06 декември 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Най-популярните добавки - витамини и минерали - не носят полза за здравето

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 31 май 2018 в 12:43 132150

Най-често употребяваните витамини и минерални добавки не носят сигурна полза или вреда за здравето, показва ново проучване, ръководено от изследователи от болница "Сейнт Мичъл" и Университета в Торонто, съобщава ScienceDaily.

Публикуваният наскоро в списание Journal of the American College of Cardiology систематичен преглед на съществуващите данни и единичните рандомизирани контролни проучвания, публикувани от януари 2012 г. до октомври 2017 г., показа, че мултивитамините, витамин D, калций и витамин С - най-често срещаните добавки - не дават нито предимство, нито допълнителен риск при профилактиката на сърдечно-съдови заболявания, инфаркт, инсулт или преждевременна смърт. 

"Бяхме изненадани, че намерихме толкова малко положителни ефекти от най-разпространените добавки, които хората консумират", заяви д-р Дейвид Дженкинс (David Jenkins), водещ автор на изследването. "Нашият преглед установи, че ако използвате мултивитамини, витамин D, калций или витамин С, това не носи вреда, но и няма очевидна полза".

Изследването установи, че единствено фолиевата киселина, наричана още витамин B9, самостоятелно или заедно с други В-витамини може да намали риска от сърдечно-съдовите заболявания и инсулт. Междувременно витамин В3 или ниацин и антиоксидантите показват много малък ефект върху риска от смърт от каквато и да е причина.

"Тези открития показват, че хората трябва да са наясно с добавките, които приемат, и да са сигурни, че те се прилагат за специфичен недостиг на витамини или минерали, за което са посъветвани от техния лекар", отбелязва Дженкинс.

Неговият екип прегледа и данните за витамин A, B1, B2, B3 (ниацин), B6, B9 (фолиева киселина), C, D и E; и β-каротин; калций; желязо; цинк; магнезий; и селен. Терминът "мултивитамини" в този преглед е използван за описание на добавки, които включват повечето от тези витамини и минерали, а не само няколко.

"При отсъствието на значителни положителни ефекти в данните - освен потенциалното намаляване на риска от инсулт и сърдечно-съдови заболявания при прием на фолиевата киселина - по-полезно е да разчитате на здравословна диета, за да си набавите витамините и минералите", коментира Дженкинс. "Досега никое изследване върху добавките не показа, че са с нещо по-добри от здравословната диета с по-малко преработени растителни храни, включително зеленчуци, плодове и ядки".


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Медицина
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.