Remix OS - Android за настолни компютри (видео)

Наука OFFNews Последна промяна на 08 януари 2016 в 19:19 6725 0

На тазгодишното изложение за потребителска електроника CES 2016 беше представена втората версия на един интересен и потенциално полезен софтуерен проект - Remix OS, съобщава The Verge.

Remix OS по същността си е популярната мобилна операционна система Android, но с интерфейс, който я прави по-удобна за работа на по-големи екрани, като тези на таблетите. По този начин огромната "екосистема" от приложения за Android се обединява с удобството на възможността приложенията да работят в прозорци.

Първата версия на Remix OS е насочена към големи мобилни устройства - смартфони с голям диагонал на екрана и най-вече таблети. Втората версия, която беше представена наскоро, пък е насочена към класическите машини - настолни компютри и лаптопи.

Операционната система Remix OS 2.0 много наподобява новия Windows 10 - в долния ѝ ляв ъгъл отново има бутон, който отваря меню с всички инсталирани програми, а долната част на екрана отново е заета от познатата черна лента на задачите.

Фирмата, която стои зад Remix OS, се нарича "Jide Technology" и е основана от трима бивши служителя на друг технологичен гигант - Google. Мисията си тримата разработчика описват така: "да отключим потенциала на Android с цел да ускорим настъпването на нова ера за компютрите".

"По същество ние сме софтуерна компания, която първа има визията да създаде продукти, които позволяват на хората да са по-продуктивни в мобилната ера на компютрите", казва се още на сайта на Jide Technology.

И това не е всичко - компанията е пуснала собствен настолен компютър, който е с много малки размери и работи именно с Remix OS 2.0. Той е оборудван с 4-ядрен 64-битов процесор, 2 USB-порта, HDMI-порт, четец за Micro-SD карти и букса за жичен интернет. Освен това има Wi-Fi и Bluetooth 4.0. Устройството поддържа Full HD екрани и може да има до 2GB рам-памет. На външен вид много наподобява модем за интернет.

Разбира се, Remix OS има и някои недостатъци. Например, операционната система може да не открие необходимия драйвър за всяка част на компютъра ви. Освен това, ако ви се наложи да работите с професионални програми от рода на Photoshop, Indesign и др., то няма да откриете техни версии за настолни компютри.

Всъщност, макар че интерфейсът на операционната система е пригоден за работа на голям екран с мишка и клавиатура, то самите приложения си остават оптимизирани за мобилни устройства.

 Remix OS 2.0 ще е безплатна за изтегляне за всички от 12 януари.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !