Космосът мирише на метал, барут, заварка, малини, пържоли и ром (видео)

"Обичам миризмата на Вселена рано сутрин." - Нийл де Грас Тайсън

Наука ОFFNews Последна промяна на 03 юли 2016 в 10:00 9597 0

"Обичам миризмата на Вселена рано сутрин" - написа в Тwitter астрофизикът Нийл деГрас Тайсън.

Ние искаме да знаем какво е да си на друга планета. Снимките на повърхностите на Марс и Луната удовлетворяват любопитството ни само донякъде. Но как мирише атмосферата на другите светове?

Преди седмица специалисти на компанията The Aroma Company по поръчка на мисията "Rosetta" създадоха парфюм, който мирише на кометата 67P/Чурюмов-Герасименко и ще бъде представен на изложението на Royal Society в Лондон от 4 -10 юли т.г.,  съобщи New Scientist.

Кометата 67P/Чурюмов-Герасименко мирише на развалени яйца, котешка урина и горчиви бадеми

Когато апаратът Philae кацна на кометата Чурюмов/Герасименко 67P през 2014, нейните сензори установиха наличието на сероводород, амоняк и циановодород в газовия облак около кометата, наречен кома. Това са газове, които миришат на развалени яйца, котешка урина и горчиви бадеми.

"Комата е предимно от водна пара, въглероден диоксид и въглероден оксид и те не миришат на нищо", коментира Снодграс, изследовател в Open University в Milton Keynes, Великобритания. "Взехме предвид това, което е най-миризливо."

Снимка: ESA/Rosetta/NavCam

В парфюма са включени миризмите на развалени яйца, котешка урина и горчиви бадеми - така мирише сероводородът, амонякът и циановодородът. Ароматът на кометата на 67 не се синтезира от тези вещества, тъй като някои от тях са отровни.

Снодграс и други членове на екипа на мисията "Rosetta" описват аромата като остър и неприятен, който сякаш присъства физически в главата ти. "Цялата тежест на букета аромати 67P ме удари право в лицето. За изненада, той не е толкова шокиращ, както ми се стори в началото - след известно време дори почувствах флорални нотки"- споделя сътрудник на New Scientist.

"Смятам, че мирише подобно на лилия", коментира Герайнт Джонс (Geraint Jones) от University College London, който донесъл образците у дома си, за ужас на съпругата си. "Не е толкова лош", заключава Снодграс.

Миризмата на Титан, спътник на Сатурн

Според астронавтите на Аполо Луната, например, мирише на изгорял барут. През 2008 г. НАСА поръча на Стивън Пиърс (Steven Pearce), химик и управляващ директор на компанията за естествени аромати Omega Ingredients, да пресъздаде миризмата на космоса в лаборатория, за да помогне на астронавтите да се подготвят за условията в космическото пространство, писа MNN.

Предоставяйки данни от спектрометрията, НАСА възлага на екипа на Стивън Пиърс да пресъздаде миризмата на Титан, спътник на Сатурн. 

Учените смесват различни газове и въглеводороди в лабораторията си и сравняват сместа с данните, събрани от космическия апарат Касини. 

Титан. Снимка: NASA/JPL-Caltech/Univ. Arizona/Univ. Idaho 

Ароматът на Титан не е много привлекателен. Според изследователите, атмосферата на спътника мирише на бензин, заради бензола и бензена в състава си. 

Стивън Пиърс прави изводите си на базата на химическите изследвания и опита на астронавти, излизали в открития космос. Те разказват за миризма на пържено месо, приятно сладък аромат на горещ метал, а един съобщава за мирис на заварка. 

Пиърс представи проекта си като част от Научния фестивал в Манчестър.

Според астронавтите космосът мирише на пържени пържоли, горещ метал и заварка

Пиърс знае как мирише в руската космическа станция Мир - "вони на потни крака и смесица от остаряла телесна миризма, лакочистител и бензин". Въпреки че въздушните филтри имат система за рециклиране на въздуха и водата.

Снимка: EPA / NASA

Наистина, докато са в открития космос астронавтите не могат да подушат нищо, но когато се приберат в станцията и свалят от себе си скафандрите и шлемовете, те усещат на какво е миришело навън.

Какво разказват за ароматите, които са усетили астронавтите от МКС, след завръщането си от космическа разходка? 

  • Кевин Форд (Kevin Ford), астронавт на НАСА - никога не е усещал преди такава миризма.
  • Дон Петит (Don Pettit), американски астронавт - описва миризмата по-скоро като приятен сладникав метален аромат.
  • Александер Герст (Alexander Gerst), немски астронавт от ЕКА: смес от мирис на орехи и тапицерията на мотора си. Ароматът му напомня купчина мокри дрехи след един ден, прекаран в снега.
  • Ануше Ансари (Anousheh Ansari), космически турист и бизнес дама от ирански-американски произход - разпознава аромата на изгорели бадемови бисквити.

Какво усетиха астронавтите на Луната? 

  • Бъз Олдрин (Buzz Aldrin), бивш астронавт на САЩ и вторият човек, стъпил на Луната -  тя миришеше на пепел от огнище.
  • Харисън Шмит (Harrison Schmitt), американски геолог и бивш астронавт - изгорял барут.

Накрая

Стрелец В2 . Снимка: NASA

Стрелец В2 (Sgr B2) е гигантски молекулярен облак от газ и прах на около 390 светлинни години, който се намира в близост до центъра на галактиката Млечен път. Преди няколко години в космическия прах е открит етил формиат. Същият химикал дава на малините вкуса им. Така че мъглявината мирише на ром и има вкус на малини. Не е зле.

Източници:

I smelled comet 67P’s deadly pong and lived to tell the tale, Jacob Aron

Space 'smells like fried steak'

NASA offers whiff of what the air smells like on Saturn's moon Titan

Hoe ruikt het heelal?

The smells of the universe

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !