COVID-19 може да е вид автоимунна болест. Ето защо

Ваня Милева Последна промяна на 26 декември 2020 в 14:41 12534 0

Трансмисионна електронна микрография на вирусни частици на SARS-CoV-2, изолирани от пациент. Кредит: NIAID

Дали човек с COVID-19 ще развие тежко заболяване зависи много от това как реагира имунната му система на коронавируса.

Но учените все още не знаят защо някои хора развиват тежко заболяване, докато други страдат само от леки симптоми - или изобщо нямат симптоми.

Сега ново проучване от Университета Йейл хвърля малко светлина по въпроса.

Изследването, което все още предстои да бъде рецензирано и публикувано в списание, предполага, че при пациенти с тежък COVID организмът произвежда "автоантитела". Това са антитела, които - вместо да атакуват нахлуващия вирус - атакуват собствената имунна система и органи на пациента.

Изследователите установяват, че хората с тежък COVID имат автоантитела, които се фиксират върху ключови протеини, участващи в разпознаването, предупреждението и изчистването на клетките, заразени с коронавирус.

Тези протеини включват цитокини и хемокини - важни пратеници на имунната система. Това пречи на нормалната функция на имунната система, блокирайки антивирусните защитни сили, потенциално засилвайки заболяването.

Връзката с автоимунните заболявания

В продължение на много години е известно, че автоантителата участват в автоимунни заболявания, като ревматоиден артрит и лупус.

Не е известно защо някои хора развиват тези антитела, но вероятно е комбинация от генетика и околна среда. Вирусните инфекции също са свързани с появата на някои автоимунни заболявания.

По-рано тази година учените съобщиха, че пациенти без анамнеза за автоимунно заболяване са развили автоантитела след заболяване с COVID. В тези проучвания е установено, че автоантителата разпознават цели, подобни на тези, открити при други добре известни автоимунни заболявания, като протеини, които обикновено се намират в ядрото на клетките.

По-късни проучвания разкриват, че хората с тежък COVID могат също да развият автоантитела към интерфероните, имунни протеини, които играят важна роля в борбата с вирусните инфекции.

В най-новото проучване учените от Йейл, използват нова техника, която проверява за автоантитела, които действат срещу хиляди протеини в тялото. Те търсят автоантитела при 170 хоспитализирани пациенти и ги сравняват с автоантитела, открити при хора, които са претърпели леко заболяване или асимптоматична инфекция, както и хора, които не са били заразени с вируса.

В кръвта на хоспитализираните пациенти те откриват автоантитела, които могат да атакуват интерферони, както и автоантитела, които могат да повлияят на други важни клетки на имунната система като естествените клетки убийци и Т-клетките.

Констатациите показват, че автоантителата са много честа характеристика на тежко болните пациенти с COVID.

Изследователите от Йейл провеждат допълнителни тестове при мишки, които показват, че наличието на тези автоантитела може да влоши заболяването, което предполага, че тези автоантитела могат да допринесат за тежестта на COVID при хората.

Това не е цялата история

Въпреки че пациентите с COVID имат много автоантитела, насочени към протеините на имунната система, изследователите не са открили специфични за COVID автоантитела, които да бъдат използвани за разграничаване на тежко болни пациенти с COVID.

Това, което определя дали човек ще страда от тежък COVID, зависи от много неща и автоантителата не са цялата история.

Но изследването предполага, че хората със съществуващи автоантитела може да са изложени на по-висок риск от тежък COVID. Тези хора може да имат недостатъчен имунен отговор по време на ранна коронавирусна инфекция или да са предразположени към създаване на нови автоантитела, които биха могли да попречат на имунния им отговор към вируса.

Изследователите все повече се фокусират върху връзката между тежкия COVID и неправилно насочените имунни реакции, насочени към здрави тъкани и протеини в тялото. Наличието на автоантитела предполага, че за някои пациенти COVID може да бъде автоимунно заболяване, предизвикано от коронавируса.

Разбирането на това, което движи производството на автоантитела, ще помогне на учените да разработят нови методи за лечение на това заболяване.

Учените не знаят колко дълго продължават тези автоантитела, след като инфекцията се изчисти. Важен въпрос без отговор е дали дългосрочните увреждания, причинени от автоантитела, могат да обяснят някои симптоми на дългия COVID.The Conversation

Авторът Ребека Айхелер (Rebecca Aicheler) е старши преподавател по имунология в Cardiff Metropolitan University.

Тази статия е препубликувана от под лиценз Creative Commons. Прочетете оригиналната статия.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !