Подготвя се законопроект за национализация на руския интернет

Наука ОFFNews Последна промяна на 19 август 2016 в 16:23 5428 0

Министерството на съобщенията на Руската федерация е изготвило предварителен текст за изменения в закона "За телекомуникациите", според който основните елементи от инфраструктурата на руския сегмент на интернет трябва да принадлежат на държавата.

За съжаление, пълният текст на измененията все още не е обнародван, но вчера, 18 август, той бе обсъждан по време на среща със заместник-министъра на комуникациите, а подробности станаха известни от вестник "Ведомости"

Според измененията в закона "За телекомуникациите" ще се въведе понятието "критична инфраструктура", която трябва да бъде под контрола на държавата. Към "критичната инфраструктура" се предлага да бъдат включени:

  • националната зона домейни и инфраструктурата и тяхната поддръжка;
  • системата точки за обмен на трафик в Русия;
  • информационна система под държавен контрол за автономните системи, IP-адресите и точките за обмен на трафик.

Съответно се предлагат три основни промени, които установяват контролната роля на държавата.

1 Управление на домейните .RU и .РФ само от държавни компании. Това означава, че администратор на тези домейни може да бъде само руски правен субект, определен от Министерството на съобщенията. В момента тази роля се изпълнява от Координационния център за Интернет (КЦ), които трябва да бъдат национализиран. Администраторът ще бъде финансиран за сметка на годишни отчисления от телекомуникационните компании във Фонда за универсално обслужване (сега те отделят до 1,2% от доходите си). 

2. Собствениците на точки за обмен на трафик в Руската федерация ще бъдат само руски юридически лица. Всяка точка за обмен на трафик ще трябва да получи лиценз. До този момент точката обмен на трафик MSK-IX е на 5-то място в света по обем на трафика (2135 Gbit / сек) и законно е регистрирана като акционерно дружество и мажоритарният дял е собственост на Safedata, придобит от "Ростелеком".

Един от най-големите магистрални оператори RETN обаче се контролира от британската компания RETN чрез руското й представителството"РетнНет". Под действието на закона за национализацията попадат също операторите CDN (Content Delivery Network), съобщават източници на вестник "Ведомости".

В Министерството на комуникациите в момента се обсъжда дали да се позволи чужденци да бъдат съсобственици и дали да им се позволи да има 20% дял в компаниите. Същите изисквания в Русия сега са определени в закона за медиите.

3. Създавава се държавната система, която да съхранява информация за автономните системи, IP-адресите и точките за обмен на трафик. Тази система ще позволи на руския интернет да функционира в случай на пълно спиране на външните канали за комуникация и отделно от останалата част от интернет.

Според Министерството на съобщенията, контролът на правителството ще осигури "интегритет, непрекъснатост, стабилност, устойчивост и сигурност на руския национален сегмент" на интернет.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !