Как се изключва едната Х-хромозома при жените

Недялка Аценова Последна промяна на 25 декември 2016 в 10:00 7472 0

Кредит Céline Vallot, Paris Diderot University.

Техниката за визуализация на RNA-FISH показва натрупването на XIST (зелен) и XACT (червено) на двете активни Х-хромозоми при женски човешки ембрионални стволови клетки.

Учени от Парижкия Университет „Дидро”, институт „Кюри” и институт „Бабраам” (Paris Diderot University, Institut Curie and the Babraham Institute) са открили по какъв начин една от двете Х-хромозоми става неактивна развитието си в женските човешки ембриони, също и при стволови клетки, получени в лаборатория.

Това е важно, за да се разбере как активността на Х-хромозомата е регулирана за осигуряване на правилното развитие на човешки ембриони, обяснява phys.org

Женските клетки имат две Х-хромозоми. Едната става неактивна в най-ранните стадии от развититието, а гените от другата Х-хромозома започват да действат. Предишни изследвания с миши ембриони показват дълга РНК молекула, наречена Xist, покриващата региони от инактивираната Х-хромозома. Като се прилепи за ДНК, Xist събира протеини, които изключват хромозомата. Макар че XIST е експресирана в човешки ембриони, изключването на Х-хромозомата започва няколко дни по-късно. Друго изследване при човешки и миши ембриони показват, че XIST е неспособен да изпълни същата роля при хората, която има при мишето развитие. Досега беше неясно защо XIST не активира Х-хромозомата в човешки ембриони или какво задейства процеса.

Изследователите са обявили на 15.12.2016 в сп. Cell Stem cell, че втора дълга РНК молекула XACT, съществуваща при хората, но не и в мишките, се натрупва заедно с XIST върху активна Х-хромозома в човешки ембриони. Двете РНК-и не се застъпват, а вместо това заемат отделни и големи територии на Х-хромозомата.

Неспециализираните недиференцирани човешки ембрионални стволови клетки показват същия модел на натрупване на XIST и XACT на активни Х-хромозоми, подсказвайки че тази епигенетична черта на ембрионалното развитие е запазена в стволовите клетки, отглеждани в лаборатория. Наблюдавайки изкуственото въвеждане на активността на XACT в стволови клетки, изследователите твърдят, че XACT може да обуздае активността на XIST преди изключването на хромозомите да се случи. Това вмешателство може да обясни защо XIST е неспособен да изключи Х-хромозомата преди активността на XACT да е намалена през по-късни етапи на човешкото ембрионално развитие.

Д-р Питър Руг-Ган (Dr Peter Rugg-Gunn) – автор на статията и лидер на изследователската група в института „Бабраам” обяснява: „Тази важна статия може да предостави дълго търсеното обяснение защо XIST изглежда неспособен да стартира изключването на Х-хромозомата през ранните етапи на човешкото развитие. Тя илюстрира, че механизмите на епигенетичната регулация може да варират значително между видовете и дългите РНК молекули може да допринасят към това разнообразие. Също така е много интересно, че ключовите моменти от регулацията на Х-хромозомата изглежда са запазени при недиференцирани ембрионални стволови клетки, защото това отваря възможността да използваме стволови клетки, за да зададем нови въпроси за Х-хромозомната изключване: как XACT може да попречи на XIST да функционира?”

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !