Нашата Вселена има двойник от антиматерия, където времето тече в обратна посока

НаукаOFFNews Последна промяна на 08 януари 2019 в 13:06 25723 0

Пунктираната линия в средата е Големият взрив; хоризонталните стрелки - времевата скала. Илюстрация: L. Boyle/Perimeter Institute for Theoretical Physics

Нашата Вселена може да е само „огледален образ“ на паралелен свят, създаден от антиматерия и носещ се в обратна посока от Големия взрив по времевата скала.

Революционната теория, предложена от канадските учени от Института за теоретична физика Периметър, звучи като сюжет на научно-фантастичен роман, но помага да се решат няколко парадокса, които нямат обяснение в съвременната наука. Според новия модел, по време на Големия взрив, се образуват две "симетрични" вселени. В едната, където живеем, времето тече по обичайния начин, а в другата, огледално, се отдалечава със същата скорост в миналото.

Канадските физици все пак трябва да усъвършенстват много детайли от новата теория, но като цяло работата им не предизвиква очевидни противоречия - и е публикувана във Physical Review Letters, орган на Американското физическо общество.

Огледалната вселена

Според приетата днес теория цялата ни Вселена - пространство, време и маса/енергия - се появява в резултат на Големия взрив и оттогава, почти 14 милиарда години, тя се разширява и охлажда. Атомните частици постепенно се формират от елементарните частици, а от тях - цялата позната материя, включително звездите и ние самите.

Идеите за еволюцията на Вселената и нейните свойства се основанат на Общата теория на относителността на Айнщайн и Стандартния модел. Но нито едното, нито другото не могат да обяснят защо, например, във видимата част на Вселената има толкова много материя и толкова малко антиматерия.

Изглежда, че това нарушава фундаментална симетрия, наречена СРТ симетрия, според която физичните процеси не се променят, когато времето, пространството и материята (антиматерията) се обърнат, тоест на теория материята и антиматерия трябва да са в равни количества.

Илюстрация на CPT- симетрията. Наличието на CPT-симетрия определя, че ако се направи огледално отражение на нашата Вселена (съответстващо на инверсия на Р-четността), всичката й материя се замени с антиматерия (което съответства на инверсия на заряда- C-четност) и тя бъде обърната във времето, ще се държи точно като нашата Вселена и във всеки момент двете вселени ще са абсолютно идентични. Автор: bgchaos.com

Илюстрация: quantum diaries

За да се разреши този парадокс, известен като барионна асиметрия на Вселената, са предложени няколко хипотези, включително за сметка на тъмната материя и черните дупки.

Объяснението, предложено от канадските изследователи, е много по-просто и позволява да се обяснят всички наблюдавани явления, без да нарушава съществуващите теории.

Новият модел предполага, че Големият взрив е точката на симетрия, от която на всички страни Вселената и Антивселената са се разпръснали във времето. Точно както с раждането на един електрон във вакуума се ражда и неговата античастица - позитрон.

След като разгледаха всички възможни двойки, физиците заключиха, че Антивселената трябва да бъде много подобна на нашата. Но тя няма да е нейно точно копие според квантовия принцип на неопределеност. Това позволява на физиците да избегнат сложните философски въпроси - например за свободната воля. Всъщност, в противен случай, това, което се случва в паралелната Вселена, трябваше да се отразява в нашата - или обратното.

Екипът все още не е показал дали този модел може да възпроизведе определени наблюдения, които инфлационният сценарий обяснява - като еднородността на космоса в големи мащаби. Въпреки това, новият модел дава естествено обяснение за тъмната материя, а една CPT -симетричнавселена ще произведе голям брой много масивни стерилни неутрино. Такива свръхмасивни неутрино също могат да бъдат източник на напоследък наблюдавани високоенергийни космически импулси, се казва в синопсиса на статията във Physics.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !