30 хил. програмисти ще се борят с демографската криза

Юлиан Христов Последна промяна на 26 ноември 2015 в 16:58 5376 3

В рамките на 12 до 15 години държавата ще трябва да обучи 30 хиляди компютърни специалисти заради хроничния им недостиг на пазара на труда. Това предвижда правителствена концепция за насърчаване на обучението на софтуерни специалисти. 

Авторите на концепцията очакват реализирането ѝ да доведе до няколко положителни ефекта - повишаване на средната работна заплата за страната, намаляване на младежката безработица, намаляване на „изтичането на мозъци“ и оттам  - частично справяне с демографската криза. Други очаквани ефекти са повишаване на брутния вътрешен продукт и износа, както и повишаване на дела на високотехнологичните икономически сектори с висока добавена стойност.

Анализите показват, че IT-секторът в България се развива бързо, в него безработицата практически е нулева, а недостигът на висококвалифицирани кадри е осезаем. През следващите 12 месеца се предвижда да бъдат разкрити над 5 600 нови работни места за специалисти и техници в областта на информационните и комуникационни технологии, но поради ограничения им брой, голяма част от компаниите в сектора не успяват да реализират развитието си. Към 2015 г. дефицитът от софтуерни разработчици надхвърля 20 000, а нуждата от специалисти от свързаните професии с функции в мениджмънта, маркетинга и продажбите е около 5 000 души.

За да компенсира това, правителството предвижда най-рейтинговите висши учебни заведения, които предлагат подобни специалности, да бъдат подпомагани от държавата. В същото време се предвиждат и мерки за кариерно ориентиране, повишаване на качеството на преподаване на математика и преподаване в гимназиите на предмети изучавани в начален курс на висшето образование, под формата на извънкласна дейност. Освен чрез висшето образование, обучение на кадри ще се търси и чрез подпомагане на развитието на професионални гимназии и центрове за професионална квалификация за ученици.

Концепцията отчита, че през 2012 г. е започнал процес на обновяване на компютрите в училищата в страната, но се е стигнало до оборудването едва на 500 училища от общо 2300 в страната. Отчита се също, че не са положени усилия за създаване на
модерна облачна инфраструктура, на чиято база да се изградят условия за създаване и достъп до модерно образователно съдържание и създаване на учебна среда, ориентирана към ученика.

Към момента професионалното направление “Компютърна и комуникационна техника” се предлага в 13 университета, от които 2 частни и 11 държавни, а “Информатика и компютърни науки” в 12 - 5 частни и 7 държавни. За 2014 г. са заети бройките само в Софийски университет „ Св. Климент Охридски“, Технически университет - София и Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, показват данни на образователното министерство. Така за миналата година от общо около 4500 места по двете направления за кандидат-студенти около 850 остават незапълнени.

Държавата предлага решение, като се повиши бройката на приеманите студенти. Концепцията превдижда увеличаване на план-приема в рамките на 3 до 5 години да се увеличи с 3000 кандидат-студенти, а за 10 години - 30 хил. Предвижда се и съкращаването на времето за добиване на бакалавърска степен по двете професионални направления, което би дало възможност на по-инициативните и подготвени студенти да започнат работа максимално бързо.  

Също така ще се търсят и начини за стимулиране на средното образование в тази посока, като например провеждането на извънкласни дейности, финансирани по оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж 2014-2020”. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.11 2015 в 19:57

по успешна ще е програма за леки каки!!!

27.11 2015 в 12:40

От всяко дърво свирка не става. 300 000 "батки" лесно ще намерите (само наркотици и анаболи се въртят в главите на днешната младеж), но 30 000 програмиста много се съмнявам.

27.11 2015 в 12:29

И за заглавна на концепцията използвали шаблон за Cover page. Много оригинално.