Бебе се опитва да излезе като "пришълеца", разкъсвайки матката на майка си

Наука ОFFNews Последна промяна на 06 януари 2017 в 15:51 14185 0

Кредит The New England Journal of Medicine/2016.

Магнитният резонанс показва как краката на бебето стърчат през стената на матката (двете бели стрелки).

Наскоро публикувано изследване на медицински случай разказва историята на една странна бременност, сравнима с раждането на "пришълеца", макар и по-малко смъртоносно, разказва IFLScience

Плодът успя да измъкне част от тялото си навън през стената на матката на майка си, според доклад в The New England Journal of Medicine.

Случаят е за около 33-годишна жена, която е била бременна на 22 седмици. На пръв поглед няма тревожни симптоми, но рутинните прегледи с ултразвук откриват нещо неочаквано. Ядрено-магнитният резонанс показва, че в маточната стена има 2,5 см разкъсване и херниира (изсипва се) амниотичната торбичка, като краката на плода се промушват в корема.

Жената се лекува в университетската болница в Анже във Франция. Лекарите заявяват, че никога не са виждали нещо подобно преди. Тя е имала преди това пет пъти цезарово сечение. Не е намиран белег в тъканта след тези процедури на мястото на новото разкъсване, но фактът на цезаровите сечения дава основание да се смята, че стената на матката е отслабена.

Смята се, че този вид руптура засяга по-малко от 5 на 1000 бременни жени, които преди това са имали цезарово сечение. Рискът е значително по-нисък при първа бременност или при тези, които преди това не са имали цезарово сечение. Това е изключително рядък случай, но е потенциално животозастрашаващо усложненио.

За щастие, в този случай, раждането се осъществи много просто. Майката ражда 3-килограмово момче чрез цезарово сечение по време на 30-та седмица от бременността. Разкъсването на матката на майката и уширяването на амниотичната торбичка са идентифицирани и отстранени чрез операция след раждането и родилката е изписана от болницата само пет дни по-късно. Шест месеца по-късно тя и бебето са напълно здрави.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !