Google пуска интернет с аеростати в Индонезия

Плановете са през следващите няколко години по този начин да бъде предоставен достъп до мрежата за 100 милиона индонезийци

Александър Александров Последна промяна на 30 октомври 2015 в 14:44 2988 0

Кредит Project Loon

Технологичният гигант Google, който вече се нарича Alphabet, обяви плановете си да предостави в Индонезия широколентова интернет услуга чрез летящи в небето балони. Проектът ще е тестов и ще бъде осъществен в партньорство с трите най-големи мобилни оператора в страната.

Припомняме, че неотдавна Google създаде подразделението Project Loon, което има за цел осигуряване на интернет достъп за населението на развиващите се страни, където няма достатъчно ресурси и достатъчно добра инфраструктура. За целта екипът разглежда различни варианти за безжичен интернет достъп, включително такъв, разпространяван чрез сателити или чрез аеростати.

Проектът в Индонезия ще тества именно втория вариант, а вицепрезидентът на Project Loon Майк Касиди вече описа балоните като своеобразни „летящи базови станции за клетъчни услуги в небето“.

Балоните ще летят на височина, около два пъти по-голяма от тази на пътническите самолети и всеки от тях ще излъчва интернет към земята. Те ще са в непрекъснато движение и когато потребителите се окажат извън обсега на един от тях, следващият ще се доближава, за да покрие територията.

Тестовете на новата „небесна“ мобилна мрежа ще започнат през 2016 г., а плановете са тя да включва и услуги по стандарта от четвърто поколение LTE (Long Term Evolution), за който местните оператори Indosat, Telkomsel и XL Axiata имат лицензи. Очаква се проектът да покрие с интернет над 100 милиона индонезийци.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !