В регрес ли е руската космическа индустрия? (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 05 декември 2016 в 16:00 12731 2

Кредит Tv Roscosmos

Катастрофата на товарния космически кораб от ново поколение "Прогрес MS-04"' към Международната космическа станция е първият голям провал на Русия в космоса през последната година и половина.

Четири дни преди това вицепремиерът Дмитрий Рогозин заяви, че Русия ще излезе от "пелените на пораженията, обидните аварии и катастрофи". Какво се случи с "Прогрес" и дали той не обърна в "регрес" руската космическа индустрия, се опита да анализира "лента.ру".

Какво се случи

Стартът на "Союз" с "Прогрес" се състоя на космодрума Байконур в 17:52 московско време на 1 декември. Излитането и отделянето на първите две степени мина добре. Очакваше се след два дена корабът да се скачи с МКС на 3 декември.

383 секунди след старта от Роскосмос съобщиха за загубата на телеметрия и корабът не бе открит на изчислената орбита. Връзката бе загубена, когато корабът бе на височина от около 190 километра над необитаема планинска територия на Република Тува. "Прогрес MS-04" не успя да влезе на орбита, защото ракетата не получи достатъчно скорост. Корабът е бил разрушен по време на повторното навлизане в атмосферата.

На борда на кораба са били около 2,5 тона товари за екипажа на МКС. Освен храна, вода, въздух, различни пратки и други средства за поддържане на живота на астронавтите, "Прогрес MS-04" трябваше да достави гориво за космическата станция.

По предварителни данни щетите за Роскосмос от загубата на "Прогрес" може да надхвърля четири милиарда рубли (115 милиона лева). Застраховката няма да покрие щетите напълно. Някои специалисти побързаха да намерят в катастрофата украинска следа - твърди се, че причината за аварията е неизправност на системата за управление, която е произведена, според предварителните данни, в ГНПП "Комунар" в Харков.

Източник от космическа индустрия споделя, че причина за инцидента може да бъде отказът от ракетата носител "Союз-2.1а" в полза на остарялата модификация "Союз-У".

Аварията през април 2015, преди година и половина

Катастрофата, която настъпи преди година и половина на 28 април 2015 година. Тогава стартът към МКС бе с помощта на ракетата "Союз-2.1а". Корабът "Прогрес М-27М" също спря предаването ма телеметрични данни. В продължение на денонощие Роскосмос не даде ясни коментари. Междувременно, в края на следобеда на 28 април "Прогрес М-27М" влезе в неконтролирано въртене и на следващия ден ВВС на Съединените щати регистрираха близо до ракетата останки с неизвестен произход.

Космическият товарен кораб "Прогрес М-27М" . Снимка: НАСА

На 8 май фрагменти от "Прогрес М-27М" (който, между другото, трябваше достави до МКС знаме) падна в Тихия океан. Това вдигна много шум в мрежата и от Роскосмос побързаха да декларират, че "знамето на победата" вече е било доставено на станцията. Според експертите причината за аварията са конструктивни особенности на съвместното използване на ракетата носител и товарния кораб - просто казано, поотделно те са здрави, но съвместната им работа в екип не е съгласувана. В този случай вероятно е станало разхерметизиране на горивните резервоари на третата степен.

Този неуспех принуждава Роскосмос да изпраща товарните си кораби не на модерните ракети "Союз-2.1а ", а на "Союз-У", които се считат за най-надеждните в света. Но те се използват от дълго време, от 1973 година, а през 2017-та бе планирано да е последният им полет.

Отлагането на старта от космодрум Восточний. Наказания и надежди

"Союз-2.1а" стартира от космодрома Восточний точно една година след аварията, на 28 април 2016 г. Тогава изсрелването бе отложено с един ден поради повреда в блока на системата за управление. 

Неизправност е била причинена от небрежност при производството на кабела, водещ до горивния клапан. Генералният директор на екатеринбургския завод за автоматика Леонид Шалимов получи предупреждение и под натиска на ръководството на Русия подаде оставка. Путин нарече инцидента "пример за абсолютна небрежност". Ръководителят на Роскосмос Игор Комаров и заместник министърът Дмитрий Рогозин се отърваха от наказание.

По ирония на съдбата преди четири дни, 28 ноември 2016 Рогозин декларира, че "руската космонавтика се изтръгна от пелените на пораженията, обидните аварии и катастрофи, като стабилизира проблемите на качеството, направи качествен скок напред в създаването на най-новите технологии".

Катастрофата през 2011 - случаен дефект?

Днешната ситуация почти точно възпроизвежда събитията от 24 август, 2011 година, когато на третата степен на "Союз-У" се случи катастрофата с "Прогрес М-12М". "Тогава в 325-та секунда настъпи нарушение на работата на двигателя, довело до аварийното му спиране. Останките на космическия товарен кораб, неизгорели в плътните слоеве на атмосферата, паднаха в планината Алтай. Жертви и разрушения на земята няма", съобщи РИА новости. 

Причините, които бяха изтъкнати, са намаляването на консумацията на гориво в газогенератора, поради задръстване на проводите, което довежда до нарушаване на условията на работа и снижение на параметрите на двигателя РД-0110 и неговото аварийно изключване. Комисията решава, че това е случаен производствен дефект, изолиран инцидент, който няма да се случи отново при следващия старт на "Съюз-У". 

На кого сега разчита МКС

Все пак Международната космическа станция разчита на пренос на товари не само на руския "Прогрес", а и на частните американски кораби Dragon на компанията SpaceX и Cygnus на компанията Orbital ATK, както и на японския HTV. Dragon е единственият засега космически товарен кораб, способен да връща товари от орбита на земята. Останалите изгарят заедно с отпадъците в атмосферата на планетата.

Разследване на причините за инцидента със сигурност ще отнеме известно време. И затова с доставката на всичко необходимо на космическата станция ще се заемат партньорите на Русия.

Най-близкият старт към МКС е планиран да се проведе седмица по-късно, 9 декември. За шести път ще се отправи корабът HTV на японската космическа агенция.

Японският товарен кораб HTV. Снимка: NASA

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

2

поп Дръвчо

07.12 2016 в 12:41

Руската държава и всичко което тя прави има само две състояния - война и регрес. Други състояния засега не са наблюдавани. Последната война която изискваше някакви космически технологии (студената) свърши отдавна.