Израелското проучване, което твърди, че имунитетът след COVID-19 е много по-силен от ваксинацията, има сериозни проблеми

Ваня Милева Последна промяна на 01 ноември 2021 в 00:01 25131 0

Анти Covid19 ваксина. Кредит: Hakan Nural, Unsplash, CC0 (creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/)

През август бе публикувано проучване, проведено в Израел, което твърди, че естественият имунитет от предишна инфекция със SARS-CoV-2 осигурява „по-дълготрайна и по-силна защита“ срещу силно предавания Делта вариант, отколкото имунитета, предизвикан от ваксина от две дози Pfizer/ BioNTech ваксина срещу COVID-19.

За съжаление, някои приеха, че това проучване означава, че да се заразиш с COVID е по-добра идея, отколкото да се ваксинираш, без да осъзнаят, че имунитетът, придобит от инфекция, може да има тежка цена.

Добре е да се отбележи, че проучването е препринт, т.е. досега не е преминало през партньорска проверка или рецензия (peer review), и „все още не е приетo или одобренo по никакъв начин от научната или медицинската общност“. Възможно е и изобщо да не мине, защото в него са открити много ограничения и пристрастия в подбора и тълкуването на данните.

Цената

Честа причина да останете неваксинирани е погрешното схващане, че изчакването на естествен имунитет, изборът инфекция пред ваксинация е опция. Но имунитетът, придобит от инфекция, може да е на цена, която да не понесете.

Всъщност, освен явните рискове от тежко заболяване или смърт, няколко скорошни проучвания показват, че иначе здравите хора, които са се възстановили от COVID, имат значително повишен риск от дългосрочни сериозни здравословни проблеми, включително миокардит (възпаление на сърдечния мускул), кръвни съсиреци и инсулт, в сравнение с ваксинираните хора. 

С нарастването на случаите в световен мащаб и смъртните случаи, предизвикани от варианта Делта, да се изчаква заразяване – и рискът от дългосрочни здравословни проблеми, тежко заболяване и смърт – за да се постигане имунитет към същата инфекция е колкото безплодно, толкова и опасно.

Изследването и изводите му

Проучването е ръководено от изследователи от Центъра за изследвания и иновации към здравноосигурително дружество "Макаби" (Maccabi Healthcare Services) в Тел Авив. Те преглеждат данните на пациентите в здравната система на Макаби и сравняват три групи:.

  • Напълно ваксиниран, „несрещали се със SARS-CoV-2“: 673 676 („Група 1“)
  • Неваксинирани, по-рано заразени: 62 883 („Група 2“)
  • Предишно заразени, с 1 доза ваксина: 42 099 („Група 3“)

Изследователите казват, че проучването е "най-голямото наблюдателно проучване в реалния свят, сравняващо естествения имунитет", получен от инфекция с коронавирус, с имунитета, осигурен от ваксината Pfizer-BioNTech. Те разглеждат досиетата на пациенти от юни до август 2021 г., когато Делта вариантът доминира в Израел.

Изводите им са:

  • При хората, получили и двете дози от ваксината Pfizer през януари или февруари 2021 г., е било 13 пъти по-вероятно да получат пробивна инфекция с Делта варианта, отколкото неваксинираните, които са имали COVID-19 през същия период и са били повторно заразени.
  • За по-дълъг период от време -  от март 2020 г. до февруари 2021 г., когато различни варианти са доминиращи в Израел - напълно ваксинираните хора в проучването са били шест пъти по-склонни да се заразят и седем пъти по-вероятно да получат "симптоматично заболяване, отколкото неваксинираните в проучването.
  • Проучването "демонстрира, че естественият имунитет осигурява по-дълготрайна и по-силна защита срещу инфекция, симптоматично заболяване и хоспитализация поради делта варианта", в сравнение с имунитета, предизвикан от ваксина с две дози на Pfizer, въпреки че преди това заразените хора са получили допълнителна защита с една доза на ваксината.

Проблеми и ограничения на изследването, които авторите признават

Самите автори на изследването признават, че то има няколко ограничения.

От една страна, анализът оценява само защитата от ваксината Pfizer/BioNTech „и следователно не се отнася до други ваксини или дългосрочна защита след трета доза, внедряването на която е в ход в Израел“. Към 31 август около 62% от населението на Израел е било напълно ваксинирано и около други 6% са били само частично ваксинирани според Our World in Data.

Авторите също така признават, че тъй като са провели „наблюдателно проучване в реалния свят“, където не се изисква скрининг за коронавирус с полимеразна верижна реакция или PCR, „може да подценяваме асимптоматичните инфекции, тъй като тези хора често не се тестват”.

Малко сравними данни

Аспектът на тестването е може би „най-голямото ограничение на изследването“, според Натали Дийн (Natalie Dean), биостатистик от университета Емори, която е цитирана в статия на Science от 26 август за изследването. „Това означава, казва тя, че сравненията могат да бъдат объркани, ако например преди това заразени хора, които са развили леки симптоми, е по-малко вероятно да бъдат тествани, отколкото ваксинираните хора, може би защото смятат, че са имунизирани“, съобщава Science.

„Накрая“, пишат авторите на израелското проучване, „въпреки че контролирахме възрастта, пола и региона на пребиваване, нашите резултати могат да бъдат повлияни от разликите между групите по отношение на здравното поведение (като социално дистанциране и носене на маски), възможен объркващ фактор, който не беше оценен".

Статията в Science цитира Шарлот Талин (Charlotte Thålin), лекар и имунолог - изследовател в Института Каролинска, която предупреждава, че броят на инфекциите и други резултати, на които се основават сравненията са доста "малки".

Например констатацията на проучването, че никога неинфектираните ваксинирани са били изложени на по-висок риск от хоспитализация, свързана с COVID-19, отколкото по-рано заразените неваксинирани, се основава на не повече от около две дузини хоспитализации в едно от сравненията.

В частта от анализа, която сравнява резултатите от хора, които преди това са били заразени или напълно ваксинирани през януари или февруари, проучването казва, че „са регистрирани девет случая на хоспитализации, свързани с COVID-19, 8 от които са в ваксинираната група и 1 в предишно заразената група".

В частта от анализа, която разглежда хората, които са били напълно ваксинирани през януари или февруари, и неваксинирани хора, които са били заразени в някакъв момент между март миналата година и февруари тази година, проучването казва, че „хоспитализации, свързани с COVID-19, са настъпили в 4 и 21 от групата с реинфекции и пробивна инфекция, съответно.”

Къде са починалите? Непасващите данни са отрязни

Много учени изразяват допълнителни опасения относно методологиите и заключенията на изследването.

 "Целият дизайн на изследването е предубеден срещу тези, които са били ваксинирани", смята авторът на анализа на проучването в Quora.

Колко голямо е това пристрастие?

Най-важният проблем в това изследване, подчертан в Quora, е че от групата на хората с естествения имунитет са избрани само оцелелите, т.е. са отпаднали починалите от COVID-19 - все едно да сравните две щайги ябълки, но първо от едната да махнете изгнилите.

Към 62 883 души трябва да се добавят и загиналите, нали?

Ако както авторите твърдят, че извадката им представя 26% от населението на Израел, тогава до 28 февруари 2021 г. те трябва да представляват 26% от 5752 смъртни случая или 1495 смъртни случая!

Доколкото знаем, нито един ваксиниран не е починал.

Освен това техните групи не са сравними, което подчертава проблема.

Да си припомним, че има 673 676 ваксинирани хора (Група 1) и само 62 883 инфектирани преди това и неваксинирани (Група 2). Колко от тях биха могли да съвпаднат по критерии (по възраст, пол, [квартал] и време на първото събитие - на прилагане на втората доза от ваксината или времето на документирана инфекция със SARS-CoV-2)?

Само 16 215 души. Това е 25,8% от група 2, но само 2,4% от група 1! Това е удивително, така че трябва да попитаме „Защо?“ Очевидната причина, поради която не могат да съвпадат повече в група 2, е, че тези хора са били заразени преди 1 януари 2021 г.

Но нещата стават още по-съмнителни, когато разгледаме Модел 2, където са съпоставени, независимо кога са били заразени. В модел 2 са открити 46 035 съвпадения. Това изглежда впечатляващо, докато не се разбере, че това все пак са само 6,8% от ваксинираните и 73,2% от „естествено заразените“.

С други думи, сред тези, които са се заразили с COVID-19, за всеки от останалите 16 848 души те не са могли да намерят нито едно съвпадение сред две трети от милион души. Нито един. Интересно защо?

Дори сред тази малка част от внимателно съчетани хора, виждаме, че тези, които са ваксинирани, са били по-болни хора. Това е част от приложената в проучването таблица 1а:

Кредит: Sivan Gazit et al.https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.08.24.21262415v1

Лявата колона е заразените, дясната е ваксинираните. Повече хипертония, повече сърдечно-съдови заболявания, повече диабет и два пъти по-голяма вероятност да зa имунно компрометиране или рак.

Отделен проблем е, че в проучването са включени под 5% хора над 60 години, които всъщност са 15% от населението на Израел.

"С други думи, в процеса на съпоставяне, авторите грубо са изкривили данните си. Ваксинираните и „естествено” заразените са различни групи. Те са отрязали частите, които не пасват", подчертава авторът на анализа на проучването

Други проучвания стигат до различни заключения

Струва си да се отбележи, че две други проучвания стигат до различни заключения относно относителната сила на естествения срещу предизвикания от ваксина имунитет, въпреки че всяко от тях също е предмет на своите собствени ограничения.

Една статия, публикувана в Nature Medicine, (MedRxiv) от изследователи от Оксфордския университет, установяваи, че защитата срещу всякакъв вид потвърдена инфекция с Делта варианта от ваксината с две дози Pfizer/BioNTech е малко по-добра от естествената инфекция.

Друго проучване, публикувано в Седмичния доклад за заболеваемостта и смъртността на CDC през август, установява, че неваксинираните жители на Кентъки, които са били заразени с коронавирус през 2020 г., са били повече от два пъти по-склонни да се заразят повторно през май и юни 2021 г., в сравнение с тези, които са били преди това заразени и напълно ваксинирани.

Не се опитвайте да се заразите

Във всеки случай, експертите съветват да не се заразявате нарочно с надеждата да придобиете някакъв имунитет. „Защото някой може да умре“, предупреждава Мишел Нусенцвайг (Michel Nussenzweig), имунолог от университета Рокфелер, пред Science в отговор на проучването.

Алесандро Сет (Alessandro Sette) от Института по имунология La Jolla написа в Туитър, че въпросът не е „трябва ли да се заразя с COVID или да се ваксинирам?“

„COVID се свързва с голяма тежест на заболяването, риск от смърт и дълготрайни здравословни проблеми (продължителен COVID), за разлика от отличния профил на безопасност на ваксинацията. Въпросът е „трябва ли да се ваксинирам, дори ако преди това съм имал COVID?“ Хората, които са били заразени и след това ваксинирани, развиват мощен имунен отговор, наречен „хибриден имунитет“, който надвишава това, което се наблюдава при естествена инфекция или ваксинация“.

Всъшност същото установява и предпечатното проучване от Израел.

Справка:

Източници:

Having SARS-CoV-2 once confers much greater immunity than a vaccine—but vaccination remains vital
MEREDITH WADMAN, Science

Instagram Post Missing Context About Israeli Study on COVID-19 Natural Immunity
D'Angelo Gore, factcheck.org

A recent Israeli study claims immunity following COVID-19 is stronger than vaccine-induced immunity. How solid is this conclusion?
Dr Jo, Quora

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !