На какво се научи изкуственият интелект през 2017-та

НаукаOFFNews Последна промяна на 01 януари 2018 в 10:13 18258 0

Кредит Pixabay

Технологията на изкуствения интелект или AI (Artificial intelligence) бе в центъра на вниманието през последните 12 месеца.

Изобретателят и бизнесменът Илън Мъск предупреди, че автономните машини, способни да се самоуправляват и да вземат решения, биха оставили хората без работа. А астрофизикът Стивън Хокинг допуска, че те могат да унищожат човечеството и да се превърнат в нова форма на живот. 

И докато хората разсъждаваха за перспективите, изкуственият интелект не си губеше времето и научаваше нови неща през 2017 година. 

И така, какво се научи да прави изкуственият интелект през изминалата година?

AI е най-добър в игрите

В началото на годината изкуственият интеллект Libratus, разработен от учени от Университета Карнеги, се изяви и победи професионални играчи на покер. Турнирът продължи 20 дни. През това време изкуственият интелекта спечели чипове за 1,7 милиона долара, съобщи New Scientist. В същото време тя трябваше да блъфира и да вземе предвид, че другите играчи могат да блъфират. Все пак наградният фонд от 200 хиляди долара си поделиха хората.

Учените от китайската компания Alibaba Group и Университетския колеж Лондон научиха изкуственият интелект да играе на StarCraft. Отначало изкуственият интелект правеше грешки и невинаги разбираше как да управляват персонажите в играта, но след 50 повторения и 40 хиляди хода изкуственият интелект успя.

"AI агентите се научиха как се играе StarCraft без ръководство, демонстрация или входни настройки от човек. Това ни позволи да проучим как общуват те помежду си, за да бъдат успешни като индивидуални играчи и като част от екип", обяснява водещият учен на проучването, д-р Джун Уанг (Jun Wang). "Голямо предизвикателство при разработването на следващото поколение AI е да се разбере как отделните AI агенти общуват по начин, подобен на хората като възприемат  колективното знание".

Изкуствен интелект, разработен от Microsoft, победи хората шампиони в играта PacMan. Той успя да получи максимален брой точки - 999990. През 2015 г. човек успя да събере само 266 330 точки и това бе исторически рекорд.

Но най-добри резултати за годината показа изкуственият интелект на Google - програмата AlphaGo Zero, която, за разлика от другите, не се нуждае от човешка помощ в обучението си. За да овладеят играта Го и да победи всички съперници, й бе достатъчно само да знае правилата. AlphaGo Zero не изучава масиви с данни за човешки мачове. Програмата трупа опит само чрез симулации. Програмата AlphaGo успя да победи световния шампион в играта Го, благодарение на възможността за самообучение.

Най-добър адвокат

Изкуствен интелект, наречен Case Cruncher Alpha, разработен от група студенти е по-ефективен, отколкото живи адвокати в застрахователната индустрия. В двубоя срещу изкуственият интелект участват 100 адвокати и адвокатски дружества. На специалистите и програмата бяха представени основните факти за стотици случаи, свързани с непавилни плащания по застраховки. Участниците бяха помолени да предскажат дали финансовият омбудсман ще удовлетвори претенциите. В резултат на това са изготвени 775 прогнози, резултатите от които бяха спечелени от изкуствения интелект. Case Cruncher Alpha постигна точност 86.6%, докато адвокатите - само 66,3%, разказва BBC News.

Изкуственият интелект открива нови светове

През 2017 г. изкуствен интелект на Google помогна на НАСА да открие 8 нови планети в орбита около звезда, подобна на Слънцето. Изследователите обучиха алгоритъма да открива съществуването на планети по промените в яркостта на звездите, записани от космическия телескоп "Кеплер".

AI предупреждава за човешка смърт

Учени от Университета на Аделаида съобщиха в Scientific reports, че са научили изкуствен интелект да предсказва смъртта на пациент по резултатите от компютърна томография на гръдния кош. Учените обучиха системата на основата на 417 снимки на гръдния кош. Специалистите определиха около 15 хиляди характерни особености, на които трябва да се обръща внимание. След това системата е тествана на 48 пациента над 60 години. Изкуственият интелект успя да предскаже смъртта им в следващите пет години с точност 69%. Според разработчиците, в бъдеще системата ще позволи по-добре да се подбира лечение за пациентите.

Алгоритъмът, който пише алгоритми

Учени от Кеймбридж и Microsoft разработиха изкуствен интелект под името DeepCoder. Той не просто може сам да програмира, но и да заимства парчета код от други програмисти. Изкуственият интелект използва подход, който получи името програмен синтез - той подбира части на вече съществуващ код и ги подрежда така, че да получи желания резултат.

Какво още предстои да се научи изкуственият интелект

През 2017 г. сеизмолози от Кеймбридж, Националната лаборатория Лос Аламос и Бостънския университет разработиха система за изкуствен интелект, която позволява да се предвидят земетресенията преди да се случат. Проблемът на традиционните прогнози е, че съвременните сеизсмографи и други наблюдателни устройства възприемат множество сигнали, но само част от тях са свързани с натрупването на енергия на границите на разломите. Ако тези сигнали могат ефективно да бъдат проследени, тогава ще бъде възможно да се направи достатъчно точна прогноза за земетресенията. Изкуственият интелект се справя с тази задача, но само в лабораторията засега. 

"Ние сме в момент, когато е налице огромен напредък в апаратура, машинно обучение, по-бързи компютри и възможността да се справяме с огромни масиви данни, което може да доведе и до огромен напредък в областта на сеизмологията", коментират изследователите. Но ще е нужна още много работа.

Изследователи от Университета Кеймбридж и Националния институт за технологии на Индия разработиха изкуствен интелект, който може да разпознава частично скрити лица в тълпа. В този случай AI разпознава хората, дори ако се крият зад маска, шал, очила или брада. Алгоритъмът успешно идентифицира лица при 67% от случаите. Това е добър резултат, но има още какво да се желае.

Какво още? Възможностите са многобройни, а ще бъдат откривани и нови. Мнозина твърдят, че изкуственият интелект никога няма да може "да мисли" като човек. Но дори и да е така, ние ще продължим с любопитство да наблюдаваме какви ще са следващите му постижения.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !