Колко и къде са случаите на пробив в защитата на ваксините?

Ваня Милева Последна промяна на 23 юли 2021 в 00:01 15952 0

Зачестяват съобщенията за случаи на пробив в защитата на ваксините. Новините са тревожни, но означава ли това, че ваксинирането е безсмислено?

Защо се случва така?

Защитата на ваксините не е бинарна - т.е. или я има, или я няма. Защитата се проявява като спектър - в единия край ваксината ще предпазва хората във всяка ситуация, а в другия изобщо не защитава хората. И всеки от нас е някъде по средата.

Има много фактори, които определят къде ще бъдем в този диапазон:

  1. Зависи разбира се от вариантите. В зависимост от това с кой вариант сте в контакт, това определя нивото ви на защита. Ефикасността на иРНК ваксините сега е приблизително 88% спрямо Делта варианта. Ако 100 души са заразили с COVID-19, ваксината на Pfizer/Moderna може да предотврати 88 от тях. 12 души все пак биха получили някаква форма на болестта. От друга страна, ако хората влязат в контакт с оригиналния щам, 95 от 100 случая биха били предотвратени.
  2. Някои хора просто не разполагат с такава имунна система, която може да изгради защита. Например изглежда, че някои лекарства за имунокомпрометирани пациенти намаляват и/или предотвратяват защитата. Също така възрастните са по-малко защитени.
  3. Поведението ви също може да предскаже вашето място в този спектър. Ако ваксинираното лице е изложено на достатъчно голяма доза от вируса или контактува с достатъчно неваксинирани хора, когато има високо разпространение, вирусът може да преодолее ваксината и да причини инфекция, дори сред най-здравата имунна защита.
  4. Тук има роля и късметът. Дори ако се сравнят близнаци, те могат да имат различно ниво на защита. Някои хора просто ще създадат по-малко или по-малко силни защитни механизми (антитела, Т-клетки и/или мемори В-клетки на паметта. И всъщност не се знае защо.

„Това е надпревара [с времето]. Патогенът се хвърля да се копира и имунната система набира повече защитници. Колкото по-дълга е битката, толкова по-вероятно да се появи болестта", обяснява д-р Али Елбоди (Ali Ellebody), имунолог от Вашингтонския университет в Сейнт Луис

Важно е да се проследят всички пробиви в защитата на ваксините

Ако се проследяват внимателно, може да се отговори на много важни въпроси:

  1. Случват ли се пробиви в защитата на ваксините с честотата, която се очакваме?
  2. При кого е най-вероятно да се случи пробив?
  3. Каква е честотата на леките случаи на пробив в защитата на ваксините спрямо тежките случаи?
  4. Варианти като Делта варианта причиняват ли повече (или по-тежки) случаи на пробив в защитата на ваксините от други варианти?

Публикувано е проучване, докладвано от американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC), описващо случаи на пробив в защитата на ваксините между 1 януари и 30 април. През това време сред 101 милиона напълно ваксинирани жители на САЩ 10 262 са заразени.

Какви са заразените ваксинирани?

• 63% са жени

• Средната им възраст е 58 години (възрастововия диапазон е между 40 и 74 години

• 10% са хоспитализирани

• 2% са починали. Средната възраст на пациентите, които са починали, е 82 години (възрастовият диапазон е 71–89 години)

• Налични са данни за геномна последователност за 5% от случаите на случаи на пробив в защитата на ваксините

*64% са идентифицирани с вариант, предизвикващ загриженост (проучването е проедено преди появата на Делта варианта)

* Разлики между вариант, предизвикващ загриженост, и вариант, който се изследва: Вариантите на SARS-CoV-2, за които се счита, че е възможно да имат епидемиологични, имунологични или патогенни свойства, се предлагат за официално изследване. Към този момент те са определени като разследван вариант (VUI - Variant Under Investigation) с година, месец и номер. След оценка на риска със съответната експертна комисия, те могат да бъдат определени като вариант, предизвикващ загриженост, (VOC - Variant of Concern).

От 1 май 2021 г. обаче CDC преминава от наблюдение на всички пробивни инфекции към изследване само на тези сред пациентите, които са хоспитализирани или са починали. CDC няма инфраструктура, за да изследва стриктно всички случаи на пробив в защитата на ваксините. Те е трябвало да приоритизират действията си и затова са решили да се съсредоточат върху случаи с най-голямо клинично значение и знаение за общественото здраве.

CDC непрекъснато публикува най-новите данни за пробиви на сайта си.

Към 12 юли 2021 г. над 159 милиона души в САЩ са били напълно ваксинирани срещу COVID-19. По същото време са получени съобщения за 5492 пациенти, хоспитализирани или починали след ваксина. Забележете - това са 0.003% от всички ваксинирани или трима на 100 хиляди.

Общ брой инфекции на ваксинирани, съобщени на CDC
Съобщени на CDC случаи на пробив при ваксинирани - хоспитализирани или фатални случаи5,492
Женски пол 2,680 (49%)
Хора на възраст ≥65 години 4,109 (75%)
Безсимптомни инфекции 1,107 (20%)
Хоспитализации * 5,189 (94%)
Смъртни случаи† 1,063 (19%)

 

Забележка: * 1 456 (28%) от 5189 хоспитализации, са докладвани като асимптоматични или несвързани с COVID-19.
† 272 (26%) от 1063 смъртни случая, са докладвани като асимптоматични или несвързани с COVID-19.

За съжаление, тъй като CDC не проследява асимптоматични или леки случаи на пробив в защитата на ваксините, не може да се каже какъв е истинският процент на пробивите в Съединените щати. 

Данните от Великобритания дават възможност на всички останали да вземат решения

Великобритания разполага с най-добрата система за проследяване в света. Обединеното кралство извършва 40% от всички секвенции на COVID19 в света. Освен това са невероятно бързи и данните се публикуват почти веднага. Това помага на останалите здравни власти да се информират, което да им помогне за вземането на решения в реално време и ваксиниране. 

Кумулативни секвенирани коронавирусни геноми по държави

Забележка: Включени са данни от 148 държави и територии, изпратени на GISAID. Данните са до 29 януари. Източник GISAID

Можем да научим много от тези случаи, наподобяващи на пробиви в защитата на ваксините заради определени варианти. Всяка седмица Public Health England публикува технически доклад за текущото състояние на нещата. Ето последния им доклад от 14 юли 2021 г.

От 1 февруари до 21 юни в Обединеното кралство са секвенирани 123 620 случая на Делта варианта. Сред тях 10 834 случая (8.76%) са сред напълно ваксинирани (т.е. случаи на пробив в защитата на ваксините) и 71 932 случая са сред неваксинираните. Въпреки че това не са всички случаи на пробив, това дава още по-близка оценка на „истинския“ процент на случаи на пробив заради Делта варианта. Но дори това е сред пациентите, попаднали в болница. Все още не знаем процента на асимптоматични и леки случаи на пробив на ваксините.

У нас секвенирането на коронавирусните варианти се извършва в много по-скромни мащаби. Към 22 юли Националният център по заразни и паразитни от болести е анализирал чрез целогеномно секвениране 90 клинични проби със SARS-CoV-2. При 86 проби са установени вирусни варианти с повишено значение за общественото здраве (варианти, предизвикващи загриженост), от тях: 32 (35.6%) са Алфа, 53 (58.9%) – Делта и 1 (1.1%) – Бета.

При толкова малко секвенирани проби не може дасе каже колко случаи на пробив в защитата на ваксините има у нас - с Делта варианта или с който и да е друг вариант. И може би никога няма да разберем.

Важно е да помним, че ваксиниране не означава, че сте имунизирани. Това означава само, че имаме още един добър слой защита. Като се има предвид, че сега сме изправени пред експоненциално разпространение (всички специалисти казват да очакваме през септември и у нас вълна на Делта варианта), е необходимо да добавим още слоеве защита. Като да носим маски в затворени помещения например.

Източник: How many breakthrough cases are there? Katelyn Jetelina

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !