Аспиринът: сърдечна недостатъчност, смърт сред първите 5 причини, поради които може да бъде по-опасен, отколкото полезен

Ваня Милева Последна промяна на 25 юли 2022 в 00:01 24110 0

Кредит Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)

Милиони хора по света приемат аспирин без рецепта, за да намалят температурата или да облекчат болката при главоболие. Въпреки че приемът на лекарството има някои предимства, съществуват и определени рискове, особено когато се приема ежедневно.

Някои изследователи са установили, че редовният прием на аспирин може да помогне за предпазване от заболявания, но други разкриват, че той причинява повече вреда, отколкото полза.

Последните резултати от StudyFinds.org показват, че аспиринът повишава опасността от сърдечна недостатъчност, увеличава възможността за ранна смърт поради рак при по-възрастните хора и дори може да стимулира чернодробно увреждане при някои хоспитализирани пациенти.

Остава големият въпрос за това дали ползите, ако те са по-големи от рисковете. Ето пет риска за здравето от приема на аспирин, както е посочено на сайта на StudyFinds.org.

1. Аспиринът може да причини сърдечен удар

Изследователят Марк Ебел (Mark Ebell) заявява, че не бива да се приема, че всички хора "ще имат полза от ниски дози аспирин". Всъщност данните разкриват, че възможните ползи са близки до вероятните опасности за повечето лица, които са имали сърдечносъдов проблем и го приемат, за да предотвратят инсулт или първи инфаркт. Свързана с това информация е съобщена и в Healthline.

2. Лекарството може да увреди черния дроб

Обикновените болкоуспокояващи, включително аспирин, могат да причинят увреждане на черния дроб, особено при хоспитализирани пациенти. Предишно проучване предупреждава, че НСПВС или нестероидните противовъзпалителни средства, сред които са аспирин, ибупрофен, диклофенак, представляват риск за здравето на черния дроб и могат да причинят хронична болка.

3. Аспиринът може да причини смърт от рак

Изследванията показват, че ежедневните дози аспирин могат да стимулират развитието на рака и да доведат до ранна смърт сред възрастните хора, според американският Национален институт за борба с рака, който представя подобен доклад.

Според изследователите, провели проучването, аспиринът е свързан с 19% по-висок риск от диагностициране на метастазирал рак. Нещо повече, с 22% има по-висок риск лекарите да открият напреднал рак. Сред хората, развиващи рак, тези, които приемат аспирин, също така е по-вероятно да починат.

4. В противоречие със здравословното стареене

Някои лекари препоръчват дневна доза аспирин за пациенти, които са изложени на риск от преживяване на сърдечен удар. Изглежда обаче, че сред здравите възрастни хора не са много повече тези, които приемат лекарството.

Изследване, проведено от Чикагския университет "Ръш", показва, че ниските дневни дози аспирин не оказват влияние върху здравословното стареене сред възрастните хора над 70 години.

Приемането на около 100 милиграма от лекарството дневно не е изиграло никаква роля за предотвратяване на деменция или други физически увреждания при иначе здрави хора.

5. Потенциално опасен особено за хора в напреднала възраст

Учените, изследващи опасностите и ползите от аспирина, предупреждават, че хората над 60-годишна възраст трябва да избягват приема на аспирин като превантивна мярка срещу сърдечни заболявания.

„Не трябва просто да предполагаме, че всички ще използват ниски дози аспирин и всъщност данните показват, че потенциалните ползи са подобни на потенциалните вреди за повечето хора, които не са имали сърдечносъдови проблеми и го приемат, за да се опитат да предотвратят първи инфаркт или инсулт“, обяснява авторът на изследването и изследовател Марк Ебел.

След преглед на десетилетни изследвания върху употребата на аспирин и неговите ефекти, Ебел коментира, че според днешните медицински стандарти вредите от аспирина може да надвишат ползите му.

„Има толкова много неща, които правим по-добре сега, които намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания и колоректален рак, което оставя по-малко работа за аспирина“, добавя той.

Ако някой е загрижен за здравето на сърцето си, без да е претърпял инфаркт или инсулт, Ебел препоръчва да се консултира с лекаря си относно най-добрия курс на действие, преди да реши да приема ежедневна доза аспирин.

Свързана с това информация за ползите и опасностите от приема на аспирин е показана във видеоклипа на Talking with Docs в YouTube по-долу:

Източници:

Dangers Of Aspirin: 7 Reasons Drug Could Do More Harm Than Good, According To Studies, Study Finds

Effects of Aspirin: Heart Failure, Death Among the Top 5 Reasons the Drug Could be More Dangerous Than Beneficial
Marie Morales, The Science Times

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !