Причини за раждането на недоносени деца

Мариела Камбурова Последна промяна на 23 март 2017 в 08:30 8852 0

Кредит Harald_Landsrath / Pixabay

Причините и факторите, повишаващи вероятността за раждане на недоносено дете в настоящата статия се анализират според социално-медицинския подход при изучаването на здравето и болестта.

Личностни характеристики на майката, свързани с раждането на недоносено дете

Интересът на научните работници към личностните характеристики и факторите от стила и начина на живот на майката, влияещи на ниво индивидуално здраве, е породен от факта, че те търпят промяна и директно намаляват честотата на раждане на недоносено дете.

Предизвикателство е да бъде измерено точно влиянието на тези фактори поради тяхната комплексност и съществуващата връзка и зависимост между голяма част от тях и допълнителното действие на други фактори. Например пушенето по време на бременността е свързано с влошеното социално и икономическо положение, а жените с лош хранителен режим често водят и заседнал начин на живот и т.н.

Възраст на майката

Редица проучвания идентифицират младата възраст на майката като значим рисков фактор за преждевременно раждане.

През 2005 г. американски автори установяват около два пъти по-висок риск за преждевременно раждане сред млади жени (под 16 години) в сравнение с жените на възраст 21–24 години. Все още не е установено със сигурност дали този риск е свързан предимно с биологичната незрялост на младата майка, или с повишената честота на някои рискови фактори, свързани със социално-икономическия статус.

Жените на възраст над 35 години също са с повишен риск от преждевременно раждане. Установено е нарастване с 64% на вероятността за раждане на недоносено дете при жени над 35 години при контролиране на образователен статус, поредност на раждането, пол на новороденото. Рискът за преждевременно раждане значително нараства при майки на възраст над 35 години, които раждат за първи път. Причините за повишения риск при по-възрастните майки не са изцяло проучени и изяснени.

Раса и етнически произход

Влиянието на расовите и етнически неравенства върху раждането на недоносено дете все още не са достатъчно добре изяснени.

В нашата страна липсват достатъчно проучвания във връзка с ролята на етническия статус по отношение на раждането на недоносено дете. В проучване, проведено през 2008 г., се установява по-висок риск при майки от ромски произход.

В САЩ най-висок дял (19,6%) на преждевременни раждания се установява сред афро-американки с продължителност на обучението под 8 години.

Тегло на майката преди и по време на бременността

Теглото преди бременността на жената е резултат от режима на хранене, количеството и качеството на консумираната храна.

Проучванията показват, че ниското тегло на жената преди бременността е свързано с повишен риск от преждевременно раждане. Като цяло проучванията, които установяват връзка между ниското тегло преди бременността и преждевременното раждане, показват около два-четири пъти по-висок риск за раждането на недоносено дете. Недостатъчното наддаване на тегло по време на бременността има връзка и повишава риска от раждане на недоносено дете особено ако жените са с ниско тегло преди забременяването.

В проведено през 2010 г. проучване в нашата страна за ролята на някои рискови фактори за преждевременно раждане не се установява значима разлика в теглото на жените, родили недоносено дете, и на тези с раждане на термин.

Източници: 

Камбурова, М. Недоносеност – факти и предизвикателства. ИЦ на МУ-Плевен, 2016, с. 100.
www.who.int/pmnch/media/news/2012/preterm_birth_report/en

Автор: Доц. д-р Мариела Стефанова Камбурова, д.м., Медицински университет – Плевен

Ментор в Стипендиантска програма за студенти от ромски произход в медицинските университети и колежи

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !