Има ли полза от болката в мускулите след тренировка (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 20 януари 2018 в 00:18 12779 0

Кредит Pinterest

Някои спортисти смятат, че болката след тренировка е нещо хубаво и че без нея няма полза от заниманията, но други гледат да я избегнат.

Кой е прав и откъде идва тази болка?

Мускулната тъкан се състои предимно от миоцити. Това са необикновено силно разтеглени клетки, в които има миофибрили от протеините - актин и миозин. Тези компоненти са свързани помежду си със своеобразни мостчета, които са основната структура на мускула. Мозъкът им дава команда във вид на електрически импулс, постъпващ от нервното окончание, наречено аксон. Когато се получи командата, мостчетата се свиват или се разтеглят в зависимост от командата и миофибрилите се задвижват.

Представете си, че сте събрали две четки за зъби откъм четината и се опитвате да ги задвижите една спрямо друга. По-слабите косъмчета ще паднат - точно както мускулната структура се разрушава при физически упражнения. Възникват микротравми и човек чувства болка. Колкото по-тренирани са мускулите, толкова по-малко се късат и хората казват, че мускулите са свикнали с натоварванията.

Схема на отпуснат и стегнат мускул. WikiJournal of Medicine

Структура на мускул/ Institute of Genetic Medicine, Newcastle university

Основата на всички видове мускулни контракции е взаимодействието на актина и миозина. В скелетните мускули за контракциите са отговорни миофибрилите (приблизително две трети от сухото тегло на мускулите). Миофибрилите са структури с дебелина от 1 - 2 мм, състоящи се от саркомери - структури приблизително 2.5 микрона дължина, състоящи се от актин и миозин (тънки и дебели) нишки и Z-дискове, свързани с актинови филаменти (вътрешноклетъчно нишковидно образувание). Контракцията се осъществява чрез увеличаване на концентрацията на цитоплазмените йони Са2+ в резултат на плъзгането на миозиновите филаменти спрямо актиновите. Източникът на контракционната енергия е АТФ. Ефективността на мускулната клетка е около 50%, а на мускулатурата като цяло - не повече от 20%.

Дискомфорътт след тежко физическо натоварване възниква и защото мускулите буквално изискват повече кръв. Тя им доставя кислород, който им трябва, за да произвеждат и консумират енергия. По време на тренировка сърцето усилено тласка кръв, налягането се повишава и накрая пробива мускулите, подобно на отнасяща бент вода. Възникват нови кръвни пътечки, а също и микротравми вътре в мускула.

Дълго време се смяташе, че дискомфортът след тренировка е причинен от млечната киселина (лактат) в мускулите. Тя може да предизвика усещане за тежест по време на тренировка, но няма отношение към болката. Млечната киселина се образува при на разпада на гликоген - "енергийна суровина", която се намира в мускулите и черния дроб. Когато тренираме, тялото черпи гликоген, за да получи енергия от най-близкия източник - мускулите. В тях се отлага млечната киселина.

Молекулна формула на млечната киселина. Graphicsbuzz.com

Но ако след края на тренировката се раздвижите - протегнете се или походите малко, мускулите започват да приемат кислород, който, комбиниран с млечната киселина, образува вода, въглероден диоксид и енергия. Процесът на отстраняване на млечната киселина от мускулите се нарича възстановяване. Ако тренировката е била много интензивна, на следващия ден е препоръчително да се правят леки физически упражнения за отстраняване на остатъците от лактат от мускулите.

Времето за възстановяване зависи от температурата на околната среда, индивидуалните характеристики на организма, вида упражнения, броя на повторенията им. Изненадващо е, че настроението на човека влияе върху скоростта на възстановяване.

Структура на мускулите / Institute of Genetic Medicine, Newcastle university


Не забравяйте за храната. На първо място след тренировка е необходима вода. Мускулите в този момент са като суха гъба и ако нивото на течността в тялото не се възстанови, мускулните клетки ще страдат от жажда. Дори ако човек пие по-късно, например, след три до четири часа, мускулите няма да абсорбират течността толкова ефективно, колкото биха го направили в рамките на един час след тренировката.

Някои си поставят за цел да изградят мускули. Повечето учени смятат, че мускулите растат главно за сметка на увеличаването на броя на мускулните фибрили - т.е. растежа на нова тъкан. Нарастването на микротравмите също дава малък допълнителен обем на мускулите, както образуването на мазоли на дланите.

Независимо от механизма на "напомпване" на мускулите, за растежа им да нужни протеини, от които мускулите могат да "отгледат" миозин и актин. Наистина нашето тяло не може да съхранява запас от протеини - той усвоява точно толкова, колкото са му необходими. С излишъкът се отделя с урината. Различните анаболни стероиди са предназначени да помогнат за вграждането на "излишните" протеини в мускулната структура.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !