Как Covid-19 променя кожата: 4 необичайни знака на болестта

Ваня Милева Последна промяна на 09 март 2021 в 00:47 15591 0

Кредит: Flickr/(CC BY 2.0)

Най-честите симптоми на COVID-19 са висока температура, суха кашлица и загуба на вкус и обоняние. Други често срещани признаци включват главоболие, болки в мускулите и ставите, запушване на носа и умора.

По-рядко срещан симптом са обривите под различни форми. Те са докладвани по-късно, отчасти поради голямото разнообразие на тези симптоми при пациенти с COVID-19 , което прави по-трудно създаването на последователна корелация.

Въпреки това е важно да се знае как COVID-19 влияе върху кожата. Скорошно проучване установи, че при 17% от пациентите с COVID-19 с множество симптоми, кожните обриви са първият появул се симптом, докато за 21% от пациентите, обривите са били единственият симптом.

Възможността да се идентифицират ефектите на COVID-19 върху кожата може да позволи да бъдат диагностицирани заболелите от COVID-19 по-рано или да бъдат изолирани тези случаи при хора, които иначе са безсимптомни. Това може да помогне за ограничаване на разпространението.

Имайки това предвид, ето четирите основни типа кожни промени, за които трябва да се внимава, и възможните причини, поради които се появяват.

Чибланоподобни лезии

Това са зачервени, подути или образуващи мехури кожни лезии, които засягат предимно пръстите на краката и стъпалата, наричани "COVID пръсти". В продължение на една до две седмици лезиите стават още по-обезцветени и се изравняват, а след това спонтанно изчезват без лечение.

Значителен брой от тези увреждания са наблюдавани, предимно при юноши и младежи без никакви или само леки симптоми на COVID-19. Те съставляват по-голямата част от кожните проблеми, свързани с вируса. В два международни доклада за различни видове предполагаеми кожни заболявания, свързани с COVID, около 60% от пациентите с кожни оплаквания съобщават за тези лезии.

Въпреки това, като се има предвид, че тези лезии корелират с леко заболяване, много от пациентите с тях в тези проучвания не са си правили тест за COVID-19 по това време, а 55% са безсимптомни.

Чиблани. Кредит: Wikimedia Commons

Бързото нарастване на случаите с тези възпаления по време на пандемията предполага, че са свързани с COVID-19, но пряко потвърждение за това няма. Възможно е да са причинени от някакъв друг свързан фактор.

Кога точно се появяват, също е малко неясно. В проучване, анализиращо 26 пациенти със съмнения, свързани с COVID, кожни промени, 73% са  с чибланоподобни лезии. Нито един от пациентите не е имал респираторни симптоми и всичките са били COVID-отрицателни в началото на появата на лезиите. Обяснението е, че се появяват с дълго забавяне - до 30 дни след инфекцията.

Причината за тези лезии е обсъждана. Възможен виновник могат да бъдат интерферони тип 1, протеини, които регулират антивирусните свойства на имунната система.

Теорията е, че високото производство на тези интерферони може да доведе до бързо изчистване на коронавируса от пациенти, но също така да причини нараняване на кръвоносните съдове и повишено възпаление. Това би обяснило съвпадението на леко или безсимптомно заболяване, отрицателни тестове и увреждане на кожата.

Друга теория се отнася до ACE2, молекулата, която коронавирусът използва, за да нахлуе в клетките. Тя присъства в много видове клетки, включително тези в потните жлези, които са често срещани в дланите на ръцете и стъпалата. Това може да направи тези зони особено уязвими за увреждане от вируса.

Възможна хипотеза е, че увреждането на кръвоносните съдове, причинено или от имунния отговор, или от вируса, води до клетъчна смърт и множество мини кръвни съсиреци в пръстите на краката.

Макулопапулозен обрив

Това е вид обрив, който се характеризира с плоски, както и подути, червена петна на кожата, които понякога се сливат. Едно изследване на 375 пациенти в Испания установява, че 47% от пациентите с COVID имат този вид на обрив.

Макулопапулозен обрив. Кредит: DOI: 10.4103/ija.IJA_366_19

Той е свързан с по-тежки симптоми на COVID-19 и са открити главно по торса на пациенти на средна възраст и над нея. Те обикновено са продължават 7-18 дни, появявайки се 20-36 дни след заразяването.

Предполагаемата причина е, че имунната система е реагирала прекалено силно. При някои пациенти хипервъзпалителната фаза настъпва 7-10 дни след инфекцията, което води до увреждане на тъканите и, потенциално, до по-тежко заболяване и смърт.

Уртикария

Наричана още копривна треска, тя се проявява като подути зачервени области по кожата, придружение със сърбеж (наподобява опарване с коприва, откъдето идва името на това заболяване). В проучване, включващо четири болници в Китай и Италия, 26% от пациентите с COVID-19, които се оплакват от кожни промени, наподобяващи копривна треска.

Уртикария. Кредит: Wikimedia Commons

Копривната треска обикновено предшества или присъства едновременно с други симптоми, което я прави полезна при диагностиката. Среща се по-често при пациенти на средна възраст и е свързана с по-тежко заболяване. Вирусните инфекции са известен причинител на уртикария, тъй като те причиняват разграждане на клетките и освобождаването на хистамин чрез каскада от реакции на имунната система.

Важно е обаче да се помни, че копривната треска също е забележим страничен ефект на много лекарства, използвани за лечение на COVID-19, като кортикостероиди и ремдесевир.

Везикуларни лезии

Това са прозрачни мехурчета, пълни с течност под кожата, подобни на тези, наблюдавани при варицела. Те са по-рядко срещани в сравнение с другите изброени кожни заболявания: в споменатото преди това испанско проучване за кожни промени, свързани с COVID-19, само 9% от пациентите са имали такива везикули.

Смята се обаче, че те са по-конкретна индикация за случай на COVID-19 от вече изброените, и затова са по-полезни за диагностика. Изглежда, че се срещат при пациенти с леко заболяване около 14 дни след инфекцията.

Смята се, че те са причинени от продължително възпаление, като антителата атакуват кожата и увреждат нейните слоеве, което води до пълни с течност мехурчета.

Източник:

Four COVID-related skin complaints everyone should look out for,  Vassilios Vassiliou and Subothini Sara Selvendran at UCL, The Conversation

Covid-19 Skin Patterns

Още по темата

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !