19 август 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Бебе се опитва да излезе като "пришълеца", разкъсвайки матката на майка си

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 06 януари 2017 в 15:51 128890
Магнитният резонанс показва как краката на бебето стърчат през стената на матката (двете бели стрелки). Снимка: The New England Journal of Medicine/2016.

Наскоро публикувано изследване на медицински случай разказва историята на една странна бременност, сравнима с раждането на "пришълеца", макар и по-малко смъртоносно, разказва IFLScience

Плодът успя да измъкне част от тялото си навън през стената на матката на майка си, според доклад в The New England Journal of Medicine.

Случаят е за около 33-годишна жена, която е била бременна на 22 седмици. На пръв поглед няма тревожни симптоми, но рутинните прегледи с ултразвук откриват нещо неочаквано. Ядрено-магнитният резонанс показва, че в маточната стена има 2,5 см разкъсване и херниира (изсипва се) амниотичната торбичка, като краката на плода се промушват в корема.

Жената се лекува в университетската болница в Анже във Франция. Лекарите заявяват, че никога не са виждали нещо подобно преди. Тя е имала преди това пет пъти цезарово сечение. Не е намиран белег в тъканта след тези процедури на мястото на новото разкъсване, но фактът на цезаровите сечения дава основание да се смята, че стената на матката е отслабена.

Смята се, че този вид руптура засяга по-малко от 5 на 1000 бременни жени, които преди това са имали цезарово сечение. Рискът е значително по-нисък при първа бременност или при тези, които преди това не са имали цезарово сечение. Това е изключително рядък случай, но е потенциално животозастрашаващо усложненио.

За щастие, в този случай, раждането се осъществи много просто. Майката ражда 3-килограмово момче чрез цезарово сечение по време на 30-та седмица от бременността. Разкъсването на матката на майката и уширяването на амниотичната торбичка са идентифицирани и отстранени чрез операция след раждането и родилката е изписана от болницата само пет дни по-късно. Шест месеца по-късно тя и бебето са напълно здрави.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Медицина
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.