Евтино мултихапче намалява три пъти риска от инфаркт и инсулт

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 23 август 2019 в 11:46 13066 0

Кредит pixabay

Едно евтино и безопасно хапче, приемано веднъж на ден, комбинира четири лекарства и намалява риска от сърдечен удар, инсулт и други проблеми при хора над 50-годишна възраст, според ново проучване, публикувано в The Lancet

Първото досега проучване върху голяма група хора доказва ефективността на така нареченото polypill (мултихапче) за четворна терапия, комбинираща лекарства за понижаване на холестерола и кръвното налягане, което е измислено преди 15 години. Учените откриват, че приемът на мултихапчето намалява риска от сериозни сърдечни проблеми.

Докато се изучават различни комбинации, предишните изследвания са провеждани само с малки групи хора при кратки периоди от време. Тези проучвания разглеждат първоначално въздействието на холестерола върху кръвното налягане, основавайки се на модели, които предвиждат сърдечносъдови събития като инфаркт, затова пълният потенциал на лекарството е останал неразкрит.

Последното изследване разглежда и двата проблема. "Отдавна се говори за просто комбинирано лекарство за превенция на сърдечносъдови заболявания и смятам, че доказахме, че тази стратегия може да сработи", обяснява проф. Том Маршал (Tom Marshall), съавтор на изследването от Университета в Бирмингам, като добавя, че хапчетата може да струват стотинки на ден. 

В проучването взимат участие повече от 6 800 участници на възраст между 50 и 75 години от селски регион на Иран, където около 34% от преждевременно починалите са загинали от коронарни сърдечни заболявания, а 14% - от инсулт. 

Съвместен екип на учени от Великобритания, САЩ и Иран съобщават, че на 3 417 души са давани при необходимост отделни лекарства за контрол на кръвното налягане или холестерола, както и съвети за здравословен начин на живот чрез храненето, упражнения и без тютюнопушене. На сходен брой доброволци, освен това се дава и мултихапчето. Повече от 90% от участниците в двете групи не страдат от сърдечносъдови заболявания. 

Състоянието на участниците е проследено в рамките на пет години. За този период 202 души от тези, приемали мултихапчето са имали сериозен сърдечносъдов инцидент, като сърдечен удар, сърдечна недостатъчност или инсулт, в сравнение с 301 в групата, получили основно съвети за добро здраве. 

Учените обясняват, че това се равнява на 34% по-нисък риск от поява на такъв проблем, в сравнение с контролната група, като са взети предвид и фактори като възраст, пол, диабет и високо кръвно налягане. 

Има и данни, че поне в началото, мултихапчето намалява високото кръвно налягане и води до леко понижаване на нивата на "лошия" холестерол. И двете групи показват сходни слаби нива на проблеми като вътрешно кървене и язва. 

Общо резултатите предполагат, че двата основни сърдечносъдови проблема - инфаркт и инсулт, могат да бъдат избегнати за всеки 69 души, приемали таблетката за 5 години. 

Мултихапчето съдържа и аспирин, за който екипът признава, че е противоречив, тъй като може да повиши риска от кървене и в последното проучване не са включени хора в подобен риск. 

Учените смятат, че мултихапчето може да бъде особено полезно в по-бедни страни. Изследването показва, че приемът му след определена възраст, без нужда от кръвни изследвания или сложни тестове, помага за превенцията на инфаркт, инсулт и др. 

Авторите добавят, че допълнителна полза от мултихапчето е, че пациентите приемат само една таблетка вместо четири. При все това изследователите подчертават, че здравословният начин на живот остава изключително важен за здравето на сърдечносъдовата система. 

Учените от областта приветстват достоверните според тях резултати от изследването, но отбелязват, че има някои ограничения. 

Проф. Джереми Пиърсън от Британската сърдечна фондация, предупреждава, че ситуацията в Иран е доста по-различна от страни като Великобритания. В развитите страни превентивната медицина е на високо ниво и сърдечносъдовите заболявания са много по-малък процент, отколкото в селските региони на Иран. Това означава, че ползите от разпространението на мултихапчето може да има по-малък резултат в развитите страни. 

Източник:  The Guardian - Single polypill reduces risk of heart attacks and strokes, study finds

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !