Амбициозен видео проект се опитва да съхрани игри на местни общности

Чрез цифровизацията на игри като „Пъстрата костенурка” Юнеско иска да превърне традиционният гейм туризъм в широко разпространена възможност.

Кристина Стефанова Последна промяна на 27 юли 2021 в 00:04 10688 0

Монголски деца играят на ашици. Кредит: Wikimedia Commons

Не е необходимо да се стараете да изглеждате добре, когато играете Алаг мэлхий өрөх – традиционна монголска игра, която се превежда като „Пъстра костенурка”, но възрастните коленичат край дъската върху дебели килими, готови за нови впечатления. Жените подрънкват обеците си, пръстените на двете ръце, както и deels1, които се носят около кръста чрез копринени пайети и бижута.

Разхубавената с червена туника със златни петна и черна кожена шапка, Ts. Maanigumben, която е най-възрастната от четиримата играчи, покрива игралната зона с пласт shagai2, който се полира и след това боядисва чрез ярки бои.

Западноевропейските мейнстрийм3 игри въобще не наподобяват „Пъстрата костенурка”, която комбинира стратегия чрез церемониални и разказвателни компоненти. Въпреки това, местните монголци смятат, че играта е хем известна, хем говори лошо за тяхната традиционна номадска култура. Костенурката се изгражда от 108 shagai – свещен будистки символ – при която цветовете представляват диамантите и елементите, които дефинират космоса от монголските гатанки и легенди.

Традиционните ger4 домове имат червени чанти, направени от шагай и които висят от стената, за ползване при различни шагай игри. Монголците стрелят по шагай чрез пушки или традиционни огнехвъргачки през замръзнали езера към нишани и четат „съдбите” като подреждат кастата на шагай, подхвърлят и улавят шагай като чакàли и блещукат като малки стартиращи дъски, за да разрушат купчините с още шагай. Когато двойките се женят, домът им се изпълва с шагай подаръци, но понякога костите им се погребват при мъртвите.

_____________________

deels в превод означава „шарена свободна туника”.
shagai – мъжки панталони от вълнена тъкан.
3 мейнстрийм – от англ. ез. се превежда на български като основната култура в дадено общество.
4 ger е юрта – вид палатка от кожи.

След векове на обединение на монголските племена, шагайските игри като „Пъстра костенурка”, започват да излизат от мода. Понеже младежите заселват градските райони и се изменят по модел на американските видео игри, много от тях забравят изцяло правилата. „Съвременните семейства неохотно събират кости на глèзен… Тук не играят шагай игри, докато семейството се храни, според програма на ООН, която разкри, че всички 21 на брой монголски правителствени airmags 5, защото възрастните се загрижват в период на упадък.

Процъфтяването на тази игра в самата Монголия е само върхът на световен проблем. В Кения, Бразилия, Гърция, земите, които са заселени от инуитски народи и въобще навсякъде традиционните монголски игри биват несправедливо почерняни. При всяко измиране една малка култура се изличава „Обществеността има много малко сведения за обхвата и богатствата на културното наследство при традиционни игри и спортове”, разкрива доклад на ООН, въпреки липсата на формална оценка колко дейности биват затрити.

Поради някои загубени игри, през 2007 година ООН официално признава правата на цветнокожите, за да „поддържат, управляват, защитават и развиват” традиционните игри като част от по-широка декларация за човешки права. Това прочиства пътя към финансирана инициатива на ООН, която цели да документира, цифровизира и разпространи стотици конкурентни занимания за свободното време чрез Отворената Цифрова Библиотека на Традиционните Игри, или абревиатурата ODLTG. Широкият мащаб на проекта е труден за поемане.

Организаторите ще каталогизират всяка съществуваща игра, като всяка една, която някога е съществувала – току-що бива предложена за старт. Както и да се борят с „теча на знания” чрез създаване на световен гейминг скрипт, те ще употребят технологията, с която Ноевият ковчег е плавал заради културни игри на борда към бъдещето, където могат да се играят от милиони млади хора на техните мобилни устройства, Xbox и други устройства. Оттам нататък, предприемачите и дизайнерите могат да ги приспособят, за да си съвпаднат с крос-културни вкусове и съвременни тенденции.

___________________

5 airmags – вид спортни обувки.

По ирония на съдбата, същата тази технология, която замести традиционните игри за деца по света, може би е най-добрата, което хората могат да очакват тези игри да се превърнат в привлекателни и за бъдещите поколения. С години, докато потайно се задържат таблици с данни като „Пъстра костенурка”, ODLTG също развива и направлява най-скоро излезлите видео гейминг софтуери и хардуери.

Игрите постоянно влизат и излизат от мода, но общата тенденция е тази на загуба.

Някои вече биват премахнати – посредством подсказки за оцеляване. Антрополозите все още вдигат пара чрез правилата на Senet (или по-друг начин казано на монголски език), настолна игра, която представлява решетъчна мрежа, при която йероглифите показват, че древните египтяни са играели преди повече от 2 000 години. Според други, подобно на капоейра 6 (комбинация от танци, музика и военни бойни изкуства, които произхождат от анголските роби в Бразилия през 16 век), игрите стават все по-рядко срещани сред повече народи и племена, докато си играят на монолитни цифрови блокбъстър игри като Fortnite и Free Fire. След всеки изминал ден, прекаран в риск, през 2015 година OLDTG започна да освобождава над 100 служителя, за да се срещнат с местни експерти по култура и да обходят улиците на шепата страни, които участват в този пилотен проект. Екипът заснема видео, снимки, както и текстови описания на повече от 68 игри в Бразилия, Монголия, Бангладеш, Гърция, Кения – при повече по-напред от Мароко, Мексико и Казахстан.

Посредством тези етнографи и работата им със софтуерни разработчици, ODLTG, което създаде пространство, където това, което са документирали, могат да превърнат в нюансирани цифрови светове и да бъдат достъпвани чрез интерфейс 7 за виртуална или допълнителна действителност. Корпоративните партньори финансират ODLTG – в началото Tencent, голяма китайска компания за разработване на видео игри и понастоящем Venture Gaming – филиал на компанията с офиси в Китай и САЩ – придава разнообразен дигитален отпечатък за достъп към новопоявяващи се технологии. Tencent инвестира в соматосензорни8 игри (те изчитат невербалните жестове на играчите си, за да осъществят екранно преживяване, също като Nintendo Wii), стрийминг игри, които по поръчка се съдържат в облачни бази данни, а те се играят без директно изтегляне или покупка на конкретни устройства за игри, като например Steam), по-висока графична разделителна способност и изискани системи за изкуствен интелект.

_________________

6 капоейра – вид бразилско бойно изкуство.
7 интефейс означава потребителска работна среда.
8 Тук мисля, че тази дума значи връзка на нервни рецептори на човешкото тяло, които също могат да участват при процеса на игра (бел.прев.)

Например в университета по комуникации в Китай, проектът на студентите от ODLTG, позволява на потребителите си да влачат чифт гогълс 9 и да навлязат при комерсиалните цифрови възстановки на династията Qing, управлявала там през 1644. Ето, украсените калиграфски дървени стени над богато орнаментираните на ръка писалища, както и играчите се потапят във вълнуващи традиционни игри tou-hu или „pot casting” и чрез рецитиране на поетични произведения и хвърляне на стрели по украсени глинени съдове с продълговато гърло.

Традиционните елементи при игрите също си пробиват път към вече разработени свойства на Tencent, като при мобилното приложение Love Nikki-Dress Up Game! и предизвикателства на капоейра, както при QQX5, много популярна за танци в Китай сега.

„Повечето игри имат предразсъдъците на колонизатори. Почти никога не гледат през призмата на колонизираните.” Рик Еберхардт, програмен мениджър на Mit Game Lab.

Въпреки че този проект се води от желанието да бъдат защитени традиционните игри, най-големият печеливш от което, може да е мейнстрийм гейминг общността на Западния свят, казва Рик Еберхардт от Масачузетския институт по Технологии, който се направлява също от организацията на Юнеско.

Еберхардт работи като програмен мениджър за MIT Game Lab. Той прекарва част от всеки свой работен ден седейки в офиса, потопен в стотиците настолни игри, накачени по стените му и обхващащи пространството от пода до тавана.

Твърде много от игрите, събрани така в офиса, казва той, характерните действия, които несъзнателно или нарочно отразяват четири колониални стойности: откриване, нашествие, изтребване и заличаване. „Повечето игри,” казва Еберхардт „имат сходни черти на колонизаторите. Те почти никога не вземат предвид гледната точка на запленените от тях народи.” Популярни игри като Stratego, Risk, Monopoly се боят от факта, че са вкарани в капан от парадигма, която се основава на рухнали древни империи, и е изкуствен заслепител, който затъмнява неограничените възможности.

„Ако си мислите за мнението на местните народи, ще ви е много трудно да го направите, освен ако не разполагате с техен представител на народа във вашата стая, когато разработвате план за предназначение. Въпреки това, сложните отношения между предмети, връзки по правилата, причините за правилата могат да бъдат съвсем различни едни от други”, твърди Еберхардт.

_________________

9 гогълс са вид малки очила, предназначени да пазят очите ви при излагане на уред за солариум процедури.

ODLTG ще помогнат ценностите на местните народи да влязат в духа на игрите на Западния свят. Това ще бъде възможно чрез база данни в обществения домейн, които вдъхват смелост за пряко участие от най-големия възможен спектър от игри – възрастните Монголци коленичат при ger, академичен изследовател на игри от университет в рамките на американската Бръшлянова лига, който е кенийски юноша и има само стар модел айфон, както и калифорнийски средношколци, които разучават сами фоновата част на новоиздадената гейминг система.

В случай че успеят да вкарат дори само един единствен потребител, казват те, в инуитската общество на нунавутяните 10, които обитават териториите край Арктичния кръг, ще бъде способно да качат информация за състезанието на инуитската традиция за изтегляне на уши, което означава предизвикване на болка с цел състезаващите се да се навържат едни с други до уши, докато един от тях не се предаде и да приключи участието си. По-натам, според друг потребител, който твърди, че в Нюрнберг може да свали информацията и да организира подобен род състезание или да създаде нова, хибридна версия, която да се качи за останалите потребители по света.

„Това въобще не е за пропускане”, казва Еберхардт „Да признаете старото, традиционното и новото. Ето кое е от значение.”

Обаче, за да постигнете чувството за забавление, живина, както и безкрайно разнообразие, ще ни е нужно да обърнем успешно творческия потенциал на близо 1,2 млрд. млади хора.

Въпреки че този проект се намира все още в начална фаза, ODLTG се подмазват с обещание, особено за някои разработчици, които съдействат на Юнеско и Tencent за прототипа на първите игри. През 2017 г. Крис Пелър и Рейчъл Сигъл, студенти от училището NuVu за иновации в Кеймбридж, Масачузетс, които се люшкат между несъразмерния видео монитор и компютърните им станции за разработване на софтуерни програми само свиват рамене с ритъма на „Животът на Пабло” на Кание – усти, пълни с макарони със сирене, приготвени на микровълнова фурна.

_____________________

10 Нунавут е канадски град.

Прелър и Сигъл били изучавали видео записи с капоейра елементи. Голите до кръста мъже правят определени упражнения и завъртания като дервиши и хвърляйки прецизни удари от воле, предназначени да преминат внимателно до 2.4 см край партньорите си, докато оценяващите ги наблюдатели викат и крещят при изпълнението на перкусии на бразилски беримбау 11.

Прелър поиска да се потопи в уникалното чувство на капоейра за цифрови състезания срещу опоненти от Южна Корея или Исландия. Тя си представи екранни аватари, които подражават на нейните движения на тялото, чрез автоматична система за следене на резултати и потребителска група, която следи в реално време предаването и създава общност на приятелски настроени зрители.

Проследявайки движенията на тялото, средношколците хак-ват X-box Kinect, което използва 30 кадъра в секунда, за да засече и свива, т.е съкрати, форми от заобикалящата среда. Такава камера мери дълбочината чрез заснемане на лъч от инфрачервения спектър на светлината и преценяване на отразената светлина, като в резултат получите натрупване до 9 млн. частици данни за секунда.

Използването на API 12 и компютърно генерирани модели за изглаждане на изображенията помага за стрийминг на данните към софтуер за визуален дизайн, който се нарича Processing, за да се създадат аватар профили, които могат да танцуват и подскачат край играчите.

Първият им опит беше провален. Така и вторият. Също и 25-ят.

Въпреки, че заличителите се подносват, Прелър казва, че те не усещат налягането, което им оказва начинът, предпочитан от възрастните. „Ние доста се бъркахме и забавлявахме с което”.

Те бяха донякъде като децата. Обаче, чрез този подход накрая проработи, когато могат да се завъртят край бързи аватари в реално време пред международната ODLTG общност, която поставя началото за първата междуконтинентална капоейра игра.

Проектът им, който понастоящем се ръководи от организацията на Юнеско и очаква скорошно развитие, показа как двама средношколци успяха да реализират капоейра опита си, така че да се хареса на американските видео геймъри.

_______________________

11 беримбау - музикален струнен перкусионен инструмент от групата на идиофоните. Инструментът има афро-бразилски произход.
12 API – компютърен термин, съкращение от Application Programming Interface, което означава софтуерен посредник, позволяващ на две приложения да комуникират помежду си. 

ODLTG съчетава две неповторими усилия: страната, обърната към обществеността и се надява да вкара в основния поток нечувания пейзаж на различни игри, които нарушават балона на статуквото, както и скритите цели, респект към културата и еднакъв достъп.

Това е деликатен балансиращ ход. Понеже те вярват, че културата на ODLTG ще се води посредством тази технология по подразбиране, международният екип на Юнеско затъва до гуша в изграждането на платформа, където включването не е само повод за вдъхновение, но също така необходимост.

Когато Изабел Бернал, консултант на фирма със седалище в Мадрид за пазене на данни, среща наръчници за разработки, тя приготвя амбициозен списък с пожелания за функции и свойства. Пътната карта за библиотеката за цифрова архитектура включва в себе си Free и софтуер за отворена разработка (FOSS), многоезични умения, резултати от данни от много народи по света, както и технологията за развиване на изкуствен интелект, която да смали труда за ръководене на съдържанието по даден продукт.

„Разширяването на достъпа до културно съдържание е най-вълнуващо при избиране на нова крайна цел.” твърди Бернал.

Това пренасочване ще включва видео записи, които се ползват при обучение в класна стая, играчки и останки, които служат при дейност на 3D печат, географски информационни данни, целящи да позволят туризма на традиционни игри, както и хакатони – местата, където програмистите се предизвикват един друг да направят най-добрата актуализация на традиционна игра.

След приключване на първия опит да се издава ODLTG в WordPress платформата за блогове, което се поверява на раменете на Крис Галант, стар почитател на индустрията на видеоигри. Специалността на Галант е вид свръзка между софтуери, която е наречена Islandora. Това ще изведе програмата Fedora Commons и ще я върже към програмата за презентации Drupal.

При посещението ви в уеб страницата на бейзболната зала на славата ще се възхитите от Бейб Рут, който изпълни 28 хвърляния за янките през 1927 г. или сърфирате, за да намерите бележките по изследването за лимфните жлези при китовете във файловете на Института Смитсониан и чак тогава ще стигнете да ползвате Islandora, въпреки че е невидима за крайния потребител.

Работата по ODLTG отне 1 година, казва Галант, и се отличава от повечето други софтуери. В началото внимателното подреждане се предпочита да се води от произволен опитен потребител от обществеността, вместо от обучени академични лица. Екипът на Галант също настройва прецизно технологията на изкуствения интелект, който може да преглежда видео и снимки, като направи крос-национални връзки между игрите – например, ако един канадец качи видео съдържание с хокей на лед, системата ще прати потребителите ѝ към други игри с шайба, също както и латвийската настолна игра на Novuss или индийската игра за билярдна маса Carrom.

След извършването на многобройни опити, един от най-упоритите примери за неспособността да се изгради в завършен вид AI може да отличи неяснотите през различните области. „Различните култури ще имат различни нива на чувствителност към определени неща,” казва Галант. В САЩ „puff” значи малко цигарен дим, а в Германия това е бордей. „Poes”, междувременно, се обозначава като котка в Нидерландия, както и като местен изказ в Южна Африка. Вместо да се доверят на програма, която навигира тези интересни неща, система подава сигнал, че потенциално лошите думи за последващ преглед от мрежа от експерти в областта, които ще съпоставят съдържанието с знание по свързана по смисъл култура, и чак след което ще я издаде само с едно цъкване на бутон.

Веднага щом ODLTG оживее, огромната част от игрите ще бъдат разпознати и качени от обществеността, а организаторите се надяват творческият резултат на децата по света да си помогнат и да разпространят ново поколение гейминг, който ще накара Fortnite да си прилича с Pong.

Въпреки че възможната полза в бъдеще е огромна, Qingyi Zeng, координатор на Юнеско за проекта със седалище в Хонг Конг , казва, че веднага щом избършат под килима, успехът ще зависи от това дали хората масово ще се присъединят към ODLTG и да го превърнат в тяхна собственост. „Светът,” говори тя „ще го приветства.”

Източник: https://www.popsci.com/technology/unesco-video-game-project-attempts-cultural-preservation/,  Matt Hongoltz-Hetling

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !