Как работи хипнозата

Ваня Милева Последна промяна на 26 март 2015 в 14:06 35267 0

Кредит Gabriela Ferreira (Creative Commons)

Хората разсъждават и спорят за хипнозата в продължение на повече от 200 години, но науката все още не може напълно да обясни какво всъщност се случва. Виждаме какво прави човек под хипноза, но не е ясно защо го прави. Тази загадка е една малка част от много по-големия пъзел: как работи човешкия ум.

И тъй като учените едва ли ще стигнат скоро до окончателно обяснение на разума в обозримо бъдеще, то следва, че и хипнозата едва ли също ще може скоро да бъде разгадана.

Какво е хипноза?

Учените знаят общите характеристики на хипнозата и имат някакъв модел за работата й. Това е състояние на транс, характеризиращо се с изключителна внушаемост, релаксираност и повишено въображение. Това не е сън, защото субектът е нащрек през цялото време. Тo най-често е сравнявана с усещане за "потъване" в книга или филм. Вие сте напълно в съзнание, но сте съсредоточен върху определена тема, изключили всякаква мисъл за друго. Един "сън наяве" или филм е въображаем свят, но изглежда реален, защото напълно може да ви ангажира емоционално.

Въображаеми събития могат да предизвикат истински страх, тъга или щастие и дори шок, ако ви изненада някакво "чудовище", изскачащо от сенките, например.

Някои изследователи категоризират всички такива състояния на транс като форми на самохипноза. Милтън Ериксон (Milton Erickson), специалист-хипнозатор от миналия век, твърди, че хората се самохипнотизират постоянно. Но психолозите насочват вниманието си предимно върху състоянието на транс, предизвикано от целенасочена релаксация и упражнения. Такава дълбока хипноза се сравнява със спокойно психическо състояние между будност и сън.

В зората на хипнотерапията

Хората са изпадали в хипнотичен транс още преди хиляди години. Като различни форми на медитация са играли важна роля в религиите на много култури. Но научна концепция за хипнозата не е имало до края на 17-ти век.

Бащата на съвременната хипноза е Франц Месмер, австрийски лекар, който е вярвал, че хипнозата е мистична сила, която идва от хипнотизатора (" животински магнетизъм"). И въпреки, че критиците бързо изчистили магическия елемент от неговата теория, хипотезата на Месмер, че властта е в ръцете на хипнотизатора остава господстваща дълго време .

В обичайната хипноза приемате внушенията на хипнотизатора или собствените си идеи за реалност. Ако хипнотизаторът каже, че езикът ви ще стане два пъти по-голям, вие ще го усетите в устата си такъв и ще ви е трудно да говорите. Ако хипнотизаторът каже, че ви е страх, може да почувствате панически страх или да започнете да се потите. Но през цялото време, ще сте наясно, че всичко е въображаемо. По същество, вие "играете наужким" както правят децата.

В това специално психическо състояние, хората се чувстват спокойни и без задръжки. Предполага се, че това е така, защото то потиска грижите и съмненията, които обикновено държат действията ви под контрол. Подобно чувство изпитвате, докато гледате филм - може така да бъдете погълнат от сюжета, че притесненията за работа, семейство и т.н. да изчезнат и всичките ви мисли да са за това, което е на екрана.

Какво означава "хипноза"?

През 1842 английският лекар Джеймс Брейд показал, че при фиксация на погледа в лъскав предмет се преминава в особено състояние на тялото и ума, което през 1843 г. нарича "хипноза" - от думата Hypnos, която на гръцки означава "спя". Според Брейд и други учени от епохата, като Амброаз Лиебо, Иполит Бернхайм и др. хипнозата не е сила, идваща от хипнотизатора, а комбинация от психологически реакции и сугестиране (внушения). Хипнозата е да "бъдеш отворен за предложения”. 

Съзнание и подсъзнание

Повечето от психолозите смятат, че хипнозата е начин за директен достъп до подсъзнанието на даден човек. Обикновено сме наясно само за мисловните процеси, които протичат в съзнателната част на разума ни. Вие съзнателно мислите над проблемите, които стоят пред вас, съзнателно избирате думи, които да кажете, съзнателно се опитвате да си спомните къде сте оставили ключовете си.

Но по това време съзнанието ви работи ръка за ръка с вашето подсъзнание, като безсъзнателната част на ума ви работи "зад кулисите". Вашето подсъзнание има достъп до огромен склад за информация, която ви дава възможност да разрешавате проблеми, да изградите изречението си или да намерите ключовете си. Когато ви идва нова идея от нищото, всъщност вие вече сте мислили за нея несъзнателно.

Вашето подсъзнание се грижи за автоматичната работа на нервната система, която контролира нашите вътрешни органи автоматично – те работят и "знаят” как без наша намеса. Вие не предизвиквате волево цикъла на дишането си минута по минута - подсъзнанието ви прави това. Не мислите за всяко движение, което правите по време на шофиране - за тези дребни неща мисли подсъзнанието ви. Вашето подсъзнание преработва и физическата информация, която тялото ви получава. С една дума, вашето подсъзнание стои зад повечето от мислите ви и решава за много от действията ви. 

За съзнанието казват, че е само частта на огромен айсберг, която е над водата, докато огромнаа част - подсъзнанието - е под водата.

Когато сте буден, съзнателният ум работи, за да оцени много от тези мисли, да взима решения и да поставя определени цели за действие. Той обработва новата информация, идваща от подсъзнанието. Но когато сте заспали, съзнанието излиза от командния център и дава на вашето подсъзнание пълна свобода.

Психолозите смятат, че дълбоката релаксация и фокусирането върху упражненията за хипнотизиране работят за да се успокои и подчини съзнанието ни, така че то да заеме по-малко активна роля в процеса на мислене. В това състояние, вие все още сте наясно с това, което се случва, но съзнателният ум сяда на задната седалка на вашето подсъзнание. Реално, това позволява на вас и на хипнотизатора да работят директно с подсъзнанието.

Какво се случва по време на хипноза. Характеристики на хипнозата.

Субектите под хипноза са като малки деца - игриви и с въображение, лесно възприемат странни предложения.

Хипнотизираните правят странни неща с готовност, защото както теорията твърди, съзнанието не филтрира информацията, не поставя маска или грим, защото то е отговорно за задръжките.

Масов сеанс на Jack J. Laurie. Хипнотизираните хора се мислят за пилета.

От подсъзнанието идват въображението и импулса. Когато вашето подсъзнание поеме контрола, се чувствате много по-освободени и по-креативни.

Като че ли предложенията на хипнотизатора идват директно от подсъзнанието ви, а не от друго лице. Вие реагирате автоматично на тези импулси и внушения, както ако бяха ваши собствени мисли. Разбира се, вашето подсъзнание има съвест, морал, инстинкт за самосъхранение и собствени идеи, така че има много неща, които няма да се съгласи да направите.

Подсъзнанието регулира вашите телесни усещания като вкус, докосване и зрение, както и вашите емоции. Когато вратата за достъп е отворена и хипнотизаторът може да говори на вашето подсъзнание директно, той може да задейства всички тези чувства, така че да усещате вкуса на лимон например, удовлетворение, задоволство и произволен брой други чувства.

Освен това, подсъзнанието е складът, който съхранява всичките ви спомени. Психолозите могат да използват хипнозата, за да извадят тези спомени, свързани с личен проблем, който може най-накрая да бъде решен. Като се има предвид, че субектът е в състояние на внушение, също така е възможно да се създадат и фалшиви спомени.

На практика за всеки един нервен сноп, който води от нашите сетивни органи към мозъка ни, има 10 нервни връзки, които водят от мозъка към сетивния орган. Това означава, че нашият мозък може да направи така, че очите ни да "виждат" неща, които не са там. Това означава, че нашият мозък може да направи ушите ни чуват звуци, които не съществуват. Това означава, че нашият мозък може да накара езика ни да усеща вкус на храни, които не са в устата ни. Това означава, че нашият мозък може да направи нашият нос усеща аромати, които не са реални.

Физиология на хипнозата

В редица изследвания е установено, че няма съществени физическа промени, свързана със състоянието на хипноза. Възможно е сърцето и дишането леко да забавят ритъма си, но това се дължи на релаксацията, съпътстваща процеса на хипнозата, а не самото хипнотично състояние.

Промените във функционирането на мозъка обаче са значителни.

Четирите категории мозъчни вълни

Мозъчните вълни са електрическо представяне на мозъчната дейност. Милионите неврони, предаващи електрически заряди създават различни ритми, познати като модели на мозъчни вълни. Тези ритми могат да се наблюдават, записват и измерват чрез електроенцефалограф (ЕЕГ). Мозъчните вълни обичайно се групират в 4 различни категории съобразно честотата им: Бета, Алфа, Тета и Делта.

Всяка една от тези категории честоти съответства на специфичен тип активност на кората на мозъка и състояние на съзнанието. Започвайки с най – високата честота и продължавайки по низходящ ред, те са следните:

  • Бета-вълните са най-бързи – (14-100 херца), те преобладават в нашия мозък и са свързани с бодърстването, съсредоточеността, процесите на учене. Това е сферата на съзнателния разум.
  • Алфа (8-13 херца)  Алфа е областта, която обикновено се смята за сферата на подсъзнанието. Почти всички хипнотични въздействия се осъществяват в този обхват. Медитацията също е функция на този диапазон, понякога слизайки и в тета. Алфа е една изключително важна област за хипнозата.
  • Тета (4-8 херца) Тета е част от областта на подсъзнанието, в която е приложима хипнозата – въпреки че много малко хора достигат до тета за дълъг период от време.
  • Делта (по-малко от 4 херца) Това е абсолютната безсъзнателност и тези честоти се наблюдават в състояние на дълбок сън. 

Схема: galwayhypnosis.net

Когато вечер заспивате, мозъкът ви автоматично превключва от по – високия честотен цикъл бета към по- ниския алфа, а после, за кратки последователни периоди, към тета и делта. По- голямата част от съня ви протича в алфа.
Всичко, което хипнозата прави, е да се възползва от този естествен феномен. Хипнозата всъщност е една техника за принуждаване на мозъка да намали циклите си до алфа диапазона без да изпадне в сън. В алфа подсъзнанието е открито за влияния чрез внушение.

Лечение чрез хипноза

Тъй като дълго време хипнозата се е използвала само за забавление, мнозина, в това число и учени-медици, са скептични по отношение на използването на хипнозата като ефективно лечение. Но промените в мозъчната активност в състояние на хипноза ясно показват, че това явление реално влияе на мозъка. Това се потвърждава в редица изследвания.

В САЩ много стоматолози се обучават за хипноза, за да се намали чувствителността на болка при някои пациенти. Френски лекари повече от 40 години работят с помощта на хипноза за обезболяване по време на някои операции.

Опитният хипнотерапевт, твърдят в рекламите на специализирани кабинети, е способен да помогне на пациентите си да преодолеят емоционални травми или вредни навици като пушенето или да им помогне да се преборят с страхове или фобии. 

Данните за ефективността варират: употребата на хипнозата като инструмент за отказване от цигарите има успеваемост от 20 до 30 процента, подобно на много други методи за отказване на цигарите, но проучвания от 2007 г. на пациенти, хоспитализирани за сърдечни и белодробни заболявания са установили, че пушачите, които са използвали хипноза за отказ от цигарите са имали двойно по-голям шанс да се излекуват.

Промените в съзнанието след хипноза може да продължат

Проучване, проведено от швейцарски и финландски изследвателски екип, публикувано в рецензирани клинични списания използва показанията на електроенцефалограма (ЕЕГ) за разследване на промените в мозъка, които се случват по време на състояние на хипноза.

Резултатите от това контролирано проучване дават неврологични доказателства за значителни и различни промени в мозъчните вълни във фронталния лоб, които са уникални за хора, които са в състояние на хипноза. В резултат на тези промени е имало значителни подобрения на вниманието и концентрацията. Друг важен извод, който екипът открил от изследването е, че промените в активността на фронталния  лоб продължава след като лицето вече не е в състояние на хипноза, което предоставя неврологично доказателство за дългосрочните ползи от лечения, включващи хипноза (Hypnosis induces a changed composition of brain oscillations in EEG: a case study -  Fingelkurts, Fingelkurts, Sakari Kallio и Revonsuo, 2007).

Връщане на спомените

Има дебат за прилагането на хипнотерапията чрез връщане на спомените, особено тези от ранното детство или от предполагаем предишен живот. Американската медицинска асоциация и Американската психологическа асоциация предупреждават във връзка с прилагането на терапия за регресия на паметта в случаи на предполагаема травма от детството, посочвайки, че "е невъзможно без някои други подкрепящи доказателства, да се прави разлика между реалната и фалшивата памет."

А пък за връщането на спомени от предишен живот се гледа с голяма доза скептицизъм.

Източници:

Scientific Hypnosis

The Neurological Changes that Occur During Hypnosis

Hypnosis & Perception

What is the Subconscious Mind and How Do You Program it?

How Hypnosis Works,  Tom Harris

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !