Кога сами да се спасяваме от махмурлук и кога да викаме лекар

Съветите на сайта Махмурлук.ру

Наука ОFFNews Последна промяна на 01 януари 2017 в 14:21 27267 0

Руският сайт pohmelje.ru (махмурлук.ру) е събрал може би най-подробната и компетентна информация за това състояние, което днес, а и в следващите дни ще навестява мнозина. 

Ето накратко съветите му:

За да се отървете от махмурлука, трябва да изведете токсичните продукти от разлагането на алкохола от тялото си с всички средства:

 - физически: клизма, сорбенти;

 - биохимични: янтарна киселина (позната още като бутандиова или сукцинова киселина), мед, млечни продукти и други.

За да намалите отоците, трябва да се възстанови нормалното разпределение на течности в тялото. За това ще помогне обилното приемане на течности, съчетано с диуретик. Нарушенията на киселинно-алкалния баланс се лекува с минерална вода и прием на киселини (лимонена, янтарна, млечна).

Неблагоприятните ефекти върху нервната система се оправят със специални препарати или естествени успокоителни средства.

Симптомите

Най-често симптомите на махмурлука си отиват, когато се отстранят от тялото токсичните продукти от разлагането на алкохола. Ако симптомите станат твърде тежки, ако се появят необичайни симптоми, които ви плашат - обадете се на бърза помощ за всеки случай.

Често сме склонни да надценяваме собствените си сили. Но ако имате остра психоза, епилептичен припадък, сърдечни аритмии и други симптоми, които ще видите в таблицата долу -  не си струва да си играете с огъня, а да позвъните на бърза помощ.

Необходимо е да потърсите лечение, ако сте развил състояние на тежък махмурлук, защото това може да доведе до усложнения  в много други органи: миокарден инфаркт, нарушения на мозъчна циркулация, инсулт, влошаване на пептична язва, остър панкреатит, нарушение на функциите на черния дроб и др.

Нормални и опасни симптоми

Нормални симптомиОпасни симптоми
безпокойство, безсъние, чувство за вина (даже нищо да не се направили), лошо настроение , дисфория (усещане за нещастие, недоволство) внезапно или постепенно увеличаване на чувството за слабост, внезапен страх от смъртта, усещане, че ще припаднете или припадък
редки изпражнения, диария, запек силни болки в областта на корема, които не се разсейват дори за секунда; кръв в урината или изпражненията с цвят "утайка на кафе", задръжане на урината, тъмно кафява урина, често болезнено уриниране
увеличаване или намаляване на кръвното налягане, сърцебиене (до 110-120 удара в минута максимум) всякакви прекъсвания в работата на сърцето (резки промени на ритъма, "замирания", прескачане на удар или "допълнителен" удар), болки в сърцето, колапс (съдова недостатъчност с ниско кръвно налягане)
гадене и повръщане, силна жажда и усещане за сухота

болка в дясното подребрие, "чернодробен" дъх, кървене от различни места; силна болка в лумбалната област , която не може да бъде пренебрегната.

изпотяване или суха кожа, оток (подуване на лицето и други части на тялото) появата на жълтеникав цвят на кожата и склерата, хеморагични петна по корема (подобно на много малки синини)
тремор: малък (като треска) или по-голяма ръкуват, лицевите мускули или на цялото тяло

тремор на пръстите на ръцете, напомнящ на пляскащи крила

главоболие, виене на свят визуални и слухови халюцинации, дезориентация на място и време, объркване, гърчове
свръхчувствителност към звук и светлина

замъглено зрение, тъмни "мушици"  или "светкавици" пред очите.

втрисане, отпадналост, лека температура задух, атаки на задух , лаеща кашлица, затруднено вдишване и издишване, хрипове, шумно дишане, кашлица със сухи продължителни хрипове

Пийте с мярка.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !