22 октомври 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Нови техники разкриват изненадващи детайли от "скритата" картина на Леонардо Да Винчи

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 16 август 2019 в 07:45 74570
Снимка: Leonardo da Vinci, 'The Virgin of the Rocks', detail

Учени разкриха нови детайли за скритото изображение под боята на известната картина на Леонардо да Винчи "Мадоната на скалите".

През 2005 г., сканиране показа, че картината, изобразяваща Дева Мария, бебето Исус и Св. Йоан Кръстител, е имала по-различна композиция, според Националната галерия в Лондон, в която се намира творбата. Учените откриват следи от картина, покрита със следващи слоеве боя, на която очите на Дева Мария са разположени на друго място, както и някои други разлики с крайното изображение.

Днес, сканиране с нови техники разкрива повече детайли около долната картина. Неуловените досега рисунъци с четката показват, че творецът първоначално е поставил Мария от лявата страна на картината, гледаща към бебето Исус и ангел от дясната страна. Фигурите в оригиналната картина на Да Винчи са поставени под далеч по-различен ъгъл, отколкото в крайния й вариант.

Завършената картина "Мадоната на скалите" с наложени щрихи на първоначалното изображение. Кредит: The National Gallery London

Не е ясно защо Да Винчи е решил да скрие и преработи оригиналната си композиция, съобщават от галерията. Но това е втора версия на същата сцена, нарисувана след като художникът продава първата (намираща се в момента в Лувъра, Париж) на частен клиент след неразбирателство с църквата, за която е била нарисувана. Композицията, която е покрита с боя, се различава значително от първата завършена картина, докато крайния вариант (който Леонардо все пак продава на църквата) доста повече се доближава. 

"Въпреки това втората картина не е обикновена репродукция", съобщават от галерията. "Заедно със значителните промени по фигурите, Да Винчи използва тази версия, за да изследва нови типове светлинни ефекти, основани на собствените си изследвания за оптиката и физиологията на човешкото око."

За да разкрият картината отдолу, учените използват три техники - първата е инфрачервена рефлектография (IRR), която показва наличието на друга картина отдолу пред 2005 г. Тя използва инфрачервена светлина, за да се открият мазки с четката, покрити от толкова много слоеве, че стават неуловими във видимия спектър, но не и в инфрачервения. 

Инфрачервената рефлектография разкрива първоначалното положение на окото на Дева Мария. Кредит: The National Gallery London

Втората техника е рентгеново флуоресцентно сканиране (XRF), което според Университета в Мисури, учените използват, за да определят отделни елементи, които се осветяват при облъчване с рентгеново лъчение. Според галерията, ранните фигури са нарисувани със субстанция, съдържаща цинк, което е видимо при XRF.

XRF изображение, показващо наличието на цинк в пейзажа в дясната част на картината, разкриващо фигура на ангел и бебе. Кредит: The National Gallery London

Третата използвана техника е хиперспектрално изобразяване (HSI), която според The Journal of Biomedical Optics открива електромагнитно лъчение, идващо от обекта през различни спектри, разкривайки изображения, които не могат да бъдат открити само в един спектър. 

Ляво: Детайл, получен чрез математическа обработка на данните от хиперспектралното изобразяване, показващо изображение на ангел и бебе от първночалната композиция под пейзажа в дясната част на картината. Дясно: Пресъздаване на линиите от първоначалната картина, получени с хиперспектрално изобразяване, за да се получи по-ясно изображение на ангела и бебето. Кредит: The National Gallery London

Галерията ще съобщи и повече детайли в бъдеще, тъй като в момента тече обработката на данните. Изображенията на долната картина, както и финалната картина ще бъдат изложени в галерията между 9 ноември 2019 г. и 12 януари 2020 г.

Източник: Live Science - Hidden Painting Under da Vinci Masterpiece Revealed with New Imaging


Няма коментари към тази новина !

 
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.