Най-странните медицински случаи за 2016 (втора част)

Наука ОFFNews Последна промяна на 30 декември 2016 в 10:20 14703 0

Кредит sawyerfirm.com

Представяме ви още една порция медицински загадки на 2016, събрани от изданието Live Science.

Има още много интересни случаи като мания за преследване, предизвикана от непоносимост на глутен или как години на кръводаряване са спасили човек, без да подозира, от симптомите на тежко наследствено заболяване.

И още една причина да не си лягате с телефона.

Телефонна "слепота"

телефон "слепота" Източник: tnews.ir

Две несвързани жени във Великобритания споделят на лекарите си, че имат проблем със зрението на едното си око, догато са в леглото през нощта. Но тези проблеми със зрението настъпват само след като жените са преглеждали своите смартфони за няколко минути, докато лежат на една страна, според доклад, публикуван през юни в The New England Journal of Medicine.

Лекарите предполагат, че проблемът се е появил при жените, защото са гледали смартфоните си само с едното си око, докато са легнало положение и другото око е блокирано от възглавницата. В тази ситуация окото, с което гледат смартфона се адаптира към светлината, а окото, което се закрива от възглавницата се адаптира към тъмното. Когато смартфонът се изключи, адаптираното към светлината око става като "сляпо", докато не се нагоди към тъмнината. 

Случай на "временна клептомания"

Случай на "временна клептомания" Източник: hundepress.net

Не е изненадващо, че пластичната хирургия идва с някои странични ефекти, но една 40-годишна бразилка неочаквано след операция с временно психично заболяване .

Няколко дни след операция за намаляване на корема и увеличаване на бюста, жената започна да чувства "непреодолимо влечение да краде", според доклада за случая, публикуван през януари в списание BMJ Case Reports

Най-вероятното обяснение за симптомиъе на жената е, че в някакъв момент по време или непосредствено след операцията й, тя е имала недостатъчно кръвоснабдяване на мозъка, според един от лекарите, които я лекуват. Това може да доведе до увреждане на мозъка, което, от своя страна, може да доведе до симптоми като клептомания.

Увреждането на мозъка й в крайна сметка се оправя и неврологичните симптоми изчезват, според доклада. 

6-метрова тения

6-метрова тения Източник: The New England Journal of Medicine ©2016

38-годишен китаец е носил в червата си тения в продължение на повече от две години.

Когато човекът е бил диагностициран, паразитът, наречен Taenia saginata или говежда тения, е била с дължина близо 6 метра, според доклада, публикуван през януари в The New England Journal of Medicine .

Вероятно човекът се е заразил с тенията като е ял сурово говеждо месо - хората могат да се заразят с паразита при ядене на сурово или недостатъчно топлинно обработено говеждо месо от заразени крави.

Тениите могат да живеят в човешките червата в продължение на години, без да предизвикват симптоми. Но китаецът е получил болки в стомаха, загуба на тегло и повръщане и затова е отишъл на лекар. 

Мистериозна причина за хълцане

Мистериозна причина за хълцане Източник: © 2016 BMJ Publishing Group Ltd

35-годишен мъж отива в болницата три пъти, защото хълцането му не спира, според доклад на случая, публикуван през януари в списание BMJ Case Reports.

Първите два пъти, когато търси помощ за този проблем, са му дадени лекарства за облекчаване на упорито хълцане, което е продължило повече от два дни. Но хълцане се завръща отново.

Хълцането е причинено от неконтролируеми мускулни спазми в диафрагмата. Диафрагменият нерв контролира диафграмата, която е пряко отговорна за образуването на тези спазми, които принуждават организма бързо да поеме въздух. Хълцането по принцип не е опасно, но може да бъде част от симптоматиката на някои заболявания, особено ако продължава по-дълго от обикновено.

Едва на третото посещение лекарите установяват, че човекът е имал тумор в задната част на врата си, който е притискал диафрагмения му нерв. Диафрагменият нерв изпраща сигнали от мозъка към диафрагмата, която е мускул точно под белите дробове и контролира дишането. Тъй като туморът е притискал нерва, той изпраща погрешни сигнали към диафрагмата, което я кара да се свива неволно, което води до хълцане.

Киста с размер на баскетболна топка

А баскетбол размер киста, скрити от погледа Източник: © 2016 BMJ Publishing Group Ltd.

Mлада жена от Англия многократно се оплаква на семейния си лекар от болки и усещане за тежест в корема, но той й обяснява, че симптомите се дължат на затлъстяването й.

Но когато жената се оплаква от болки в лявата страна, лекарят я изпраща на ултразвуков преглед, защото подозира, че болката може да е била причинена от бъбречни камъни

Едва след това лекарите откриват киста с размер на баскетболна топка на яйчника на жената, според доклад, публикуван през януари в списание BMJ Case Reports.

Всичко, което е необходимо, за да се открие киста, е прост тест с ултразвук. Но семейният й лекар не я праща на допълнително изследване, се казва в доклада.

Първият смъртен случай от ухапване на паяк-отшелник в Европа

първият смъртен случай от ухапване на паяк Източник: Wikimedia Commons

Жена в Италия умира скоро след като е била ухапана от средиземноморски паяк-отшелник (Loxosceles rufescens).

Това е първият съобщен смъртен случай, причинен от ухапване от този вид паяк, според доклад, публикуван през август в списание Case Reports in Emergency Medicine.

Отровата на паяка е токсична за човешките червени кръвни клетки, които са отговорни за преноса на кислород в кръвта. Без достатъчно червени кръвни клетки органите на човешкия организъм не получават достатъчно кислород.

В Италия няма противоотрова за ухапване на паяк-отшелник, така че единственият начин да се опитат да спасят жената, с който разполагат лекарите, е чрез поддържащо лечение. С други думи, лекарите се опитват да лекуват симптомите и да я подържат жива, докато тялото се освободи от отровата. Но жената умира около 12 часа, след като е приета в болницата, според доклада.

Ползите от кръводаряването

ползи от кръводаряването Източник: Fox News

83-годишен мъж е дарявал кръв редовно в продължение на около 20 години, според доклад, публикуван през август в списание BMJ Case Reports. Но много по-късно в живота си научава, че този акт на доброта е помогнал да се опази от симптомите на наследствено заболяване.

Човекът е имал състояние, наречено наследствена хемохроматоза, което кара тялото да абсорбира прекалено много желязо от храната. Прекалено много желязо в организма може да има последици, включително увреждане на черния дроб.

Единственият начин за лечение на болестта е да се намали желязото в организма, което се извършва чрез вземане на кръв - с други думи, това, което човекът е правил в продължение на години.

Глутенова психоза

глутенови заблуди Източник: Viktorfischer/Dreamstime

Глутен е съпричастен в редица симптоми, свързани с цьолиакия, които излизат извън рамките на храносмилателната система, включително обриви, анемия и главоболие. Но 37-годишна жена получава тежка психоза, според доклад, публикуван през май в The New England Journal of Medicine.

Както е описан случая в доклада, жената започва да халюцинира - симптомите й започват с убеждението, че всички са част от заговор, в който влизат приятели, членове на семейството и непознати. Докато е изследвана е установено, че има цьолиакия (непоносимост към пшеничен глутен), а психичните симптоми изглежда се дължат на цьолиакията, според доклада за нейния случай.

На лекарите им е трудно да убедят жената да следва диета без глутен, защото заради психотичното си разстройство тя смята, че лекарите я мамят.

В крайна сметка жената спира да яде глутен и симптомите й изчезват. Когато й се случва неволно да консумира съставката, симптомите се завърнали. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !