Южноафриканският вариант на коронавируса: Всички въпроси и отговори

"Южноафриканският" щам определено е по-опасен от "британския"

Ваня Милева Последна промяна на 02 февруари 2021 в 00:05 6853 0

Опасният нов вариант на коронавирус, открит за първи път в Южна Африка, известен като B.1.351, се е разпространил в повече от 30 страни, а вече е и близо до нас - в съседна Гърция.

Специалистите са особено разтревожени от този вариант заради потенциала му да „избегне“ защитата от настоящите ваксини, което означава, че ваксините може да не попречат на разпространението на заразата с COVID-19.

Кои са основните въпроси за този вариант.

Какво предстявлява? 

Вариантът B.1.351 е вариант на коронавируса с осем характерни мутации в шиповия протеин на вируса, структурата, която позволява на вируса да се свързва и да инфектира човешки клетки, според проучване на изследователи от Южна Африка, публикувано на сайта за предпринти medRxiv през декември 2020 г.

Откъде идва? 

Този вариант е открит за първи път в залива Нелсън Мандела, Южна Африка, в началото на октомври 2020 г., според Центровете за контрол и превенция на заболяванията. Той се разпространи бързо и след седмици е вече доминиращият щам в някои части на страната. Сега южноафриканските здравни служители откриват варианта в повече от 90% от пробите от пациенти с COVID-19, които се подлагат на генетично секвениране, според The ​​Washington Post.

„Изумително и ужасяващо е колко бързо става доминиращ“, коментира д-р Ричард Леселс (Richard Lessells), експерт по инфекциозни болести в Университета на Квазулу-Натал в Дърбан, Южна Африка.

Нещо повече, вариантът вече се появява в поне 32 други страни, включително вече и в съседна Гърция. Редица страни са забранили полетите от Южна Африка.

Дати на откриване на варианта B.1.351

Тази схематична карта показва първата примерна дата на появата на южноафриканския вариант във всяка държава. По-тъмните страни имат по-ранни първи примерни дати.

Защо се появи?

Мутациите са норма при всяко инфекциозно заболяване, те са част от естествената еволюция. Вирусът се променя, за да спре да го открива имунната система и в повечето случаи новите варианти, щамове, които се откриват чрез картографиране на генетичния им състав, не са по-обезпокоителни от оригиналната версия.

Вирусите постоянно придобиват малки промени в генетичния си код. Обикновено тези мутации нямат ефект, но от време на време те променят поведението на вируса - което може да се е случило с варианта във Великобритания и другите варианти.

Тази версия на SARS-CoV-2 се е появила заради това, че плазма с антитела от оздравели хора се е използвала за лечение на пациенти. Това е причинило еволюционен натиск и подбор на онези коронавируси, които са се научили да избягват такава защита.

Къде се е разпространил южноафриканският вариант? 

Южноафриканският вариант на коронавируса вече е регистриран в 32 страни като освен в Южна Африка, се съобщава за близо 100 случая във Великобритания, има десетки случаи в Холандия, Мозамбик, Франция, Германия, Швейцария, Ирландия, по няколко в Австралия, Белгия,  Ботсвана, Нова Зеландия, Обединени арабски емирства, Дания, Кения, САЩ, Финландия и по един засега в Южна Корея, Швеция, Норвегия, Португалия, Испания. 

Кредит: https://cov-lineages.org/global_report_B.1.351.html

Наскоро Гърция регистрира в Солун първия си случай на този щам на коронавируса.

Първите два случая на B.1.351 са съобщени в САЩ на 28 януари в Южна Каролина, се казва в изявление на Министерството на здравеопазването и контрола на околната среда в Южна Каролина. Изглежда, че двата случая не са свързани и нито един от заразените не е пътувал скоро, което предполага, че вариантът се разпространява сред населението. 

По-заразен ли е? 

Изглежда, че този вариант се разпространява по-лесно, като проучванията показват, че той е около 50% по-трансмисионен (предаваем) от по-ранните щамове на коронавируса. Това е тревожно, защото колкото повече хора заразява вирусът, толкова по-голям брой хора ще бъдат хоспитализирани или може да починат от болестта.

Действат ли ваксините срещу южноафриканския вариант? 

Още по-тревожна е констатацията, че сегашните ваксини срещу COVID-19 може да не работят добре срещу този вариант. 

От Johnson & Johnson публикуваха нови данни за кандидата си за ваксина срещу COVID-19 в петък (29 януари), които показаха, че нейната ваксина е 72% ефективна в САЩ и само 57% ефективна в Южна Африка, където новият вариант е доминиращ, съобщени по-рано Live Science

Освен това друг производител на ваксини, Novavax, публикува предварителни резултати в четвъртък (28 януари), показващи, че нейната ваксина е почти 85% ефективна срещу така наречения "британски" вариант, но само 50% ефективна за предотвратяване на инфекция с южноафриканския вариант според статия в Nature.

Тази намалена ефективност вероятно ще се появи и за други ваксини.

Неотдавнашно проучване на ваксината Moderna срещу COVID-19, което разглежда кръвни проби от хора, които са били ваксинирани, установи, че нивата на антитела, получени в отговор на южноафриканския вариант, са шест пъти по-ниски от нивата, получени в отговор на други щамове, съобщи The Scientist

Въпреки това намаление на ефективността, ваксината все пак може да предложи известна защита срещу варианта, се казва в изявление на компанията Moderna

"Би могло да се намали ефикасността на антителата, предизвикана от ваксината, с няколко пъти и все пак да е в рамките на защитния диапазон", отбелязва д-р Антъни Фаучи, директор на Националния институт по алергии и инфекциозни болести, в брифинг в сряда (27 януари).

И все пак, Moderna заяви, че за по-голяма сигурност, компанията е започнала работа по "усилена" доза ваксина срещу южноафриканския вариант, която потенциално може да бъде добавена към поредицата от две дози за съществуващата ваксина.

По какво се различава от варианта от Великобритания? 

Вариантът на коронавирус от Великобритания е открит за първи път в Обединеното кралство през септември 2020 г. Както вариантът от Южна Африка, така и "британският" изглежда са по-трансмисивни (предаваеми) от другите щамове. И вариантите споделят едни и същи мутации в шиповия протеин. 

Но южноафриканският вариант има мутация, известна като E484K, която не се среща във варианта от Великобритания. Тази мутация може да е отговорна за способността на южноафриканския вариант частично да не му влияят ваксините. Смята се, че мутацията намалява способността на някои антитела да неутрализират вируса, обяснява Newsweek.

Има ранни доказателства, че британският вариант може да е по-смъртоносен от другите варианти, но засега няма доказателства, че южноафриканският вариант е по-смъртоносен.

Ако вече сме имали коронавирус, имунизирани ли сме от южноафриканския вариант? 

Може би не. Мутацията E484K може да намали способността и на антителата от естествената инфекция на COVID-19 да неутрализират вируса.

В проучването на Novavax в Южна Африка много от хората са били реинфектирани с южноафриканския вариант, след като вече са били заразени с вируса по-рано по време на пандемията. 

И в проучване на 44 души в Южна Африка, които преди това са били заразени с COVID-19 по-рано по време на пандемията, повече от 90% са показали намален имунитет срещу новия вариант, а почти половината не са имали защита срещу него, според доклад на USA Today.

Източник:

B.1.351 report 2021-02-01, https://cov-lineages.org/

South African coronavirus variant: All your questions answered, Live Science.  

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !