FDA: „Не сте коне. Престанете“. Какво представлява Ивермектинът? Всичко, което трябва да знаете

Ваня Милева Последна промяна на 31 август 2021 в 00:00 12893 0

Хиляди американци (и не малко българи) приемат потенциално опасни дози антипаразитно лекарство заради заблудата, че то ще предотврати или лекува COVID-19 според ново предупреждение на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

„Не сте коне. Не сте крави. Хайде сериозно. Престанете“, написа в туитър FDA.

Наскоро CDC предупреди лекарите , че има скок в предписанията за лекарството, наречено ивермектин, от началото на пандемията, заедно с петкратно увеличаване на призивите за контрол на отровите по отношение на токсичните ефекти от лекарството. Хората дори приемат форми на лекарството, предназначени за употреба при животни, които могат да бъдат закупени без рецепта, но не са безопасни за употреба от хора и могат да причинят сериозни странични ефекти, предупреждава CDC.

Ивермектинът е активната съставка в много широко достъпни антипаразитни лекарства, използвани за лечение на заразявания с червеи, краста и въшки при хора и добитък.

Напоследък той придоби популярност в някои части на света като потенциално лечение срещу COVID-19, въпреки липсата на научни доказателства за неговите ползи и значителен риск от вредни свръхдози.

Как действа ивермектинът?

Ивермектинът е разработен от видове на бактерията Streptomyces bacterium открити през 1970 г., констатацията е огромна победа за животновъдството и за борба с множество унищожителни болести по целия свят, а изследователите са удостоени с Нобелова награда.

Ивермектинът и неговото семейство съединения за борба с паразитите действат селективно върху един вид хлориден канал, който се среща само при безгръбначните.

Въпреки че това го прави сравнително безопасно лекарство за премахване на всякакви опасни паразити, нахлули в организма, възможно е да има токсична реакция или предозиране на това лекарство. При по-високи концентрации, ивермектинът може да взаимодейства с подобни канали при гръбначни животни като нас, като засегне нервните импулси и мускулния контрол.

Кредит: Pixabay

Може ли ивермектинът да лекува COVID-19?

През последните 50 години изследователите са открили, че ивермектинът може да има и други взаимодействия в човешкото тяло, освен просто противодействие срещу паразитите.

Има дори признаци, че ивермектинът има антивирусни ефекти в лабораторни изследвания върху РНК вируси като Зика, Хендра и ХИВ1, но проучванията върху животински модели са с некатегорични резултати досега.

Тъй като ивермектинът вече е получил одобрение от FDA за лечение на паразити, изглеждаше като перфектен кандидат за тест срещу вируса SARS-CoV-2 като потенциално лекарство, което може да ограничи вирусната репликация в човешкото тяло.

В началото на 2020 г. лабораторно проучване върху клетъчни култури стига до заключението, че еднократно лечение може да доведе до 5000-кратно намаляване на броя на вирусните частици само за два дни. Това обаче е много различно от реалното използване на лекарството върху хора.

Две проучвания за потенциалната полза от ивермектина като лечение на COVID-19 доведоха до противоречиви резултати като независими изследователи разкриха значителни измами в предпечатните статии, широко  разгласени, без да са получили партньорска проверка, но в крайна сметка са премахнати от сървърите за препринти или оттеглени.

„Моето искрено мнение е, че поне една трета от доказателствата, подкрепящи употребата на ивермектин като лекарство срещу COVID-19, не са просто „на базата на несигурни данни“, а се състоят от проучвания, които може би изобщо никога не са се състояли”, пише австралийският епидемиолог Гидеон Мейеровиц-Кац (Gideon Meyerowitz-Katz).

Последните доказателства от голямо клинично изпитване на няколко пренасочени лекарства, които биха могли да бъдат полезни за лечението на COVID-19, не показват полза от ивермектина. В ход са още проучвания.

Въпреки измамите, противоречията и слабите доказателства, ивермектинът е популяризиран като лечение на COVID-19 по целия свят, като редица медицински специалисти предписват ивермектин на пациенти с надеждата да предотврати по-сериозна инфекция.

Ако ивермектин има одобрение и лекарите го предписват, каква е вредата?

Ивермектин има одобрение в много държави за лечение на паразитни инфекции. Никой не го е одобрил за лечение на COVID-19 и това може да бъде опасно.

Регулаторите на лекарствата, като американската FDA и австралийската TGA, издадоха строги предупреждения срещу лечение на COVID-19 с ивермектин.

"Има много дезинформация и може би сте чували, че е добре да приемате големи дози ивермектин. Това е погрешно", предупреждава FDA.

Ако ивермектинът има някакви антивирусни ползи при хората, са необходими клинични изпитвания, за да се определи точно каква доза може да осигури най-голяма полза с най-малко рискове например. Възможно е да има конфликти между лекарства, които обикновено се използват за лечение на напреднали случаи на COVID-19, което би направило или лекарството неефективно, или по-лошо, да причини вреда.

При хората ивермектинът е одобрен за лечение на някои паразитни заболявания. Разбира се, формулировките и дозировките на ивермектин, предписани на човек и, да речем, на кон, са много различни, което е една от причините, поради които е наистина лоша идея да се поглъщат ветеринарни версии на лекарството.

Лекарствата, формулирани за големи животни, като коне и крави, често имат наистина висока концентрация на активната съставка, която е подходяща за животно с това тегло. Но такава голяма доза може да бъде „силно токсична“ при хора, които тежат стотици килограми по-малко от добитъка, обяснява FDA: „Приемането на големи дози от това лекарство е опасно и може да причини сериозни вреди“.

Предозирането на ивермектин може да причини симптоми, включително гадене, повръщане, диария, замаяност, сърбеж и уртикария (признак на алергична реакция) или ниско кръвно налягане. Токсичните нива на ивермектин също могат да доведат до проблеми с равновесието, гърчове, кома и дори смърт.

Но не става въпрос само за рисковете, които идват с големи дози ивермектин. Много от неактивните съставки в лекарствата, формулирани за животни, не са изследвани за безопасност при хора или са изследвани само в много по-ниски количества. "В някои случаи не знаем как тези неактивни съставки ще повлияят на усвояването на ивермектина в човешкото тяло", отбелязва FDA, което означава, че неактивните съставки могат да направят активната съставка (т.е. ивермектин) още по-мощна и потенциално вредна.

Въпреки тези рискове, достатъчно хора приемат животински формули на ивермектин, заради които служители на FDA написаха в Twitter този уикенд, за да напомнят на хората, че не са  животни. „Не сте коне. Не сте крави. Хайде сериозно. Престанете“, написа в туитър FDA. Всъщност агенцията е получила „множество съобщения“ за хора, които са били хоспитализирани след поглъщане на ивермектин, предназначен за коне.

Предишния ден Министерството на здравеопазването на щата Мисисипи изпрати сигнал до доставчиците на медицински услуги, в който се посочва, че поне 70% от последните обаждания до държавния Център за контрол на отровите са от хора, които са приемали ивермектин за животни, закупени във ветеринарни центрове, като има поне два доклада за хора, хоспитализирани с отравяне с ивермектин.

Това не означава, че ивермектинът няма абсолютно никаква потенциална стойност, когато става въпрос за лечение на COVID-19. Това означава, че просто няма достатъчно доказателства, за да се каже категорично, обясняват от Националните здравни институти на САЩ (NIH), така че това не е нещо, с което хората трябва да се опитват да се лекуват.

В ход са няколко клинични изпитвания, разглеждащи лекарството като лечение на COVID-19, така че ще знаем повече в бъдеще. Но дори и само да се помисли за одобряване на ивермектина като лечение на COVID-19 (или превантивно лекарство), ще трябва да се покажат убедителни доказателства от мащабни, добре проектирани проучвания, а засега липсват такива.

Междувременно най-добрият начин всеки да се защити от COVID-19 е да се ваксинира и да спазва основните мерки като носене на маски, ограничаване на контактите и спазваме на физическа дистанция. И разбира се, придържайки се към лекарствата, предписани от лекарите.

Източници:

What Is Ivermectin? A Short Guide on Everything You Must Know, ScienceAlert

Why You Should Not Use Ivermectin to Treat or Prevent COVID-19, FDA

Ivermectin won't treat COVID-19, but it might kill you, CDC warns
Rachael Rettner, Live Science  

Please Do Not Take Veterinary Drugs—Like Ivermectin—to Treat COVID-19, the FDA Says, Self

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !