Хакери искат откуп от потребителите на Windows 10

Наука ОFFNews Последна промяна на 05 август 2015 в 15:22 24013 0

Кредит slashgear.com

Неизвестни хакери разпращат имейли до потребители с оферта да направят ъпгрейд до Windows 10, които съдържат зловреден софтуер.

Това се посочва в доклад на компанията Cisco, публикуван на 31 юли, два дни след датата на официалното пускане на новата операционна система на Microsoft.

Писмото с приложен архивиран файл идва от адреса на официалния домейн, [email protected]. В прикачения файл се съдържа програма тип CTB-Locker, която блокира достъпа до данните на вашия компютър и предлага да заплатите за тяхното декриптиране. В случай на отказ хакерите заплашват да унищожат всички данни от компютъра на потребителя.

Според експертите на Cisco, писмото съдържа някои белези, че не е официално съобщение от Microsoft. Например, някои от символите в текста се показват неправилно. Въпреки че адресът имитира домейна на компанията, всъщност писмото е изпратено т IP-адрес в Тайланд.

"Изискването да се плаща за достъп до файловете ще продължи дотогава, докато хакерите не намерят по-ефективен начин да печелят от хакването на компютрите", - се казва в блога на Cisco. Като начин за защита авторите предлагат потребителите да правят резервни копия на своите файлове и да ги съхранят офлайн.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !