Топ 10 на най-ненужните изобретения (видео)

Какво ще кажете за квадратно колело?

Антон Оруш Последна промяна на 22 март 2016 в 10:14 13558 8

По какво квадратното колело се отличава от кръглото в очите на обикновения потребител? Разбира се, че по функционалността! Но дори и в наше време, когато вече толкова много неща са измислени и осъществени, някои изобретателни техници, художници и дизайнери се стараят да удивят човечеството с размаха на своето мислене.

И така, нека да прегледаме някои от най-странните творения на мисълта, излезли през последните двадесет години:

Устройство за пренавиване на DVD дискове

Изключително безсъвестна пазарна измама за нищо неподозиращите потребители. Това устройство се появило по магазините през 2005 г., когато DVD-тата бяха все още новост, а VHS касетите имаха водещо място сред носителите на видеоинформация. По аналогия с касетите някои неосведомени хора смятали, че и дисковете трябва да се пренавиват след края навъзпроизвеждането, макар че никой DVD плейър нямал такава опция. И поради това маркетинговата уловка действително проработила!



Маса за самоотбрана

С едно съвсем леко движение стойката и плоскостта се превръщат в меч и щит! Явно тази мебел е замислена да стои до леглото на човек, който да се разсъни от странния шум, бързо да схване, че в дома му са влезли крадци например, да стане и веднага да облече доспехите... тоест наглед безобидната маса. Но за съжаление, изобретателите не са взели предвид факта, че повечето хора в шоково състояние са по-склонни към ступор, отколкото съм съзнателни и целенасочени действия.



Мундщук за дъжд

Пушачите знаят колко дразнещо е лошото време – най-лесното нещо е цигарата да се намокри и да изгасне. Американският изобретател Робърт Стърн е първият, който се замисля за комфорта на пушачите и през средата на 50-те г. патентова ето това изобретение. Единственото, което не е предвидено в конструкцията, е ъгълът на падане на капките, тъй като при силен вятър никакво приспособление няма да успее да защити цигарата.



Огромен тирбушон за вино

Друг американец - Робърт Хигс - е разработчик на най-големия в света тирбушон, който самостоятелно отваря и налива вино. Това нещо е изпълнено в стиймпънк стил, състои се от 300 части, има тежест 350 кг и струва над 120 000 долара. Тъй като обаче това устройство е огромно, а и цената му е сходна с тази на добър автомобил или имот, едва ли ще са много хората, които искат да го притежават.
Тук можете да изгледате и видеоматериал от действието му:

Котешки обувки, които метат пода

Тези котешки ,,прахосъбирачи“ били измислени и патентовани от Обществото Чиндогу (Chindogu) в Япония – японска организация с идеална цел, която пламенно събира и предпазва от забрава ненужни и крайно забавни приспособления от цяла Япония.
От една страна, обувките за котка са напълно приложима идея. Котката ги нахлузва, ходи насам-натам из помещението и мете пода. Но котките обичат да се катерят по мебелите. И какво се случва, когато след разходка ,,чистачката“ реши да се разположи върху дивана, разнасяйки мръсотията върху него?
Освен това, някои природозащитници настояват, че да се снабдяват животинките с такива обувки е крайно нехуманно отношение към тях.



Четка за пъп

Пуховете в мъжкия пъп, т.н. фъфели, са нещо интересно, а и забавно за повечето хора, макар че има и такива, коио ги намират за гнусни. Явно от такива подбуди са се ръководили изобретателите на този прибор – той е предназначен за почистване на пуха от пъпа и нищо повече. Възомжно е такова чудо наистина да се смята за необходимо на най-вманиачените чистофайници, но у повечето хора като че ли предизвиква само усмивка.



Устройство за оформяне на снежни топчици

Това е хибрид между строителни клещи и такива за сладоледени топки, но произведени от пластмаса, а не от традиционната неръждаема стомана. Явно обаче и от това изобретение има някакъв смисъл, след като изобретателите са установили, че така стиснатите и слепени снежни топки имат стават по-твърди и с лекота преодоляват разстояние, по-голямо 1,5 пъти от максималното за ръчно оформените.
Интересно, кое ще бъде следващото предизвикателство пред конструкторите им? Автоматизиран строител на снежни човеци?



Квадратно колело

През 2013 г. компанията Shark Wheel предложи своето виждане за това как трябва да изглеждат колелата на скейтбордовете. Става дума за куб със закръглени ъгли. За основа е взет традиционен куб, на който са заоблени ъглите и издължени ръбовете. Според инженерите на компанията, такава форма повишава плавността на хода, подобрява сцеплението, увеличава управляемостта при движение по неравна или важна повърхност и даже позволява по-висока скорост на скейтборда.
Трите части на Shark Wheel при въртене образуват спералообразна форма. Може да се комбинират три елемента с различна твърдост. Това позволява на скейтърите да изберат най-добрия вариант според условията на терена и пътя. Ако Shark Wheel е мокър, когато той мине върху пътната настилка, ще забележите характерните му следи със синусоидална форма.



Златни телбоди

В Холандия един комплект такива телбодчета от 14-каратово злато можете да си купите за около 60 евро в много луксозен комплект на компанията OOOMS, включващ подробно упътване и опаковка, достойна за скъпо бижу. Всяко телбодче е с размери 1,6 x 1,3 x 0,5 cm. Първоначално възприемани само като специфична форма на бижутерия, впоследствие те започват да се използват като аксесоар към мъжкия костюм, като се закрепват с обикновена ръчна телбод машина. Но като се има предвид колко често се чупят и колко бързо се изразходват, такава покупка едва ли е удачна.



Палта от естествена кожа, предназначени за кучета

Това със сигурност е най-глупавото и антиморално изобретение от десетте, би възкликнал всеки природозащитник. Но тъй като много богаташи обичат да навличат своите домашни любимци в кожите на други животни, то ни остава само да посъчувстваме на нашите четириноги приятели.



Антон Оруш, Sandacite.bg - http://www.sandacite.bg

Източници:

DVD Rewinder: Yes It's Real - http://gizmodo.com/205286/dvd-rewinder-yes-its-real

Goldplated staples - http://www.oooms.nl/goldplated-staples/

Shark Wheel literally reinvents the wheel, at least for skateboards - http://www.gizmag.com/shark-wheel-skateboard/27825/

Топ 10 самых ненужных изобретений - http://dekatop.com/archives/6673

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.03 2016 в 07:47

Като "през 90-те".

23.03 2016 в 07:46

,,Години преди" звучи доста време назад. :D

23.03 2016 в 05:28

Ketotas
1. Аз не казах, че се е появила през ХХ век, а че вероятно се е появила години преди 2005. Което не е едно и също.
2. Това, че Гизмодо са се усетили чак през 2006 нищо не означава. Такива неща често се продават първо през каталожна търговия и по магазини тип "За 1 лев". В края на 90-те Интернет търговията не беше това, което е днес а дот ком кризата допълнително забави развитието.

Ако не беше бързал можеше да забележиш, че идеята е най-малко от 2001
http://www.ar15.com/archive/topic.html?b=1&f=5&t=18791
http://arstechnica.com/civis/viewtopic.php?f=20&t=993078

Пренавивачките се споменават като съществуващ продукт през 2002
http://msgboard.snopes.com/cgi-bin/ultimatebb.cgi?ubb=get_topic;f=75;t=000482;p=0

Домейнът, който ги продава е регистриран през 2003
http://whois.domaintools.com/dvdrewinder.com

22.03 2016 в 22:25

Да, нищо странно няма, употребява се и в цигарен контекст ==> https://www.google.bg/#newwindow=1&safe=off&q=%D0%9C%D1%83%D0%BD%D0%B4%D1%89%D1%83%D0%BA&btnK=Google+%D0%A2%D1%8A%D1 %80%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B5

22.03 2016 в 22:25

Да, нищо странно няма, употребява се и в цигарен контекст ==> https://www.google.bg/#newwindow=1&safe=off&q=%D0%9C%D1%83%D0%BD%D0%B4%D1%89%D1%83%D0%BA&btnK=Google+%D0%A2%D1%8A%D1 %80%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B5

22.03 2016 в 21:30

Мундщук??!!
https://www.google.bg/#newwindow=1&safe=off&q=%D0%9C%D1%83%D0%BD%D0%B4%D1%89%D1%83%D0%BA&btnK=Google+%D0%A2%D1%8A%D1 %80%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B5

22.03 2016 в 21:20

Напротив, точно от ХХI век си е пренавивачката ==> http://gizmodo.com/205286/dvd-rewinder-yes-its-real

22.03 2016 в 19:25

DVD-тата бяха новост в края на 90-те (поне в България). Въпросната пренавивачка е по-вероятно да се е появила години преди 2005.

А огромният тирбушон не е изобретение, Робърт Хигс е британец, а не американец, и всъщност е скулптор, а не изобретател. Той работи във фирма за концептуален дизайн и всъщност това "нещо" му е поръчано за изработка, както преди това пък друга фирма му е поръчала 4-тонна лешникотрошачка, а още по-преди това пък е правил други механични играчки. Така че не се грижете дали ще го продаде - човекът това работи. Вече си е взел парите.