Германецът, по който всички бабички са луднали, е роден на днешната дата

Наука ОFFNews Последна промяна на 14 юни 2022 в 00:00 27990 3

Алоис Алцхаймер
Алоис Алцхаймер

Германецът, по който всички бабички са луднали, според вица, Алоис Алцхаймер е роден на днешната дата, на 14 юни 1864 г.

Алоис Алцхаймер е получил медицинско образование във Вюрцбург и Берлин и цял живот изучава заболявания на мозъка и нервната система: алкохолна психоза, шизофрения, епилепсия, сифилис на мозъка и други тежки заболявания.

Лекарите са добре познати за неговия обемен шесттомен труд "Хистологични и хистопатологични изследвания на сивото вещество на мозъка". И всички знаят за съществуването на болестта, която колегата на Алцхаймер, немският психиатър Емил Крепелин, кръщава на негово име. За заболяването на петдесетгодишната Аугуста Д. за първи път в публична лекция през 1906 г., която донася световна слава на Алцхаймер.

Сто години по-късно, през 2006 г., са изнесени тревожни цифри: от сенилна деменция от типа на Алцхаймер, или както се нарича популярно - болест на Алцхаймер, страдат в този момент 26 600 000 души в света.

Какво се знае днес за болестта на Алцхаймер?

Учените все още не разбират напълно какво причинява болестта на Алцхаймер. Вероятно няма една единствена причина, а по-скоро няколко фактора, които могат да повлияят на всеки човек по различен начин.

  1. Възрастта е най-известният рисков фактор за болестта на Алцхаймер.
  2. Фамилна анамнеза - изследователите смятат, че генетиката може да играе роля в развитието на болестта на Алцхаймер. Гените обаче не са равни на съдба. Здравословният начин на живот може да помогне за намаляване на риска от развитие на болестта на Алцхаймер. Две големи дългосрочни проучвания показват, че адекватната физическа активност, питателната диета, ограничената консумация на алкохол и отказът от тютюнопушене могат да помогнат на хората.
  3. Промените в мозъка могат да започнат години преди появата на първите симптоми.
  4. Изследователите проучват дали образованието, диетата и околната среда играят роля в развитието на болестта на Алцхаймер.
  5. Има все повече научни доказателства, че здравословното поведение, за което е доказано, че предотвратява рак, диабет и сърдечни заболявания, може също да намали риска от субективен когнитивен спад.

Какви са предупредителните признаци на болестта на Алцхаймер?

Болестта на Алцхаймер не е нормална част от стареенето. Проблемите с паметта обикновено са един от първите предупредителни признаци за болестта на Алцхаймер и свързаните с нея деменции.

В допълнение към проблемите с паметта, някой със симптоми на болестта на Алцхаймер може да изпита едно или повече от следните:

  • Загуба на памет, която нарушава ежедневието, като загубване на познато място или повтаряне на въпроси.
  • Проблем с боравене с пари и плащане на сметки.
  • Затруднение при изпълнение на познати задачи у дома, на работа или в свободното време.
  • Намалена или лоша преценка.
  • Промени в настроението, личността или поведението.
  • Дори ако вие или някой ваш познат имате няколко или дори повечето от тези признаци, това не означава, че е болест на Алцхаймер.
Най-важното
Всички новини