Какво да очакваме от космонавтиката и астрономията през 2017

Наука ОFFNews Последна промяна на 02 януари 2017 в 12:44 10536 0

2016 г. свърши и може да отправим поглед към най-важните проекти за развитие и открития в ключови области на науката през 2017-та. 

Изследване на космическото пространство

След 12 години ползотворна работа сондата на мисията Cassini-Huygens (Касини-Хюйгенс), създадена от НАСА и европейската и италианската космически агенции, приближава епичния си финал. Апаратът, изучавал Сатурн, неговите пръстени и спътници, скоро ще се изчерпи запасите си от гориво и ще излезе извън контрол. На 15 септември 2017 Cassini-Huygens ще се потопи в газовия гигант. Това е замислено, за да се избегне замърсяване на потенциално обитаемата среда на някой от спътниците.

 На 15 септември 2017 Cassini-Huygens ще се потопи в атмосферата на Сатурн. (NASA / JPL)

През юли автоматичната междупланетна станция на НАСА Juno навлезе в предварително зададената орбита около Юпитер и с всяко прелитане се приближава все повече до неговите облаци. През следващите месеци, първите снимки да бъдат получени. Оборудван с най-различни инструменти апаратът ще измерва топлинното излъчване, идващо от дълбините на атмосферата на планетата. Освен това с негова помощ учените ще създадат 3D-карта на вътрешната структура и огромната магнитосфера на газовия гигант и по-добре да разберат естеството на величествените полярни сияния на Юпитер.

Космическият апарат Juno. (NASA)

През февруари ЕКА ще стартира от космическия телескоп CHEOPS. Това е първата мисия, посветена на търсенето на извънслънчеви планети около ярки звезди. Оборудването с камери с ултра-висока точност ще позволи да се проучат детайлно космическите обекти.

За изпълнението на подобни задачи е проектиран и новия телескоп на НАСА TESS (Transiting Exoplanetary Survey Satellite), стартът на който е насрочен за декември. Четири камери на сателита ще сканират пространството в търсенето на планети извън нашата Слънчева система. С TESS учените очакват да намерят повече от 3000 екзопланети, вариращи от газови гиганти до малки скалисти светове.

2017 г. е последната година от конкурса Google’s Lunar X Prize, в рамките на който частно финансирани екипи трябва да създадат роботизиран космически апарат да кацне на Луната, да измине 500 метра и да предадеобратно висококачествено видео и снимки. (Отборът на първо място ще получи 20 милиона долара.)

Що се отнася до частни проекти през следващата година вероятно ще продължат дебатите за експедициите до Луната и астероидите с цел да се извлекат ценни ресурси. И ако всичко върви по план, космическата компания Blue Origin ще започне да изпраща хора до суборбиталния космос. Но засега това са само намерения.

Астрономия

На 21 август 2017 г. в САЩ се очаква рядко пълно слънчево затъмнение, което ще бъде видимо по цялата ширина на континента - от Орегон до Южна Каролина. Това е първото пълно затъмнение, видимо само от САЩ, от времената на Американската революция и покриващо страната от бряг до бряг за първи път за 99 години. Ще бъде достъпно за наблюдение в ивица със ширина от 100 км за две или повече минути. Като частично затъмнение ще може да се наблюдава от всяка точка в Северна Америка, Хавай и части от северната част на Южна Америка.

NASA/Fred Espenak, MrEclipse.com

Използвайки комплекса телескопи Event Horizon Telescope (Телескоп на хоризонта на събитията), астрономите ще сканират вътрешните райони на нашата Галактика. Ако всичко върви добре, ще видим първото изображение на свръхмасивната черна дупка на Млечния път, известна като Стрелец A*.

Може би ще привлече вниманието на астрономите и звездата KIC 8462852, известна също като звездата Таби, която е възможно най-сетне през 2017 г. да разкрие тайната на странните колебания в светимостта й, чиято причина е неизвестна, а предположенията варират от рояк комети до извънземна мегаструктура като сферата на Дайсън.

YouTube/Fraser Cain via FAST

Сега, когато Китай завърши изграждането на най-големия телескоп в света, шансът да се открият признаци на извънземна цивилизация е по-голям от всякога. Сред по-реалистичните цели е да се използва FAST (Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope) за търсене на пулсари и други известни обекти.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !