Мускулната маса и правилното хранене имат важна роля при борбата с рака

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 21 януари 2020 в 00:47 14008 0

Кредит pixabay

Експертът по храненето Карла Прадо (Carla Prado) от Университета на Албърта прави преглед на над 150 научни публикации върху значението на мускулната маса за здравето и установява, че пациентите с ниска мускулна маса понасят повече усложнения, по-дълъг болничен престой и често по-малък шанс за преживяване.

"Мускулите са много важни за движението и баланса, за стойката, силата и мощта, но също така са резервоар на аминокиселини", обяснява Прадо. "Колкото повече изгубите, толкова по-големи са последствията".

В новото изследване Прадо обяснява, че подoбрението на храненето може да повлияе благоприятно на лечението на ракови заболявания, като високопротеиновата диета с много хранителни вещества може да е основен инструмент в борбата с животозастрашаващото заболяване. 

Критиците отдавна посочват, че индексът на телесната маса (ИТМ), който е просто отношение на теглото към височината, пренебрегва различните телесни типове. Така заседнал фен на спортовете по телевизията може да има нормален ИТМ, докато според тази квалификация Дуейн Джонсън - Скалата би бил определен като затлъстял. 

"Може да имате хора с едно и също тегло", обяснява Прадо. "На везната ще изглеждат еднакви. Но когато погледнете структурата на тялото им, количеството на мускулите им е много различно".

Преди няколко десетилетия учените започват да забелязват "парадокс на затлъстяването" измежду пациенти с хронични заболявания. Пациентите с висок ИТМ често се възстановяват по-добре от такива с нисък ИТМ. И докато учените все още се чудят каква може да е причината, Прадо смята, че отговорът се крие именно под повърхността - в мускулите, а не в мазнините. 

В Университета на Албърта, Прадо работи върху проект, който е започнала още като докторант. Изследвайки връзката между мускулната маса и резултатите от лечението на рак, ученият има проблем с намирането на слаби пациенти с ниска мускулна маса. Тя се съсредоточава върху пациенти с рак със затлъстяване. Този труд води и до изследването-пробив, публикувано в The Lancet Oncology което свързва резултатите от лечението с мускулната маса и е цитирано над 1 000 пъти от публикуването си през 2008 г. досега.

Прадо смята, че изследванията върху структурата на тялото оказват голямо влияние върху начинът на лечение на хроничните заболявания. Например дозирането при химиотерапията често се определя на базата на телесното тегло, което поставя пациентите със затлъстяване и ниска мускулна маса в по-висок риск от токсичност. Но според нея храненето има и потенциала да промени грижите, просто съсредоточавайки ги върху изграждането на повече мускулна маса. 

Сериозните заболявания са като пожар според Прадо, изчерпвайки бързо мускулните резервоари на тялото. Тези изгубени мускули имат и много други роли освен движението, включително в регулацията на хормоните, метаболитните и органните функции. 

Само за три дни болничен престой, по-възрастен пациент може да изгуби повече от килограм от мускулната си маса. 

При престой над 10 дни, здрав възрастен може да изгуби пет процента от общата си мускулна маса. Тези цифри се покачват до 18% в звената за интензивно лечение. 

"Можете да ги изгубите толкова бързо, но възстановяването отнема месеци", обяснява Прадо. "Представяте ли си да качите един килограм в рамките на около седмица? То е почти невъзможно."

Тези загуби правят битката с болестта още по-трудна. Загуба от 10% мускулна маса води до намаление на имунитета и повишен риск от инфекции. Двадесет процента се равняват на слабост и забавено лечение. При загуба на 30% пациентите са твърде немощни, за да седят, а загуба на 40% мускулна маса често е фатална.

Но трябва да се вземат предвид и други обстоятелства. Освен по-лошия изход, допълнителните усложнения и по-дългия болничен престой, пренебрегването на ролята на мускулната маса струва повече ресурси. Прадо споделя, че пациентите накрая се оказват с по-лошо качество на живот и не са способни да се справят с много основни житейски задачи като да отворят бутилка с вода или да се срешат.

Прадо изследва начините промяната в храненето да се използва в превенцията или лечението на заболявания чрез изграждането на мускулна маса, отново що се отнася до лечението от рак. Според ученият, повишаването на протеините и нутриентите, изграждащи мускулите, в храната, може да подобри значително резултатите. Така че храненето трябва да се счита за терапия.

"Ние приемаме храненето за даденост, но то е наистина важно", категорична е Прадо. "Както кислородът, от който се нуждаем за да дишаме, нашите мускули се нуждаят от протеини и аминокиселини, за да нарастват".

Много изследвания предлагат нови варианти за измерване на здравни показатели, по-добри от ИТМ: състав на тялото, скорост на ходене или сила на стискане.

Без значение как се измерва мускулната маса, Прадо смята, че тя трябва да стане жизнен показател. Лекарите трябва да питат пациентите си дали им е трудно да излизат от колата, предлага експертът. А пациентите, които имат заболяване трябва да се информират от лекарите как мускулната им маса може да повлияе на лечението. 

Прадo иска фокусът да се измести от везната и да се погледне по-дълбоко. Добавянето, или поне задържането на мускулите, може наистина да има значение в процесът на борба със заболяването. 

Източник: Medical express - Nutrition expert finds muscle mass and diet play crucial role in fighting cancer

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !