29 септември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Google, Apple и Facebook се обявиха в защита на криптирането

Общо 56 технологични корпорации призоваха политиците по света да гарантират защита на криптографските стандарти

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 26 ноември 2015 в 08:37 61811
Снимка: wikimedia

Консорциум от 56 водещи технологични корпорации, сред които Google, Apple, Facebook, IBM, Intel и Twitter, призоваха политиците по света да защитават технологиите за криптиране и да не допускат достъп на правителства и трети страни до информация, защитена с криптографски софтуер.

Компаниите, обединени в организацията Съвет на индустрията по информационни технологии (ITI – Information Technology Industry Council), се обявиха в защита на стандарти за криптиране и поискаха от държавниците да вземат мерки за тяхната защита.

Искането е част от дългогодишен спор между правителствата и технологичните експерти относно това, дали е добре гражданите и компаниите да имат право да използват силна криптография. Става въпрос за решения за криптиране, които е изключително трудно да бъдат разбити, дори от разузнавателни служби.

От една страна политиците посочват, че по този начин вероятно комуникират терористични организации и престъпни групи, поради което технологиите за криптиране са заплаха за националната сигурност. От друга - технологични специалисти и активисти посочват, че „лошите“ и без друго не се съобразяват със забраните, но ако гражданите и компаниите изгубят възможността да защитават информацията си, те ще бъдат по-лесна жертва за компютърни престъпници.

„Ние много уважаваме законите и усилията на органите за национална сигурност да ни защитават, но отслабването на криптографията или създаването на „задни врати“ (backdoors) към устройства и данни, защитени с криптиране и използвани от „добрите“, всъщност създава уязвимости, от които ще се се възползват „лошите““ - се посочва в писмото, разпространено от президента на ITI Дийн Гарфийлд.


-10 26.11 2015 в 10:30 1
+ 8
- 0
А тези правителства да кажат нещо по въпроса за оръжията? Не трябва ли да забранят производството на оръжия, след като терористите ги използват?
 
Още от : Компютри
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.