15 октомври 2019
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Говорят медиците
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Преди 44 години официално е регистрирана компанията Microsoft

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 04 април 2019 в 12:5043760

Преди 44 години, на 4 април 1975, официално е регистрирана компанията Microsoft от двама младежи - Бил Гейтс и Пол Алън. Днес тя е една от най-големите софтуерни компании и като обем на продажбите и като финанси.

Историята на компанията започва през 1975, когато състудентите от Харвард, Бил Гейтс и Пол Алън, прочитат една статия в януарския брой "Popular Electronics" за новия компютър на Altair 8800 и решават да разработят интерпретатора Basic. Месец по-късно подписват договор с изпълнителния директор на MITS (Micro Instrumentation and Telemetry Systems) Ед Робъртс, производител на компютъра за използването на Basic като софтуер за Altair.

Те са мислили да нарекат компанията си "Алън и Гейтс", но решили, че ще звучи като адвокатска кантора, затова Пол предложил Micro-Soft, от микропроцесори и софтуер. Първата година на новата компания, в която по това време работели само трима души, завършила с оборот от 16 хиляди долара. 

Пол Гарднър Алън (Paul Gardner Allen) и Уйлям Хенри Гейтс трети (William Hentry Gates III) 1975. Снимка: phonearena.com

Сделката на малката компания с гиганта IBM е съдбоносна. Официалната версия гласи, че IBM решава да играе на пазара на персонални компютри и поръчва на компанията на Бил Гейтс да напише операционна система.

Microsoft купува своята първа операционна система за 75 000 долара. Нейният автор, Тим Патерсън, е нает от Гейтс и системата от 86-DOS е преименувана на MS-DOS, а месец по-късно, лицензирана от корпорацията IBM. 

IBM не само плаща за програмата, но и се ангажира да доставя компютри заедно с нея и също така и да изплаща процент за всяка продадена машина. Така Гейтс става свръхбогаташ.

Системата с прозорци също не е изобретение на Гейтс - тя е създадена и внедрена от шефа на Apple Стив Джобс. Гейтс обаче усетил потенциала ѝ навреме и успява да я направи безалтернативна.

През август 1992 г. излиза Office 3.0, за първи път събрал Word, Excel, PowerPoint и Mail в един пакет. В предишните версии приложенията са пускани отделно. От 1993 г. Excel заменя Lotus 1-2-3 като индустриален стандарт за електронни таблици. Скоро Office 3.0 е преименуван в Office 92 и вече офис пакетът започва да се именува годината на издаването си. Друга особеност на пакета е, че разширенията на файловете на приложенията не се променят до 2007.

Windows направи достъпна работата с компютър за всеки човек.

Това са първите стъпки към могъществото на Microsoft. 

Днес, независимо дали сте програмист или потребител е невъзможно да не сте се докосвали до Microsoft по някакъв начин.

А Microsoft продължава да се развива, 


Препоръчани материали

Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Компютри
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.