На 3 май 1978 е изпратен първия спам

Наука ОFFNews Последна промяна на 03 май 2016 в 00:00 46211 0

Най-ранно документираният спам (въпреки че терминът все още не е измислен) е рекламно съобщение за нов модел мини-компютри на Digital Equipment.

През 1978 г. мениджърът на корпорацията Гари Туърк (Gary Thuerk) се сетил за този евтин начин за реклама и разпратил едно писмо до 393 потребители на ARPANET, вместо да изпрати отделно съобщение за всяко лице, което е било стандартната практика тогава.

Реакцията на мрежовата общност била гневна, но спамът може би наистина генерира продажби, защото продължава и до днес. 

От къде идва терминът "спам"?

Думата „SPAM" се появява през 1936 година. Това е съкращение, което означава „Spiced hAM" (пикантна шунка), марка месни консерви на американската компания Hormel. След Втората световна война останали огромни запаси от тези консерви, направени за снабдяване по време на войната не само на американските войници, но и на съюзническите войски. За да продадат не залежалата си продукция, компанията стартира агресивна рекламна кампания. Думата „SPAM" се е набивала в очите и ушите на хората от витрини, вестници и радио. По това време страната се опита да възстанови своето селскостопанство, а спамът завладява голям дял от британския пазар с по-ниските си цени. 

Световна известност обаче думата "спам" придобива благодарение на знаменития скеч „Спам" от популярното телевизионно шоу „Летящият цирк на Монти Пайтън" (1969 г). Действието на скеча се развива в кафене, където почти всяка точка от менюто включва консерви "Спам", някои дори по няколко пъти. Сервитьорът рецитира напълненото със "спам" меню, а хор от викинги удавя всички разговори с песни, в които се повтаря "Спам, спам, спам, спам ... прекрасен спам! Прекрасен спам!". В субтитрите към имената на действащите лица също е добавена думичката спам. Общо в скеча думата "спам" се споменава 108 пъти. Така в този скеч Монти Пайтън осмя превърналата се в нарицателно сред британските деца от 60-те за нискокачествена, безвкусна и евтина марка храна.

На конференция на Usenet през 1986 година се появили множество еднакви съобщения от някой си Дейв Родес, който рекламирал нова финасова пирамида. Заглавието било "Изкарай куп пари", а писмото съдържало инструкция как да стане това. Авторът упорито дублирал своите текстове и те така втръснали на получателите, че започнали да ги сравняват с рекламираните в скеча консерви.

Така към думата спам се прикрепило ново значение, по-късно възприето в компютърната терминология за обозначение на нежелани рекламни послания, а също и за дразнещи, големи и безсмислени текстове.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !