Мононатриевият глутамат може да стимулира здравословното хранене чрез ефекти върху мозъка

НаукаOFFNews Последна промяна на 16 юли 2018 в 07:27 11377 0

Кредит GFC Nieuws

В продължение на десетилетия хранителната добавка мононатриев глутамат (по-известен като MSG) е демонизиран.

Наскоро стана ясно, че е безвреден или поне натриевият компонент не е по-лош от солта. Сега обаче се появи доказателство, че молекулата, която някога е притеснявала хората, може да бъде средство за придържане към здравословна диета.

Независимо от предразсъдъците спрямо MSG, няма стабилни доказателства, че аминокиселината, подобряваща аромата, не е безопасна.

Всъщност историците са проследили корените на широко разпространената заблуда за нейната вреди до расизма, което се дължи на това, че синтезът на MSG е открит в Япония, а американците и европейците срещат молекулата най-вече в азиатските ресторанти.

Нова статия, публикувана в Nature Neuropsychopharmacology заключава , че консумацията на супа, богата на т. нар. вкус „умами” или приятен вкус, може да доведе до леки промени в мозъка, които стимулират здравословния избор на храни, особено при жени, изложени на риск от затлъстяване.

Умами е японска дума, която означава вкусно, пикантно ястие и представлява един от петте основни вкусове, заедно със сладко, солено, горчиво и кисело. Ключов елемент на вкуса умами е глутаматът, естествено срещаща се не-есенциална аминокиселина, която може да се намери в почти всички храни, и особено в храни с високо съдържание на протеини, като например млечни продукти, риба и месо.

В проучването изследователите оценяват промените в мозъците на здрави млади жени, след като са консумирали пилешки бульон със или без добавена MSG.

Следователите се използват три лабораторни инструменти за откриване на промените: компютърен тест, който измерва инхибиторния контрол (ключов умствен процес, който е необходим за саморегулиране на храненето), хранене на шведска маса по време на което участниците са се хранели свободно, докато носят специални очила, които проследяват движенията на очите им и функционално мозъчно сканиране, с което се измерва мозъчната активност докато участниците избират храна.

След прием на богатия на умами бульон участниците имат по-добър инхибиторен контрол. 

Оказва се, че приемът на бульон с MSG преди хранене, намалявайки общото потребление на калории, в сравнение с консумацията на иначе идентичен бульон без MSG. Освен това, най-големите ефекти се наблюдават сред жените, които се описват като лишени от самоконтрол и са склонни към преяждане.

Проследяването на очите показа, че след ядене на MSG, участниците по-внимателно избират хранaта си, вместо да се разсейват от други възможности на шведската маса.

След консумацията на MSG бе регистрирана повече активност в лявия префронтален кортекс, част от мозъка, която е свързана със самоконтрола, когато става дума за избор на храна.

"Предишните проучвания с хора обикновено оценяваха ефекта от бульона с умами вкус върху апетита със субективни мерки. Разширихме тези изследвания, за да възпроизведем благоприятните ефекти на умами върху здрави жени с висок риск от затлъстяване и използвахме нови лабораторни начини за измервания, които са чувствителни и обективни ", коментира водещият автор д-р Мигел Алонсо-Алонсо (Miguel Alonso-Alonso) от Харвардския медицински център за NeuroscienceNews.

Резултатите  от проучването дава идеи за нови начини за улесняване на здравословното хранене и намаляване на приема на храна от все по-често затлъстяващото  население.

"Много култури по света имат традиция да се пие бульон преди хранене. Нашето проучване предполага, че хората, изложени на висок риск от затлъстяване, могат да се възползват от богатите на умами вкус бульони преди хранене, за да улеснят здравословното хранене и избора на здравословна храна ", заяви Алонсо-Алонсо. "Тук обаче оценяваме само непосредствените ефекти и в лабораторен контекст. Бъдещото изследване трябва да разгледа дали тези наблюдавани промени могат да се натрупват и да повлияят на приема на храна с течение на времето и / или дали могат да бъдат използвани, за да помогнат на хората да отслабнат по-успешно".

Механизмът засега остава необясним. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !