Алгоритмите, като част от видеоигрите

Наука OFFNews Последна промяна на 23 декември 2021 в 13:08 3965 0

Видеоигрите са, може би, най-творческата сфера на софтуерна разработка. При тях се изисква голямо творчество и комбинация на различни елементи, както технически, така и артистични. Сложните изчисления и програмиране, включват не само логиката зад игрите, но и тяхната визуализация, елементи и механики.

Алгоритмите играят ключов компонент в развитието на гейм индустрията. Те са фундаментът, около който се оформят заглавията и техните механики. Изградената логика на причинно-следствената връзка е това, което позволява на игрите да бъдат интерактивни. Алгоритмите са център на софтуерната разработка, но тяхното значение в гейминга е много по-силно, защото интеракцията между човека и софтуера е много по-голяма.

Поради тази причина, познанията в тази сфера са ключови, ако искате да се развиете професионално в гейм индустрията. Затова, например през есента, Gameloft Sofia участва в организирането на алгоритмичното състезание The Challenge 2, инициирано от MNKnowledge. В него този път, участниците трябваше да се справят със задачи, вдъхновени от гейм средите.

Приложни примери

Алгоритмите се срещат в почти всеки един аспект на интеракция в играта – от логиката за ориентиране на героите или движението на предметите във виртуалния свят, до изграждането на дигитална икономика. Последното става все по-важно, особено при мобилни игри и/или сложни стратегии, каквито разработва Gameloft Sofia.

Изкуственият интелект на противниците в едно заглавие, също е дело на алгоритми. Понякога успехът на една игра се крие точно в това – доколко предизвикателна и интересна е тя за геймърите. Това се постига със сложни и понякога непредсказуеми за потребителите видове поведение на противниците, което да внася полезно разнообразие.

В едно алгоритмично състезание се дават различни проблеми или задачи, които трябва да се решат за ограничено време. Те наподобяват доста олимпиадите по математика, но с повече програмистка насоченост. При последното издание на The Challenge, задачите са създадени в духа на проблемите, с които се сблъскват обичайно гейм разработчиците.

Gameloft Sofia осигурява наградите на състезанието, но и ноу-хау за решаването на различни комплексни задачи свързани по темата. Например четиримерни ротации, колизии, UV разгъвки и други.

Някои ключови технологии

Има доста разнообразни алгоритмични технологии, които се използват. Те се делят на различни типове, някои от които са силно специализирани. Има и дори алгоритми, които да сортират алгоритми.

Може би най-важната от тях в гейм индустрията е A* (произнася се A Star). Тя е критична за изграждането на логически взаимовръзки между два компонента (или nodes) в графа или на карта. Ако например, заглавието, което правите включва виртуален свят и персонажи, които да го обикалят, за да знаят къде да ходят и как да отидат до това място, ще ви трябва някаква форма на A* алгоритми.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !