Парад на планетите в началото на февруари 2016

Пенчо Маркишки Последна промяна на 24 януари 2016 в 09:00 16819 1

Кредит gostica.com

При своето движение около Слънцето понякога се случва три или повече планети да се окажат подредени в конфигурация, близка до права линия. Тогава същите планети се наблюдават в ограничен район от небето – в рамките на едно или на две съседни съзвездия. Явлението е популярно като парад на планетите. Ако в парада участват три или четири планети, той може да бъде наречен малък. Малки паради се наблюдават почти всяка година, а понякога дори два пъти в годината. Значително по-редки са големите паради – с участие на пет или повече планети. Като оставим настрана нереалистичните апокалиптични „предсказания“ по повод на тези явления, парадите са една атракция, която привлича погледа ни заради множеството видимо близки ярки небесни светила. Поради близостта на Меркурий и Венера до Слънцето, в повечето случаи парадите се наблюдават или сутрин преди зазоряване – на изток, или след свечеряване – на запад. Ако искате да покажете на децата си или на учениците си как изглеждат ярките планети от Слънчевата система, наблюдавани с невъоръжено око, то най-подходящ момент за това е по време на някой парад. Всъщност такова явление тепърва предстои – ще наблюдаваме малък парад до средата на февруари 2016.

На картата по-долу е представено разположението на ярките планети в края на последните януарски нощи, както ще изглеждат наблюдавани с невъоръжено око около 06h 45m (за София). Видимите премествания на планетите в продължение на няколко нощи не са големи (с изключения на Меркурий и на Венера), така че тази карта ще остане достатъчно реалистична до началото на февруари. Ето какво ще можем да видим: Юпитер ще бъде най-яркият обект на югозапад и ще се открива лесно в съзвездието Лъв. Марс ще е почти право на юг - между фигурите на съзвездията Дева и Везни. Сатурн се движи бавно в южната част на съзвездието Змиеносец. Венера ще изгрява около 06h 00m, като до зазоряване ще се издига немного над югоизточния хоризонт. Меркурий ще бъде в максимална западна елонгация на 7 февруари и в утрата около тази дата ще изгрява около 06h 15m. Ще се наблюдава много ниско на югоизток, във вече изсветляващото преди изгрева небе. Пак тогава – на 7 февруари, видимо близко до Меркурий ще бъдат Венера и Луната. Последната ще бъде с 2% осветен диск – тънък сърп преди новолуние. На предната сутрин – 6 февруари Луната ще бъде в съединение с Венера, т.е. ще се наблюдава видимо най-близо до двете планети.

Натиснете с мишката за по-голям размер.

Видимост на ярките тела от Слънчевата система на 7 февруари 2016 – датата на максималната елонгация на Меркурий

Добре е да обърнем внимание, че трябва да се прави разлика между случаите, когато три или повече планети се подреждат физически в конфигурация, близка до права линия (когато всъщност имаме парад) и случаите, когато просто наблюдаваме няколко планети покрай еклиптиката и затова те изглеждат видимо подредени по права линия на небето. Орбитите на планетите са наклонени на неголеми ъгли спрямо еклиптичната равнина (равнината на земната орбита, която е взета за основна равнина в Слънчевата система), поради което планетите се наблюдават винаги близо до еклиптиката (линията, указваща видимия годишен път на Слънцето през зодиакалните съзвездия). Предстоящият парад е чудесен пример, показващ двете ситуации заедно – всички ярки планети от Меркурий до Сатурн ще се наблюдават видимо подредени по права линия покрай еклиптиката, но от фигурите по-долу се вижда, че реално приблизително на една права се подреждат Меркурий, Венера, Земята, Сатурн и Плутон, а встрани от правата остават Марс, Юпитер, Уран и Нептун.

Разположение на планетите от Меркурий до Марс на 7 февруари 2016. Не всички от тези планети са в конфигурация близка до права линия и тази линия не минава през Слънцето.


Разположение на планетите от Марс до Плутон на 7 февруари 2016. От тази и от по-горната фигура се вижда, че в конфигурация близка до права се подреждат планетите Меркурий, Венера, Земя, Сатурн и Плутон, но Юпитер, Марс, Уран и Нептун остават встрани, поради което може да се говори за частичен (малък) парад

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21272

1

Гароне

02.06 2017 в 21:59