Спечелени са милиони долари от лотария чрез подправяне на генератора на случайни числа

Наука ОFFNews Последна промяна на 12 април 2016 в 14:22 9323 6

Служител на отдела за информационната сигурност на Националната лотария на САЩ продължение на няколко години е спечелил милиони долари без досега никой да го подозира.

Сътрудникът на име Еди Реймънд Типтън (Eddie Raymond Tipton) малко "редактира" генератора на случайни числа на лотарията, което му позволява да "познава" печелившите числа. Случаят е изнесен в Аrstechnica.

Но правоохранителните органи усетили нещо подозрително. Миналата година Типтън е арестуван и сега става известно как е успял да забогатее. Еди Реймънд Типтън не е обикновен служител на IT отдела, а директор по информационна сигурност на Националната лотария. И като началник е имал достъп до генератора на случайни числа на лотарията.

Оказало се, че престъпникът е въвел собствен код в системата след като генератора е прегледан от независима компания. Намесата му гарантирала, че генераторът няма да показва случайни числа три определени дни в годината, ако се изпълнят още две други условия. През тези три дни поредицата от числа се генерира от алгоритъма на Типтън и точно тези три дни в годината той е можел да предвиди резултата.

Всичко вървяло добре, но алчността му го подвела. Той се възползвал шест пъти от 23 ноември 2005 г. до 29 декември, 2011. Някои се усетили, че тези последователности са много сходни и заподозрели, че нещо не е наред. Ако Типтън бе използвал схемата 1-2 пъти, щеше да е малко вероятно, някой да усети нещо нередно.

По време на разследването са намерени допълнителни DLL, вградени в паметта на компютърната система. Предвидената комбинация на мошеника е трябвало да се появи три пъти в годината, в два определени дни от седмицата в определено време на деня.

Една от динамичните библиотеки (DLL) задейства програма, задаваща определено число, което би могло се знае от Типтън или доверен негов човек. В схемата е включен и братът на Еди Реймънд Типтън, Томи Типтън - бивш тексаски полицай, спечелил джакпотите в Колорадо и Оклахома. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6

13.04 2016 в 16:52

до Петър
Електронното банкиране не е държавна работа а частна. Така както ЕКОНТ и СПИДИ и ДБШЕНКЕР просперират за разлика от Български Пощи и БДЖ така и държавно електронно гласуване е обречено

5

13.04 2016 в 16:36

Според вашите изводи, електронното банкиране и разплащане не би трябвало да съществува. Като гледам в момента, все си вписва в протоколите каквото му хрумне.

4

13.04 2016 в 16:31

В Америка няма държава лотария, ама хайде.

3

13.04 2016 в 14:06

Ай сега пак си помислете за електронно гласуване :)

2

13.04 2016 в 13:59

Какво да кажем за електронно проведените избори :)

1

13.04 2016 в 09:33

Ето затова ги обичам компютрите - с тях може да се имитира всичко на този свят, включително и случайността. А най-хубавото е, че винаги можеш да получиш такава "случайност", каквато ти е необходима. Поздрави на всички, които си мечтаят да спечелят от разните "лотарии" и всякакви други начини, при които компютърът избира "случайно" печелившите комбинации.