Мълниите: Какво могат да причинят на тялото ни

Наука ОFFNews Последна промяна на 09 август 2017 в 00:02 16130 1

Кредит Pixabay

Земята е поразена от повече от 100 мълнии всяка секунда, но шансът да ни удари гръм през целия живот е приблизително 1 на 13 000.

Но последните дни в нашата страна загинаха трима души, а двама са ранени от мълнии след серията от гръмотевични бури.

Вчера 45-годишен пастир от пловдивското село Маноле е починал, след като е ударен от мълния, докато пасял овцете. В същия ден, в района на язовир "Широка поляна" край Батак, мълния пада върху дървена барака, предизвиквайки пожар. Загива 68-годишен мъж от Стамболийски, а негов приятел на 49 години е с изгаряния по краката и едната ръка. При друг инцидент мълния "при ясно небе" пада върху къща в град Добринище - къщата е разрушена, обгорена е възрастна жена.

Поредицата започва завчера, 7 август, когато в София загина работник, поразен от мълния в гръмотевичната буря, докато е на строяща се сграда на бул. "България".

Вероятността да ни засегне гръмотевица е малка, но последиците са толкова ужасни, а често и фатални, че не пречи да повторим препоръките, които могат да ни помогнат да оцелеем, ако ни застигне буря неочаквано:

Няколко бързи съвета

  • скрийте се в закрито помещение, най-добре - с гръмоотвод, ако сте на открито - отдалечете се от самотни дървета, скали, а също и от високи обекти - сгради, кули, стълбове, ако сте в автомобил, останете в него;
  • излезте от водата, защото е проводник.
  • оставете далеч от себе си метални предмети (не забравяйте огърлици и пиърсинг) и мобилни телефони.
  • ако няма къде да се скриете, клекнете, наведете глава надолу, ръцете да не се опират в почвата. Добре е да стъпите върху изолиращ материал.



Въпреки че 90% от хората, пострадали от мълния оцеляват, организмът и най-вече мозъкът им, често се променят по начин, който все още е необясним за съвременната медицина. По-голямата част от последиците са болезнени и инвалидизиращи и остават за цял живот.

Мълниите имат повече енергия, отколкото ядрен реактор

Мълнията се носи към земята с близо 350 000 000 км/ч.. Тя може да притежава повече енергия от ядрен реактор. Фотография Pixabay.

Мълнията се формира в недрата на бурята и се носи към земята с близо 350 000 000 км/ч. (около 1/3 от скоростта на светлината). Една светкавица може да има повече енергия, отколкото ядрен реактор.

В буреносните облаци се генерират мощни електрически полета с отрицателен заряд в долния слой и положителен – в горния. Мълнията е канал, провеждащ електричество, който се появява за кратко и възстановява частично баланса на електрическите заряди между отделните слоеве на облаците или между облаците и Земята.

Когато мълнията се носи, за да удари земята, тя предизвиква следа от плазма, която блясва в зигзаг от синкава бяла светлина в небето, която виждаме като светкавица.

Изследванията на електрическите полета на гръмотевичните бури все още не дават отговор на въпроса как се зараждат мълниите. Някои учени смятат, че заредените високоенергийни космически частици могат да предизвикват мълнии, но не е потвърдено.

За три милисекунди мълнията преминава през човешкото тяло

Мълнията преминава през човешкото тяло за 3 милисекунди, през които човекът е потопен в "океан от болка". Болката е толкова ужасна, че една от жертвите я описва като "хиляди оси, жилещи отвътре".

Не е необичайно от взрива да се спукат тъпанчетата на ушите, което може да доведе до загуба на слуха.

Мълнията може да порази жертвата си и след това да излезе от тялото й. Но тя може да остави дълбоки рани, често придружени с изгаряния трета степен. Косата и дрехите може да се запалят, защото околният въздух е нагрят близо 30 000º Келвина (пет пъти по-горещо от повърхността на Слънцето, която е само 6 000 К).

Ако мълнията излезе през краката, силата може буквално да те изхвърли от обувките.

Поражения веднага след удара на мълнията

Веднага след поражението, мълнията може да доведе до прекъсване на ритъма на сърцето и спиране на сърдечната дейност, което е една от водещите причини за смърт при жертвите на мълнията.

Шокът също може да предизвика краткосрочни симптоми като припадък или спиране на дишането, болки в мускулите, главоболие, гадене, стомашно разстройство, объркване, забавяне на реакциите, виене на свят и проблеми с равновесието.

Ако електрическият ток влезе в черепа, мозъкът може да получи увреждания или изпадане в кома, а може буквално и да свари мозъка. Ударът може да доведе и до временна или трайна парализа.

77-годишна жена оцеля след индиректен удар на мълния, докато седи в колата си, но загуби зрението си с едното око, според доклад за нейния случай.

Фигурите на Лихтенберг

Кръвоносните съдове се пукат от електрическия разряд и топлината и могат да създадат картини, наречени фигури на Лихтенберг върху кожата. Това е картина от белези, които се разклоняват по цялото тяло като дърво, вероятно показвайки пътя на електричеството

Фигурите на Лихтенберг могат да възникнат при поразяване от мълния.

Фигурите на Лихтенберг са картина на разпределението на каналите на искрите, образуващи се на повърхността на твърд диелектрик при пълзящ искров разряд. Носят името на немския физик Георг Кристоф Лихтенберг, който пръв ги открива и изучава през 1777 г. В искровите канали от силния разряд възникват високи налягания и температури, които деформират повърхността на диелектрика, запечатвайки върху нея фигурите на Лихтенберг.

Подобен рисунък се среща много често в природата. Така, например, растат коралите, мазолите, кристалите в наситен разтвор, снежинките, така се слепват прах или сажди, така се оформя и пътят на мълнията. Това са фрактални клъстери или DLA (Diffusion-Limited Aggregation), за които може да прочетете във "Фрактали. Самоподобие".

Дълготрайните последици

Ударът на мълнията може да ви докара неврологични страдания поради причини, които учените все още не разбират напълно.

Някои смятат, че мълнията "прекодира вътрешната ви схема", променяйки поведението на клетките. Може да предизвика личностни промени, промени в настроението, както и загуба на паметта. Възможно е да се появят хронични мускулни потрепвания, подобни на тези на болестта на Паркинсон, а също така и хронична болка.

В блога си д-р Джоузеф Меркола (Joseph Mercola) подчертава, че в дългосрочен план, могат да се появят симптоми, включително: проблеми с възприемането на нова информация и с достъпа до старата информация, затруднена многозадачност (мултитаскинг), по-бавни реакции, разсеяност, раздразнителност, невъзможност за концентрация, главоболие, хронична болка от увреждане на нерв, звънене в ушите, замайване или загуба на равновесие, проблеми със съня, понякога прекалено дълъг сън или само два - три часа, личностни промени, самоизолация, депресия.

В някои случаи обаче мълнията може да доведе до странни супер таланти. В сайта Psychology Today неврологът Берит Броугард (Berit Brogaard) описва инцидент, при който у хирург-ортопед, който е бил ударен от мълния, възниква желание да се научи да свири на пиано. Той започва да композира музика, която мистериозно започва да звучи в главата му, след удара. Първата му композиция е наречена " Соната за светкавица" ("The Lightning Sonata"). След няколко месеца той изоставя кариерата си на хирург и се превръща в класически музикант.

И това не е единственият случай. Подобни феномени объркват учените.

Една от теориите, която в момента се проверява, споделя Броугард е, че клетъчната смърт, причинена от удара на мълнията, може да доведе до внезапно насищане на мозъка с невротрансмитери, които се освобождават от умиращите неврони. Това води до нови връзки на невроните, осигурявайки достъп до области от мозъка, които преди това са били недостъпни.

Уникално "любовно послание" от светкавица над Авиньон, Франция. Снимка: Jean-Yves Villa

Мълниите са красиви и по своему вдъхновяващи с непредвидимостта и мощта си. Но за препоръчване е да ги наблюдаваме от закрити помещения, непременно с гръмоотвод.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

11.08 2017 в 17:41

...този, който ще застане насред бурята горе на хълма, облечен в мокра медна броня, и ще се развика, че всички богове са копелета.