Април започва със зелена комета в небето

Роса Виктория Муньос Димитрова Последна промяна на 31 март 2017 в 21:22 12122 0

Кредит Predrag Agatonovic

Интересните събития на нощното небе през месец април започват още в началото с възможност за наблюдение на красива комета и продължават с още приятни събития за всички любители на астрономията.

Да, това не е първоаприлска шега! Още в първата нощ на месец април всеки, който има бинокъл или подходящ малък телескоп ще може да види на небето красивата комета със сложното име 41P/Tuttle-Giacombini-Kresák. Всъщност тя ще бъде най-близо до нас в нощта на 31 март срещу 1 април, когато желаещите да я видят трябва първо да намерят съзвездията „Голяма мечка“ и „Дракон“ на небето. Кометата ще премине само на 22 милиона километра от Земята, като най-добре ще може да се наблюдава между полунощ и 3 сутринта. На 12 април 41P/Tuttle-Giacombini-Kresák ще бъде най-близо до Слънцето, което означава, че ако избухне ще бъде видима с невъоръжено око.

Източник:  Янислав Иванов. Анимация от 29 март 2017 година. 

Ако все пак нощното небе не е толкова ясно там където се намирате изобщо не се тревожете.Може да я гледате на живо от линка по-долу на тази страница. Кометата е видима през целия месец април и месец май, но бавно ще се придвижва межу съзвездията, като към края на периода ще имаме възможност да я наблюдаваме в съзвездието „Херкулес“.

От 1 до 7 април Меркурий ще украсява нощното небе на запад, след залез Слънце, което прави тази седмица изключително подходяща за да видим иначе така трудната за наблюдение планета.

Източник: aerith.net

Този месец ще бъде чудесен и за наблюдения на планетата Юпитер. Юпитер ще бъде в опозиция (противостояние) на Слънцето на 8 април и лесно ще можем да го отрием на небето ориентирайки се по съзвездието „Дева“ и най-ярката му звезда – Спика, която ще бъде малко под планетата.

Източник: NASA

Това ще бъде чудесна възможност за всички любители астрономи, които разполагат с достатъчно добър телескоп, за да видят или даже снимат Голямото червено петно на планетата.

Източник: Stellarium/IM

Ето и списък с дните и часовете (дадени в UT), през които ще може да се наблюдава най-добре Голямото червено петно на Юпитер:

1 април 22:01 18 април 21:00
3 април 23:39 20 април 22:38
6 април 21:08 23 април 20:07
8 април 22:46 25 април 21:45
11 април 20:15 27 април 23:23
13 април 21:53 30 април 20:53

На 22 април ще бъде максимумът на метеорния поток Лириди, които ще са активни от 16 до 25 април. Радиантът, или мястото от което ни се струва, че идват метоерите е съзвездието „Лира“ от където е и името им, като по време на максимума ще можем да наблюдаваме по около 18 метеора на час.

На 25 април ще имаме възможност да видим планетата Марс между красивите звездни купове „Плеяди“ и „Хиади“, което е още една чудесна възможност за всички любители астрономи, разполагащи с подходяща техника за снимки.

През месец април няколко планети ще сменят видимата си посока на движение, казано на по-популярен език ще бъдат ретроградни, което отново по никакъв начин няма да повлияе на Земята и нейните жители, както и на техните житейски решения. Това са планетите Сатурн, която сменя посоката на видимото си движение на 3 април, Меркурий – на 10 април, и Венера на 13 април.

Луната ще бъде в първа четвърт на 3 април в 21:40 часа, пълнолуние на 11 април в 09:09 часа, последна четвърт – 19 април в 12:58 часа и новолуние на 26 април в 15:17 часа.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !