Чили срещу болки, бактерии и диабет

Наука ОFFNews Последна промяна на 06 февруари 2015 в 11:01 13522 0

Мнозина от нас обичат лютите чушки. Те са известни със своите лечебни свойства и способността си да пазят здравето ви. Ботаниците ги отнасят към семейство Solanaceae, род Capsicum. Научното наименование на вида е Capsicum annum. Най-близките му роднини в семейство Solanaceae са доматите, картофите и патладжана.

Лютите чушки идват от Централна Америка и се използват от векове като една от основните подправки в мексиканска кухня. Испанците и португалците са запознали с тях останалия свят. Широко са се разпространили през 16-ти и 17-ти век и до днес си остават една от най-популярните подправки в различни части на света.

Силният пикантен вкус на чушките се дължи влизащите в състава им активни алкалоиди съединения - капсаицин, капсантин и капсорубин. Лютивината на чушките се измерва в "Scoville heat units" (SHU). По тази скала, остротата на сладкия пипер е приета за 0.

Какви са ползите за здравето от консумацията на люти чушки

Пресните зелени и червени чушки са богати на витамин С. В 100 грама червен пипер е съдържа 143,7 милиграма витамин С, което е 240% от препоръчителната дневна доза. Витамин С е мощен водоразтворим антиоксидант. Той участва в синтеза на колаген в човешкото тяло. Колагенът е един от основните структурни протеини, необходими да се запази целостта на кръвоносните съдове, кожа, органи и кости. Редовната консумация на храни, богати на витамин С помага за защита срещу скорбут и подобрява имунитета, съпротивителните сили на организма срещу инфекции, а също и почиства лошите патогени и свободните кислородни радикали в човешкото тяло.

Лютите чушки са и добър източник на антиоксиданти като витамин А, флавоноиди, бета и алфа-каротин, лутеин, зеаксантин и криптоксантин. Те помагат на организма да се предпази от вредното въздействие на свободните радикали, произведени в състоянието на стрес и болести.

Лютият пипер съдържа в достатъчни количества и минерали, калий, манган, желязо и магнезий. Калият е важен компонент на клетките и телесните течности, помага да се контролира сърдечната честота и кръвното налягане. Манганът в нашия организъм е фактор, подпомагащ антиоксидантния ензим, наречен супероксид дисмутаза.

Чилито съдържа също значителни количества витамин B комплекс, ниацин, пиридоксин (витамин В6), рибофлавин и тиамин (витамин В1). Тези витамини играят важна роля в човешкото тяло и трябва да се допълват от външни източници.

Използването на чили в медицината

Лютите чушки съдържат химичното съединение капсаицин. Капсаицинът и подобните му съединения се използват за приготвянето на мехлеми и разтривки, защото има стягащи и аналгетични свойства.

Тези средства се използват за лечение на болки в ставите, болки, причинени от невралгия и болки в мускулите.

Предпазни мерки

Именно съдържанието на капсаицин прави популярна тази пикантна подправка, но той дразни устата, езика и гърлото.

Капсаицинът причинява локално възпаление, влизайки в контакт с деликатните лигавици на устата, гърлото и стомаха. Той причинява усещане за парене, тъй като неговото въздействие се възприема като усещане за нещо горещо от нервните окончания на лигавиците. За облекчаване на усещането може да консумирате студено кисело мляко, така ще намалите болезненото усещане за парене, предизвикано от капсаицина. По този начин се намалява на концентрацията на веществото и контакта му с лигавиците.

Не докосвайте очите си с ръце, по които може да има замърсявания от люти чушки. В случай на дразнене, изплакнете очите си с чиста, студена вода.

Някои химични съединения, като например афлатоксин (произлизащ от гъбички по чушките), които може да се съдържат в чилито, са известни с това, че могат да причинят ракови заболявания на стомаха, черния дроб и дебелото черво.

Хранителната стойност на лютите чушки

В скоби е показан процента от дневната норма за консумация. Хранителната стойност е дадена на 100 г пресни червени люти чушки по информация от Министерството на земеделието на САЩ

Общи сведения:

енергийна стойност - 40 ккал (2%)
въглехидрати - 8,81 грама (7%);
протеин - 1 87грама (3%)
мазнини - 0.44 грама (2%)
холестерол - 0 милиграма (0%)
фибри - 1.5 грама (3%)

Витамини:

фолиева киселина - 23 микрограма (6%) никотинова киселина
- 1,244 милиграма (8%);
пантотенова киселина - 0.201 милиграма (4%)
пиридоксин (витамин В6) - 0,506 милиграма (39%);
рибофлавин (витамин В2) - 0,086 милиграма (6,5%)
тиамин (витамин В1) - 0,72 милиграма (6%);
витамин А - 952 международни единици (IU)  - 32%;
витамин С - 143,7 милиграма (240%);
витамин Е - 0,69 милиграма (4.5%);
витамин K - 14 микрограма (11.5%)

Електролити:

натрий - 9 милиграма (0.5%);
калий - 322 милиграма (7%)

Минерали:

калций - 14 милиграма (1.5%);
мед - 0129 милиграма (14%);
желязо - 1.03 милиграма (13%);
магнезий - 23 милиграма (6%);
манган - 0.187 милиграма (8%);
фосфор - 43 милиграма (6%)
селен - 0,5 микрограма (1%)
цинк - 0,26 милиграма (2%)

Фитонутриенти:

бета-каротин (ß-каротин) - 534 микрограма ;
алфа-каротин (α-каротин) - 36 микрограма;
бета-криптоксантин (ß-криптоксантин) - 40 микрограма;
лутеин-зеаксантин - 709 микрограма.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !