Дали не е време хипнозата да намери място в медицината?

Ваня Милева Последна промяна на 15 ноември 2019 в 00:00 4789 0

Кредит Gabriela Ferreira (Creative Commons)

Увеличават се признаците, че хипнозата, след като бе дълго в полето на шарлатаните, носи реални медицински ползи.

Все пак има нужда от стабилни изследвания, за да се даде окончателно отговор за мястото й, коментира изданието New Scientist.

Има немалко лечения, които преди са изглеждали в началото безумни, но после се доказва, че са наистина ефективни. През 80-те двама австралийски учени заявиха, че стомашните язви се причиняват от бактерии, а не от стрес. В резултат на това прости антибиотици биха могли да лекуват проблем, който някога се е смятал за нелечим. Но трябваше известно време, за да се убеди медицинската общност.

Двамата изследователи спечелиха Нобелова награда, защото имаха „упоритостта да оспорят преобладаващата догма“. Упоритостта е точно това, което е необходимо сега, за да определяне на мястото на хипнозата в основната медицина (вж „Как работи хипнозата“).

Хората с право са скептични, предвид фантастичния й произход, но се натрупват доказателства, че хипнозата има реално добри перспективи като медицинска терапия - тя помага на лекарите да извършват операции с по-малко странични ефекти и на по-ниска цена, свеждайки до минимум хроничната болка, подобрявайки терапиите за отслабване и като потенциално оръжие в глобалната криза на зависимостта.

Но нито едно медицинско заведение не трябва да приема алтернативна медицина, докато не се получат солидни доказателства за това, че терапията работи. Нужни са инвестиции и строги проучвания, а за хипнозата, те все още са малко.

Хопкинс в хипнотична регресионна сесия с пациент. Кредит: Wikimedia Commons

Например, въпреки популярността си като средство за отказване от тютюнопушенето, наскоро преглед на научни статии не намери солидни доказателства, че хипнозата помага. Но това не означава, че не е така, коментира Джейми Хартман-Бойс (Jamie Hartmann-Boyce) от Оксфордския университет, тъй като съответните изследвания са лошо проектирани, така че е невъзможно да се определи със сигурност.

"Това е толкова важен въпрос, че имаме нужда от ... по-големи, по-добри изпитвания", отбелязва Хартман-Бойс.

Хипнозата може да е трудна за дефиниране и трудна за изследване, но усилията си струват и ползите могат да бъдат огромни. Използването на внушение потенциално може да намали упоребата на опиоиди, наркотици, които убиват 130 души в САЩ всеки ден поради предозиране. И само заради това със сигурност си струва изследователите да се заемат сериозно с проверката на метода.

Има немалко проучвания на алтернативни средства като хомеопатията и вече науката се е произнесла по въпроса, но това не бива да пречи да се изследват други необичайни методи на лечение - никога не се знае дали и това може да доведе до Нобелова награда.

А как всъщност се нарича ​​алтернативна медицина, която доказано работи? Медицина. 

Източник: Return of hypnosis: Time to see if it really has a place in medicine, New Scientist 

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !