Грип или настинка - таблица на приликите и разликите

НаукаOFFNews Последна промяна на 14 януари 2018 в 08:13 135814 0

Грип, остра респираторна вирусна инфекция и настинка. Какво общо имат тези понятия и как да ги различаваме правилно?

Симптомите на грипа са причина да се обадите на лекар, защото това заболяване е опасно заради усложненията си. Настинките обикновено протичат по-леко и често дори не изискват употребата на лекарства.

"Настинката" е популярното наименование на остро респираторно заболяване. Ако то е причинено от вирус, това е остра респираторна вирусна инфекция или ОРВИ.

Понастоящем са идентифицирани повече от двеста различни вируси, които могат да причинят настинка. И този списък постоянно се попълва с нови видове. Вирусите на грипа се открояват сред всички тези вируси. Това означава, че грипът е ОРВИ, причинена от грипния вирус. Причината, поради която грипът е отделен от групата е защото за това заболяване са характерни епидемии, засягащи голяма част от населението. Освен това, за разлика от другите респираторни заболявания, грипът е по-тежък и може да доведе до сериозни усложнения, включително и до смърт.

Учените отделят три основни групи грипни вируси - А, В и С. За най-коварни се смятат грипните вируси тип А, които мутират бързо и причиняват епидемиите. Грипът B е най-често се среща при деца, а грип С - само при деца.

„H1N1 е този, който преди години наричахме „свински грип“, H3N2 е грипът, който в момента доминира в САЩ и Западна Европа. До две седмици ще можем да кажем кой от тях ще вземе превес. Засега прави впечатление, че наистина е много голям процентът на група В грипни вируси“, коментира проф. Тодор Кантарджиев епидемиологичното положение в България в момента.

Вече е написано много за грипа и неговото лечение, затова ще обобщим симптомите, за да се ориентирате за състоянието си и действията, които трябва да предприемете.

Настинка

ОРВИ

Грип

Влошаване на здравето постепенно бързо внезапно
Телесна температура  +37,5 ° С + 38 ° С 39° - 40° в продължение на 3-4 дни
Интоксикация не е изразена умора главоболие, болка при движение на очите, фотофобия, телесни болки, втрисане
Хрема и назална конгестия проявява се в първите часове в първите дни проявява като усложнение, на втория-третия ден от заболяването
Кихане появява след хремата винаги я придружава често отсъства
Възпалено гърло и зачервяване на 2-рия ден след настинката появява се с кашлица и е изразено появява се на 2-рия ден на заболяването + кашлица с болки в гърдите
Дискомфорт в очите липсва рядко, ако има и бактериална инфекция често зачервяване
Главоболие липсва възможни усложнения (синузит, тонзилит, бронхит) има, често непоносима
Умора липсва при поддържане на висока температура (повече дни) продължава дори в продължение на 2-3 седмици
Безсъние липсва може да се получи при висока температура продължава дори в продължение на 2-3 седмици

Ако лекарят, въз основа на резултатите от кръвния тест и изследването, потвърди диагнозата на грип, следвайте инструкциите му. 

Сред общите препоръки ще очертаем основните - тези, от които определено ще има полза и няма да навредят. 

Препоръки:

  1. Самолечението е възможно само при лека форма на грип.
  2. Изолирайте болния (ако е възможно, на поне 1 метър от другите членове на семейството) .
  3. Вслучай на контакт, пазете дихателната система (носа и устата). 
  4. Маската е задължителна при директен контакт с пациента. Но в обществения транспорт, претъпкани места, тя не е необходима на здрав човек, защото ако я махнете за минута, влажната й повърхност ще привлече вирусите като магнит. В този случай трябва да се запасите с повече от една маска и да ги сменяте колкото е възможно по-често. 
  5. Проветрявайте стаята, където лежи пациентът 
  6. Редовно провеждайте мокро почистване 
  7. Осигурете за болния почивка, много течности, прием на антивирусни лекарства (през първите 48 часа)
  8. Никога не е късно да се ваксинирате. Ваксинирането е желателно за всички, но най-застрашени са децата от 6 месеца до 2 години, възрастните над 65 години, хората с хронични заболявания (астма, диабет, исхемична болест, заболявания на бъбреците, хора претърпели инсулт и др.), всички, които са с имунодефицит, бременните жени, хората, които работят в домове за възрастни.
  9. Никакви лекарства и „народна медицина“ с „доказана“ профилактична ефективност не съществуват. Никакъв лук, чесън, никакви билки и отвари, препарати за подсилване на имунитета, които вземате или давате на детето си, не могат да ви защитят от какъвто и да било респираторен вирус изобщо или от грипния вирус конкретно. Същото се отнася и за хомеопатията.

При следните симптоми е необходимо незабавно да се свържете с лекар: 

  1. Температура над 38,5
  2. Задух, недостиг на въздух, болка в гърдите 
  3. Цианоза на устните 
  4. Кръв в храчките 
  5. Повръщане и диария
  6. Виене на свят
  7. Затруднено уриниране
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !