Кой се поти повече – жените или мъжете?

Елица Калоянова Последна промяна на 14 юли 2017 в 12:17 14713 0

Лято. Дългоочаквано. Бленувано. Жега. Обливаме се в пот. Въпреки че много домове са оборудвани с мощни климатици и имаме различни опции как да настройваме струята на хладния въздух в автомобилите си, това понякога не е достатъчно. Няколко секунди в автомобила през лятото са напълно достатъчни да плувнем обилно в пот.

Кой се поти повече – жените или мъжете?

Още в майчината утроба, в първите седмици от развитието на човешкия плод, започва формирането на потните жлези. Те започват да функционират веднага след раждането, като реагират на температура и емоционални стимули. Разполагаме буквално с милиони малки потни жлези. Броят им варира между 2 и 4 милиона и отчасти е определящ за количеството образувана миризлива течност. Дамите имат по-голям брой жлези, но при мъжете те са по-активни и производителни. Според резултатите от това изследване (Variations in body morphology explain sex differences in thermoeffector function during compensable heat stress) разликите в потенето са свързани много повече с размера на тялото, отколкото с пола. Формата на тялото и размера определят начина на охлаждане.

Има 2 основни начина за намаляване на телесната температура – чрез отделяне на пот или чрез увеличаване на циркулацията на кръвта към повърхността на кожата. Това са несъзнателни процеси, на които не можем да влияем.След направено клинично проучване с 24 мъже и 36 жени, подложени на физически упражнения в среда със завишена температура на въздуха (28 градуса), става ясно, че промените в телесната температура са еднакви при всички участници – мъже и жени. Въпреки това, хората с по-нисък ръст и тегло имат по-голяма кожна повърхност на килограм телесна маса. Те се охлаждат чрез увеличаване на притока на кръв към кожата си. Съответно се потят по-малко и рядко. От друга страна хората с наднормено тегло, както мъже, така и жени, са склонни да се потят повече.

Правени в миналото изследвания са намеквали, че потенето зависи от пола. Други изследвания разделят хората не само по пол, но и по това дали са активно спортуващи или не. Така при трениращите мъже и жени потните жлези били почти еднакво активни, с тази разлика че количеството отделени секрети при дамите било значително по-малко. Нетрениращите редовно жени достигали до повишена телесна температура и едва след това се изпотявали обилно.

Какво друго оказва влияние при изпотяване?

Въпреки че това е строго индивидуално, хората с наднормено тегло се потят по-обилно в сравнение със слабите. Високите нива на стрес и тревожност водят до отделянето на хормони, които влияят и на потоотделянето. Пиенето на алкохол и тютюнопушенето могат да предизвикат изпотяване, а също и прекалено многото кофеин. Заболяванията на щитовидната жлеза също оказват влияние.

Потните жлези се делят на 2 основни вида – екринни и апокринни. Те са различават по своята функция, структура, развитие и локация по тялото. Така например, екринните потни жлези са равномерно разпръснати по цялото тяло, като най-високата им концентрация е в областта на дланите и стъпалата.

От друга страна дейността на апокринните жлези започва след пуберитета и е свързана с половото съзряване. Те са с определена локация – под мишниците, в областта на слабините, по ареолите на гърдите и пр. Те секретират непрекъснато минимални количества пот, която е стерилна, без никакъв мирис. Освен на вода и сол е богата на холестерол, различни мастни киселини, андрогени, амоняк и пр.

При животните функцията на тези жлези е свързана с различни поведенчески реакции, сексуално привличане и териториално маркиране.

Някои емоции като гняв, страх, неудобство или дори срам могат да предизвикат отделяне на пот от апокринните жлези. Благодарение на различни бактерии, които разграждат отделената течност, се получава миризмата на тялото. Ето защо, когато се потим под влияние на физическа активност, отделената течност се състои предимно от вода и сол, а когато сме подложени на стрес и емоции, съставът на потта се състои не само от вода и сол, но и други вещества, които след взаимодействие с бактериите водят до напълно различна миризма. Интересен е фактът, че хората могат безпогрешно да открият разликата между тези 2 различни вида изпотяване и дори да променят отношението си към вас.

Изпотяването е важен физиологичен процес, който не бива да потискаме. То извежда токсични вещества от организма и се е използвало като терапия още от дълбока древност в различни култури по света. И до днес руските сауни подпомагат детоксикацията на организма, както и добре познатите римски бани и дори аборигенските хижи за потене.

Някои от агресивно рекламираните средства против изпотяване съдържат силни антимикробни средства с цел избягване на взаимодействието на бактериите с отделените от потните жлези секрети. Понякога тези съставки могат да доведат до блокиране на потните жлези, което е не по-малко опасно. Разбира се съществуват алтернативни методи за премахване последиците от прекомерното изпотяване като използване на царевично нишесте, сода за хляб, масло от чаено дърво, черен чай и дори резени картофи. Може да опитате и специални диети, които да ви помогнат да се справите с проблема.

Често потта, кожния себум и активните съставки на съвременната козметика влизат в химична реакция с перилния препарат. Резултатът са жълти петна, обикновено под мишниците, които стават с все по-интензивен цвят с всяко следващо пране.

Pinterest

Как да се справим с тях?

Използвайте обикновена сода за хляб. Смесете 3-4 супени лъжици с малко вода до получаването на гъста каша и с помощта на стара четка за зъби втрийте в засегнатите участъци. Оставете да престои за 1-2 часа и след това просто изплакнете.

Натрошете 3 таблетки аспирин, добавете малко вода, за да се получи каша. Нанесете с четка за зъби и оставете за 30 минути.

Разтворете 1 лъжица бял ябълков оцет в 100 мл хладка вода. Накиснете за 30 минути, а после изперете дрехата както обикновено.

Не бива да гладите жълтите петна, тъй като топлината допълнително запечатва тези оцветявания в дрехата.

Както вече стана ясно изпотяването е физиологичен процес, който ни помага да запазим постоянна телесна температура, а също и да изхвърлим токсични вещества. Освен това е свързано и с нашите емоции. Влияе се от вида на фигурата ни, общото здравословно състояние и физическа активност. Съществуват различни варианти за премахване както на неприятните миризми, така и за регулиране на вентилацията на тялото ни. А дотогава се наслаждавайте на дългоочакваното лято.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !