Какво могат да научат другите страни от локдауните на Китай

Ваня Милева Последна промяна на 31 януари 2021 в 00:01 7690 0

Кредит Wikimedia Commons

Полицаи с маски, патрулиращи на летище Ухан Тианхе по време на коронавирусната епидемии в Ухан.

Противопоставянето на авторитаризма на демокрацията стана често срещано по време на пандемията, като първият често е сочен като по-ефективен тип режим за справяне с COVID-19. Самата китайска комунистическа партия популяризира версията на този аргумент, приравнявайки успеха на Китай в поддържането на ниски нива на случаите на заразяване и смъртните случаи с „превъзходството“ на политическата му система. Но успешно ограничаване има и при някои демокрации.

Но светът не бива да игнорира типа режим и вместо това да се съсредоточи върху уроците от политиките на Китай. Политиките не могат просто да се присаждат от една политическа система в друга. Въвеждането на политики от друг тип режим изисква адаптиране на тези политики според системите, в които ще се въвеждат.

Локдауните на Китай са важен пример. Те са успели да поставят под контрол разпространението, защото са следвали ясна логика, подкрепена от естеството и характеристиките на тяхната политическа система. За да се поучим от блокирането на Китай, трябва да разберем както логиката им, така и значението на контекста, в който те са се случили.

Локдаунът в Ухан

Локдаунът на Ухан започва на 23 януари 2020 г. в 2 ч. сутринта без обществено обсъждане властите наредиха в 10 ч. целият обществен транспорт, както градският, така и извънградският, който влиза и излиза от града, да спре. Пристигат и заповеди да се спрат такситата, да се затвори тунелът под Яндзъ, който пресича града, и да се забрани използването на всякакви моторни превозни средства. Целият 11-милионен град принудително е спрян.

Транспортът е спян и правителството осигурява алтернативи. То нарежда на областите да предоставят транспорт за прехвърляне на пациенти и реквизирани таксита за обществено ползване.

След като спира движението, правителството се насочва към изграждането на болници и реквизиране на сгради само за пациенти с COVID-19. След това започва да разделя населението като предвижда четири категории хора да бъдат отделени от останалите: потвърдени случаи, подозрителни случаи, хора със симптоми, за които не може да се изключи, че са заразни, и контактни. Първата подгрупа е изпратена за лечение, а останалите три в централизирани изолирани сгради.

Това е съчетано с мерки за ограничаване на движението на всички извън четирите категории. В национален мащаб, за да улесни спазването на правилата, правителството призовава общински работници и доброволци да създадат денонощни контролни пунктове на входовете на кварталите, за да регистрират всеки, който влиза или излиза. Това формира двупосочен подход: колективно усилие, което успешно ограничава движението на гражданите, заедно с правителството, осигуряващо широка мрежа за издирване, третиране и изолиране на всеки човек, считан, че носи риск за разпространение на вируса.

Тези мерки изискват масова мобилизация, включваща безброй жители, общински работници, членове на партията, местна милиция и персонал, привлечен от държавни предприятия. Бързо се назначават организирани екипи за контролно-пропускателните пунктове, осигуряване на доставки и ходене от врата на врата, за да се разпитват хората за техните контакти, маршрути и здраве.

Всичко това - безапелационната мащабна категоризация на хората, масовата мобилизация, заместването на гражданския избор с алтернативи, предоставени от правителството, и преместването на хора, считани за рискови - намира опора в съществуващите основни възможности и добре отработените методи на комунистическата партия и нейното правителство. Неговата логика има смисъл за общество, което е добре запознато с тази система на управление.

Жителите на Ухан купуват стоки за бита и храна през оградата, тъй като тяхната общност бе затворена. Кредит: Wikimedia Commons

Огнището в Хубей - приложена е същата логика с нови методи

Същата тази логика се прилага при много различни обстоятелства в провинция Хубей, включваща Ухан, и съседна с Пекин. Трите основни елемента на тази логика са ограничаване на движението, принуда, но също така и възможност за съгласие и издирване на всеки, който може да бъде източник на риск от зараза.

Кварталът Гаочън в Шъцзяджуан - град с повече от 11 милиона души, който има както селски, така и градски райони - е в центъра на новото огнище. На всички хора и превозни средства там е забранено да напускат града. Провинциалният съд предупреди, че всеки, който не сътрудничи, може да бъде преследван от закона. Междувременно втори град, Нангун - с половин милион души - уведоми гражданите, че напускането на домовете им е забранено и нарушителите на правилата ще бъдат задържани.

Докато логиката остава същата, политиката на изолация се променя. Правителството изгражда импровизирани постройки за масова изолация за всеки, който би могъл да бъде заразен. Тъй като в селските райони липсват достатъчно сгради като хотели за реквизиция, за да се предотврати разпространението на вируса в селата и отделните домакинства, изолационни центрове се изграждат от нулата.

Вместо да изолират само контактни, вече се изолират и хора с вторични контакти. В Шъцзяджуан са открити 986 нови случая и въпреки това в Гаочън властите разпореждат цели 15 села - над 20 000 души - да се преместят в „централизиран изолатор“.

Това се прилага и разширява принципа на „изолиране на всички, които трябва да бъдат изолирани“, описан от експерт от Китайския център за контрол и профилактика на заболяванията като част от пакет, който е от основно значение за успеха на Китай. „Всички“ в случая на Гаочън означава цялото село, ако има дори само един случай. Само хората от села с нула случаи имат право да се изолират у дома си.

Властите обявиха на 22.01 2021 приемането на този модел на изолация в цялата страна. Местните власти трябва да изготвят изпреварващи планове за реквизиция на достатъчно сгради за контактните и за хората с вторични контакти. В селските райони трябва да се подготвят за изграждане на мащабни изолационни постройки.

Китай. Кредит: Chinatopix

Какво можем да научим от Китай

Тъй като страните по света обявяват нови локдауни - с по-голяма или по-малка строгост, успешните действия на Китай предизвикват размисъл върху собствените ни подходи. Според китайската политика задължителната изолация включва всички възможни заразени, а задължителната централизирана изолация се стреми да намали риска от заразяване в домакинствата.

Китайските методи за контрол съчетават категоризация на населението, динамичен капацитет за откриване на възможни инфекции, стриктно спазване и правителствена координация на всичко - от мястото, където може да се изолират хората до начина за снабдяване с храна. Тези методи разчитат предимно на мобилизацията на цялата система, а китайските граждани играят ключова роля.

В основата на реакцията на Китай срещу пандемията е замяната на гражданския избор с правителствено командване и организация.

В европейските страни обаче се дава предимство на публичния дебат заедно с личния избор и личната отговорност. За да бъдат използвани политики от Китай, те трябва да бъдат адаптирани към този контекст. Ако европейците трябва да бъдат помолени (а не принудени) да се изолират, те трябва да имат финансова възможност да го направят. Изолацията трябва да бъде улеснена чрез ясни, последователни, достъпни насоки, които да помогнат за ограничаване на риска от заразяване в домакинството. И ако трябва да се обмисли централизирана изолация, е необходима дискусия за това как да се подкрепят хората да се съобразят с нея.

Размишлявайки върху една година на локдаун, може да се научи нещо от Китай. Но доброто начало е да се осъзнае, че за да бъдат политиките успешни, те трябва да следват последователна логика и да се вписват в политическата система, в която се използват.

Авторите на тази статия, публикувана в The Conversation, са Уилям Уан (William Wang), докторант от Факултета за социално развитие и публична политика в Пекинския нормален университет и Холи Снейп (Holly Snape), докторант от Университета в Глазгоу.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !