Строителите на Стоунхендж прилагат теоремата на Питагор 2000 г. преди него

НаукаOFFNews Последна промяна на 23 юни 2018 в 00:10 13801 0

Стоунхендж е древен археологичен комплекс, построен някъде между 3000 пр.н.е. и 2000 г. пр.н.е. в Уилтшир, Великобритания. И винаги е бил обвит в мистерия.

Авторите на новата книга "Megalith: Studies in Stone" (Мегалит: Познание в камък), посветена на Стоунхендж, извършват изследвания върху геометрията на неолитните паметници и разбират, че строителите на Стоунхендж прилагат теоремата на Питагор 2000 години, преди гръцкият философ да се роди.

Според авторите всички неолитни паметници са построени от древни астрономи, за да улеснят изчисленията си на лунните и слънчевите цикли, както и затъмненията. С други думи, Стоунхендж е сложен календар.

Теоремата на Питагор, постулирана около 550 г. пр.н.е., се използва от хиляди години от строителите, за да получат перфектни ъгли.

Повечето от нас знаят добре питагоровата теорема, чиято формула е: а2 + b2 = c2, където a и b се срещат под прав ъгъл и c е дългата страна на триъгълника.

Тaзи закономерност е невероятно полезна, когато е нужно да се определят разстоянията между точките в правоъгълния триъгълник или в четириъгълниците, независимо дали става дума за изграждане на сгради, картиране на съзвездия или земеразделяне.

Стоунхендж през 2750 г. пр.н.е. с четирите камъка за маркери. Кредит: Will Gethin

Това че не е изненадващо, че учените са виждали признаци на употребата му сред вавилонски, древнокитайски и ведически индийски култури.

Нова книга, на пазара от 21 юни 2018, за да съвпадне с лятното слънцестоене, показва че Стоунхендж е най-ранното превъплъщение на знаменитата теорема, от 2750 г. пр.н.е. В древния паметник се крие правоъгълник от четири камъка от пясъчник, които разделени на две по диагонал образуват перфектен питагоров триъгълник 5:12:13 в цели числа от мегалитни ярдове (2.72 фута или 83 см), които вероятно са били положени с помощта на въжета и колчета.

Осемте лъча, прекарани от върховете на правоъгълника и триъгълниците, също се подравняват с важни дати в неолитния календар, като лятното и зимно слънцестоене, пролетното и есенното равноденствие.

Tе бележат Imbolc, древната дата за началото на пролетта на 1 февруари, Beltane, или 1-ви май, Lammas, началото на събирането на реколтата от пшеница и Samhain, 31 октомври, което по традиция бележи времето, когато добитъкът се смъква от летните пасища и се коли за зимата и става по-късно Хелоуин.

Поглед отгоре на Стоунхендж, показва правоъгълника и питагоровите триъгълници. Кредит: Will Gethin

"Виждаме триъгълници и двойни квадрати, които са прости версии на питагоровата геометрия", коментира редакторът Джон Матинау (John Matineau) за The Telegraph.

Авторите твърдят, че страните на триъгълниците формират съотношения, които отразяват известната формула, което предполага, че дори и да не са доказвали теоремата, строителите са знаели, че това е полезен начин да се построи правоъгълен триъгълник.

И са приложили тези знания изглежда не само за подреждането на блоковете, а са ги използвали и да определят мястото на самия Стоунхендж, то образува също питагоров триъгълник с кариерите, откъдето са гигантските камъни, според авторите на книгата.

Робин Хийт твърди, че важни обекти във Великобритания също са свързани с питагорови триъгълници. Кредит: Robin Heath

"Хората гледат на неолитните строители на Стоунхендж като на диви варвари, но те са имали много знания, които са забравени", коментира Робин Хийт (Robin Heath), един от авторите.

Авторите смятат, че голяма част от знанието е загубена след възхода на християнството във Великобритания.

Все пак всичко дотук трябва да се приема с голяма доза предпазливост. От една страна, това е книга, а не научна статия, която е преминала партньорска проверка.

Числените отношения, скрити в древни обекти, са предпочитана тема за историците и макар че те наистина могат да са ясни знаци за знание и културно развитие, те могат да бъдат и плод на нашето въображение

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !