Разработиха технология за вечно съхранение на данни

С 5D технологията може да се запише цялата история на човечеството

Наука ОFFNews Последна промяна на 18 февруари 2016 в 13:12 7053 1

Кредит University of Southampton

Вечна 5D памет на данни.

Учени от университета в Саутхемптън направиха важна крачка напред в развитието на цифровите технологии за съхранение на данни, които гарантират тяхната безопасност за милиарди години.

Използвайки наноструктурирано стъкло, учените от университетския изследователски център по оптична електроника са разработили метод за запис и възпроизвеждане на петмерни (5D) цифрови данни с помощта на фемтосекунден лазер, съобщи phys.org.

Новата технология за съхранение се отличава с безпрецедентни свойства, включително обем от 360 терабайта, термична стабилност при температури до 1000° C и практически неограничен живот при стайна температура (13,8 милиарда години при 190° C) - тя отваря нова ера за вечно архивиране на данни.

Възможностите на технологията за първи път са експериментално доказани през 2013 г., когато 300 кБ цифрово копие на текстови файл е успешно записано в 5D формат.

Всеобщата декларация за правата на човека, записана на 5D памет за оптични данни. Снимка: University of Southampton

Сега документи като Всеобщата декларация за правата на човека, "Оптика" на Нютон, Magna Carta и библията на крал Джеймс, са написани под формата на цифрови копия, използвайки ултрабързи лазери, които произвеждат изключително кратки и интензивни светлинни импулси. Файлът се записва на три слоя наноструктурирани точки, разделени на пет микрометра (една милионна част от метъра).

Илюстрация: University of Southampton

Самоорганизиращите се наноструктури променят процеса на преминаването на светлина през стъклото, променяйки по този начин неговата поляризация, която след това може да бъде прочетена с помощта на комбинация от оптичен микроскоп и поляризатор - подобен на този в слънчевите очила Polaroid.

"Вълнуващо е като си помислиш, че сме създали технология, която може да спаси документи и информация за бъдещите поколения. Тази технология може да запази свидетелствата за съществуването на нашата цивилизация: Всичко, което сме "научили" няма да бъде забравено" - заяви проф. Питър Казански (Peter Kazansky) от Университета в Саутхемптън.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.02 2016 в 13:43

До една година в Пернишкия университет ще направят запис на евъргрийните на Милко Калайджиев в 5D формат.