Как да хакнем мозъка си?

Кристин Каменова Последна промяна на 18 юли 2015 в 11:52 34689 2

Кредит lifehacker.com

Вие не сте тези, които мислите, че сте. Вашата личност и характер са много по-податливи, отколкото си представяте.

С няколко лесни трика ще може да използвате нормалните си мозъчни функции, за да се превърнеш в този, който искате да бъдете.

Ето как.

Вие не сте задължително тези, което мислите, че сте

Вие не сте вие, а по-скоро продукт на много влияния. Поговорката "Вълкът кожата си мени, но нрава не" не се е появила без причина: колкото по-дълго сте били човекът, когото си мислите, че сте, толкова по-трудна е промяната.

Но същност не е толкова трудно да се променим, по-скоро се самозаблуждаваме, защото сме изградили вече някакви навици или сме привикнали към един стил на живот и е доста по-лесно просто да продължим да ги следваме.

Когато изпробваме нещо ново често се чувстваме странно, особено ако то ни се струва безсмислено или безинтересно и най-вече, ако ни е неприятно и защото изисква отказ от комфорта, със който вече сме свикнали.

Не казваме, че човек не се ражда с определени наследствени способности, но по-голямата част от това, което считаме за част от нашата идентичност, същност е следствие от взаимодействието на характер и възпитание.

Стокхолмският синдром е идеален пример за това. Среща се при случаи на отвличане. Жертвата свиква със своя похитител, но не като резултат от денонощно промиване на мозъка, а просто потърпевшият привиква с новата, макар и по-неприятна ситуация, в която се намира.

Е, щом хората могат да свикнат с такъв вид неблагоприятна промяна като отвличането, то как няма да сме способни на малки промени в живота си или пък да се научим на нови, но позитивни навици? 

Всъщност и големите промени са възможни, стига да искаме и да проявим постоянство в хакинга. Този хакинг може да бъде проведен на ниски или високи честоти, от подреждане на мозъка до манипулация на емоциите, като не бива да се забравя, че важна роля за изграждането на нашата личност има външният свят и заобикалящите ни хора.

Следващите няколко предложения за някои може би ще прозвучат налудничаво, неудобно или притеснително, но тяхното изпълнение е истинският ХАКИНГ.

Подреди своя мозък

Този вид "мозъчно подреждане" е изключително лесно постижимо и единствено включва говорене на глас и при това - на себе си. Сходно е със себеутвърждаването и с невролингвисичното програмиране.

С други думи, този хакинг се случва, когато рецитираме определена група от думи, пригодени да променят наша нагласа или разбиране.

Но това не е някакъв вид промиване на мозъка и няма как да ни накара да вършим неща, които не желаем. Това е просто начин да помогнем на себе си да влезнем в състояние на ума, което ще ни бъде от полза в определена ситуация.

Но преди това, нека обясним, защо и как работи.

Ако изговорите на глас думата "горчица", а после случайно срещнете дори част от думата написана някъде, отново ще си спомните за горчицата. Например изречението "Това горчи много" може да Ви припомни за горчицата, а ако сте гладни и я обичате, може дори да ви се прияде. И то само, защото присъства думата "горчи".

Същият феномен е забелязан и при рекламите, когато несъзнателно те ви принуждават да си купите определена марка шампоан, която сте видели по телевизията, въпреки че:

  1. не си спомняте да сте гледали рекламата и
  2. за вас е без значение, каква марка шампоан използвате.

Така работи подреждането на мозъка и то, благодарение на паметта.

Няма как да запомним всичко онова, което изговаряме, но това не означава, че то е загубено завинаги. Повечето се запазва в кратковременната памет и въпреки че тя не е лесно достъпна, единственото, което ни трябва, за да си възвърнем спомена за определено нещо е така наречената "възбуждаща дума".

Целта е да се подредят близки думи, които самостоятелно нямат стойност, но заедно подбуждат асоциативна мисъл и напомнят за различни чувства като тласкат съзнанието към представата за хубави неща, тъжни неща, специални хора или дори амбиции. Така, когато се сблъскаме с някоя от думите отново, веднага ще я свързваме със смисловата група, в която е присъствала.

Ето пример:

· придвижвам
· изпълнявам
· движа се
· изграждам
· цел
· важно
· създавам
· всеотдайност
· полза
· ентусиазъм
· нетърпелив
· мотивация

Тези думи са предназначени за гласово произнасяне и асоциативно ние ги свързваме с чувството на "амбиция". Целта е всяка от тях да подбужда амбициозната нагласа и да фокусира мисълта, като така подрежда мозъка и го насочва в тази посока всеки път, когато някоя от "възбуждащите думи" бъде срещната.

Друг вариант за постигане на същия резултат е конструирането на изречения чрез подреждането на думи, като по този начин се извиква определено настроение.

· се
· и
· усмихна
· момичето
· погледна

Тези думи могат да образуват изречението "момичето погледна и се усмихна", което може да предизвика в съзнанието приятни асоциации за повечето хора. Изграждането на изречения от списъци с думи (които можете сами да си създадете) може да ви помогне да влезете в желаното настроение .

С тези два метода човек насочва мозъка си в правилната посока, за да постигне успех, както и желаното, по-качествено изпълнение на ежедневните задачи.

Използвай емоциите

Ако някога сте се хващали да вземате прибързани и несвойствени за вас решения в момент на емоционална нестабилност, значи знаете, как чувствата могат да доведат до нежелани последици.

Но и за това има решение.

С "мозъчния хакинг" можем да предотвратим такива ситуации и да се отървем от ирационалното си поведение.

Като компенсираме с разнообразни емоционални състояния или подправяме емоции, за да променим настроението си ще успеем да задържим и нещата под контрол.

Става въпрос да се научи как да се свързваме с чувствата си, да разбираме какви са и какво ги е подбудило и разбира се, какво може да направи, за да ги променим.

Следва продължение, относно как се прави дисекция на емоционалното състояние, как да ни бъде от полза и как бихме могли да изфабрикуваме емоциите си, за да променим начина, по който се чувстваме:

Взимайте уроци по актьорско майсторство

Няма как да контролираме емоциите си, ако не ги разбираме. Най-лесният начин да ги разберем е като взимаме уроци по актьорско майсторство. За някои това сигурно звучи ужасно, за други точно обратното, но в крайна сметка то дава най-добри резултати, когато става въпрос за себеизследване - емоции и прочие. Хубаво е да се насочите към такива уроци, които ще ви поставят във възможно най-конфузните ситуации. Посетите ли такива, които обучават и чрез техниката на Мейснер, която е много ефективна, изпълнява ли се със желание, със сигурност ще усетите промяната. Разбира се, би могло да бъде бавно, дълго и мъчително, но е сигурно, че ще провокира емоции, които не сте и предполагали, че притежавате.


Поставете се в неудобна ситуация

Емоциите ви не са в пълна сила, ако сами не направите нещо по въпроса. Затова, започнете да подлагате себе си на изпитания като постепенно увеличавате трудността. Като се поставяте в неудобни ситуации ще изкарате емоциите наяве. Това не означава, че трябва да направите така, че да се чувствате ужасно, а да се захванете с нещо, което иначе бихте пропуснали, заради неудобствата му. Среща с непознат е ситуация, която би притеснила много от нас, но е добро начало, особено, ако е първа среща. Изпробвайте нещата, които ви плашат най-много. Ако сте от поспаливите и предпочитате излежаването на дивана е добре да станете и да започнете да си правите дълги и изтощителни разходки. Друг вариант - прекарвайте време с неприятни за вас хора, отидете на кино и изгледайте омразен за вас филм.

Преживяванията Ви няма да бъдат приятни или удовлетворителни, но пък ще предизвикат у вас емоция, която ще можете да анализирате и разберете по-добре.

Записвайте си чувствата

Не е нужно да си водите дневниче, но е полезно да записвате някъде емоциите си и причината за тях в момента, в който сте ги изпитали. Едно-две изречения са напълно достатъчни, за да установите, че вече разбирате себе си по-добре. Записвайки всичко това, ще улесните себе си следващия път, когато поискате да контролирате негативните си емоции.

Физиономии и "чувства" пред огледалото

Има разлика между изкуствена усмивка и истинска "фалшива" усмивка. Втората например може да бъъде дотолкова автентична, че не само да заблуди околните, но и наистина да промени настроението ви. Такъв вид усмивка се нарича "усмивка на Дучин". Освен тази усмивка, всяка друга емоция може да бъде превърната в истинска, ако е тренирана старателно пред огледалото. За тази цел трябва да се разбере разликата между фалшивото и истинското.

Например при усмихването, разликата се намира в очите. Когато е автентична, в крайчеца на очите се заформят малки бръчици и изглежда така сякаш и очите се усмихват.

За да бъде изкопирана друг вид емоция, да речем тъга, можете например да си пуснете някой тъжен филм, който ще ви разплаче и да го гледате пред огледалото.
Ядът можете да го постигнете изключително лесно. Обадете се на приятел и започнете да му се оплаквате и да недоволствате като междувременно наблюдавате лицевите си емоции в огледалото.

Това, което трябва да запомните е, че колкото и странно да ви се струва изпълнението на всичко това пред огледалото, след няколко опита ще постигнете успех.

Идеалният израз на емоцията по избор е постижим и след време винаги, когато сте в нужда, ще можете да я възпроизвеждате. Все пак не напразно са казали: "Повторението е майка на знанието". А то пък от своя страна ще доведе до изпитването на реалните чувства.

С две думи - научете се да бъдете идеални фалшификатори и ще успеете да заблудите дори себе си.


Здравето на първо място

Всичко е по-лесно, когато сме здрави - психически и физически. Тези методи няма да проработят, ако страдате от депресия, не се храните и/или спите неправилно, не спортувате редовно.

Ще се справяте със всичко много по-добре, ако се грижите за здравето си, така че не гледайте на написаното тук като на панацея за всичките ви житейски проблеми.

За успешен хакинг на мозъка първо се погрижете за вашето здраве и започнете деня си с усмивка.

Най-важно е да сме здрави.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.01 2016 в 11:57

Интересно заглавие, но потресаващо глупави аргументи или по-точно липсата на такива защо трябва да направм дадено действие.Вземете поставянето в неудобна за нас ситуация или прекарването на дълго време с неприятни за нас хора. Обяснението защо трябва да го направим е меко казао плоско:"Преживяванията Ви няма да бъдат приятни или удовлетворителни, но пък ще предизвикат у вас емоция, която ще можете да анализирате и разберете по-добре."Е, авторе и като натрупаме негативни преживявания, които съзнателно сме провокирали, как това ще ни е от полза?? Като ги анализираме, какво?
Ето примерно днес изкарах цял ден с неприятния за менПешо. Анализ на ситуацията: Чувствах се гадно, тъпо, неприятно и Пешо е наистина противн. Как това ще ми помогне,м?

19.07 2015 в 16:23

Ала, фактически, бала... Статията е написана калташки. Има нещо такова, но авторът не е успял да обясни за какво всъщност става дума. Може би защото на самия него не му е ясно.