Фотографка съди Twitter за авторски права

Делото е за снимка на популярен музикант, публикувана в микроблог платформата

Александър Александров Последна промяна на 01 август 2015 в 09:38 2405 0

Социалните мрежи отдавна са обект на критики от страна на различни носители на авторски и сродни права, заради свободата на споделяне на съдържание, която позволяват на своите потребители. До сега най-активни в атаките бяха предимно филмовата и музикалната индустрия, които правят всевъзможни опити да забранят споделянето на линкове към песни или филми в сайтовете за видео хостинг.

По всичко личи, че е било въпрос на време подобен казус да възникне и с представител на фотографския бранш. Американската фотографка Кристин Пиърсън подаде съдебен иск срещи микроблог платформата Twitter заради нарушени авторски права върху нейна снимка, която е била споделена в сайта.

Искът е подаден в съда в Калифорния, а изображението е на китариста на Dragonforce Херман Ли. Както твърдят юристите на фотографката, то е било публикувано и линкнато в Twitter без нейното съгласие. Първоначално Пиърсън е поискала от социалната мрежа да свали снимката, но след липсата на реакция е предприела други правни действия.

Любопитно е, че акаунтът, който първоначално е споделил снимката, вече не е активен, но въпреки това тя си е останала на сървърите на микроблог системата. Това е често срещан казус при употреба на сайта, който оставя възможности за юридически действия срещу Twitter.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !