Мъжете с рак на гърдата имат по-ниска степен на преживяемост от жените

Мъжете получават по-рядко лечение и често са изключени от клиничните изпитвания

Ваня Милева Последна промяна на 05 октомври 2019 в 00:04 8443 0

Кредит Wikimedia Commons

Мъжете съставляват по-малко от 1% от случаите на рак на гърдата, но те често се диагностицират по-късно и са с по-ниска степен на преживяемост от жените.

При много заболявания жените получават процедури и лекарства, които са тествани до голяма степен върху мъже. При рака на гърдата е обратното - малко са случаите на рак на гърдата при мъжете и често получават лечение въз основа на данни, събрани за жени.

Но ракът на гърдата при мъжете става все по-разпространен. Диагностицираните в Съединените щати са станали от 0,85 на 100 000 мъже през 1975 г. на 1,21 на 100 000 през 2016 г. Тази година приблизително 2670 мъже в САЩ ще развият заболяването.

Нов анализ потвърждава предположението на предишни по-малки проучвания: Мъжете с рак на гърдата се справят по-зле от жените.

Изследването, публикувано наскоро в JAMA Oncology, е най-голямото по рода си. То анализира данните от регистъра за 1 816 733 пациенти в САЩ - включително 16 025 мъже - които са диагностицирани с рак на гърдата от януари 2004 г. до декември 2014 г. На третата и петата години след поставянето на диагнозата, както и в края на периода на изследване, мъжете имат по-нисък процент на преживяемост отколкото жените. Различието остава „дори след като отчетохме някои допринасящи фактори, включително клинични прогнози, социално-икономически статус и достъп до лекарски грижи“, отбелязва Сяо-Оу Шу (Xiao-Ou Shu), епидемиолог в Медицински център на Университета Вандербилт в Нешвил, който ръководи изследванията.

За Лаура Есерман (Laura Esserman), мамоонколог в Калифорнийския университет в Сан Франциско, която не е участвала в изследването, „най-поразителното е, че има разлика в терапията“. Пример: Въпреки че 84,5% от мъжете пациенти с рак на гърдата са били „хормонално-рецепторно позитивни“ - което означава, че техните тумори нарастват в отговор на естроген или прогестерон - само 57,9 процента от тези мъже са получили стандартна ендокринна терапия - лекарства, които спират хормоните да помагат на раковите клетки на гърдата да растат. За сравнение само 75,8 процента от пациентите с рак на гърдата са хормонално-рецепторно позитивни, но 70,2 процента от тях са получили ендокринна терапия.

В съответствие с предишни анализи новото проучване също установи, че мъжете пациенти с рак на гърдата се диагностицират на по-късен етап, когато е по-вероятно заболяването им да е в напреднал стадий, в сравнение с жените.

За разлика от жените, които имат навик да правят прегледи на гърдите си сами и им се препоръчва да си правят редовни мамографии, мъжете никога не се проверяват, защото никога не са обучавани да търсим ранни предупредителни знаци на заболяването.

Освен срамът, че имат „женска болест“, Есерман изтъква, че рутинният скрининг, който се прави само при жените и дава възможност да се открие заболяването в по-ранен стадий, може да обясни някои от половите различия в резултатите от лечението.

Друг фактор, който допринася за тези резултати, може да е спазването на последващо лечение. След основното лечение на много пациенти с рак на гърдата се предписва 5- до 10-годишен режим на тамоксифен. Ежедневнният прием на това хапче намалява риска от рецидив на рака, но също така носи странични ефекти като промени в настроението, гадене, горещи вълни и загуба на сексуален нагон - нещо, което трудно приемат повечето мъже.

Дори ако спазването на режима не е проблем, някои експерти отбелязват, че молекулярните пътища, които произвеждат ендокринни ефекти, се различават между половете и мъжете пациенти с рак на гърдата може да имат алтернативни пътища за стимулиране на растежа на тумора. Това означава, че хормоналните терапии може да не работят толкова добре при мъжете, казва Сяосиен Бил Ли (Xiaoxian Bill Li), мамопатолог в Университета Емори в Атланта, чието по-малко проучване за 2017 г. показа, че мъжете пациенти с рак на гърдата имат по-лоши резултати от жените, особено при заболяване в ранен стадий.

Наскоро американската Администрация по храните и лекарствата (FDA) одобри няколко лекарства срещу рак на гърдата както за мъже, така и за жени, въпреки че в клиничните изпитвания не е имало участници от мъжки пол, тъй като не се очаква лекарствата да въздействат различно при мъже и жени.

За да разшири възможностите за лечение, агенцията издаде проект за насоки през август, насърчаващ лекарствените компании за рак на гърдата да включват мъже в клиничните изпитвания.

Източник: Men with breast cancer have lower survival rates than women, Science News

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !